hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Életbiztosítás: ördög a részletekben

  • adozona.hu

A napokban jelent meg az MNB negyedéves statisztikai jelentése a biztosítási, és ezen belül az életbiztosítási piac alakulásáról. Összességében a számok nem túl kedvezőek, de ha a részletesebben megnézzük, nem is olyan rossz a helyzet. Az életbiztosítások kiemelt szerepet játszanak a családunkról való gondoskodás, az anyagi biztonság megteremtésében – derül ki a Bankmonitor.hu összefoglalójából.

Az adatokból az látszik, hogy míg a teljes nem-életbiztosítási piac (elsősorban lakás és gépjárműbiztosítások) 12,9 százalékkal bővült, addig az életbiztosítások csak 1 százalékkal tudták meghaladni a tavalyi első negyedévet. Az utóbbi sajnos igen gyenge teljesítmény. Ezen belül az egyéni nyugdíjkiegészítő biztosítások, a befektetési egységekhez kötött (unit linked) megtakarításos életbiztosítások és a kockázati életbiztosítások esetében kicsivel jobb a helyzet. A bővülés itt összesen 2,5 százalék.

Ha még jobban belemegyünk a részletekbe, akkor érdekes dolgokat látunk.

Nyugdíjkiegészítés és kockázati életbiztosítás

A unit linked megtakarítások 5 százalékkal csökkentek. Ennek a termékcsoportnak a fő megtakarítási célja bármi lehet, de elsősorban a gyermekünk életkezdésének, továbbtanulásának támogatása szokott lenni a fő mozgatórugó. Az egyéni nyugdíjkiegészítő biztosításokkal ellentétben itt nincs 20 százalékos SZJA kedvezmény. A szerződés megszüntetése és visszavásárlása esetén nincs büntetőkamat visszafizetés, vagyis a szerződés felmondása könnyebb. Nehéz gazdasági időszakokban, mint amilyen az elmúlt év inflációs időszaka is volt, a megtakarításainkat pénzre váltjuk. Valószínűleg ennél a termékcsoportnál ez okozta a csökkenést. Mivel a unit linked termékcsoport a legnagyobb részarányt képviseli a három termék között, így az 5 százalékos csökkenés erősen rontja a statisztikát.

Az egyéni nyugdíjkiegészítő biztosítások a legjobban teljesítő termékcsoport, itt 18 százalékos bővülést látunk. Ezek az állami nyugdíj kiegészítéséről szóló konstrukciók esetében az szja-kedvezmény nagyon sokat segít, de a nyugdíjrendszer körüli bizonytalanságok, a csökkenő születésszám, az elöregedő népesség problémái miatt is sokan döntenek úgy, hogy takarékoskodnak nyugdíjas korukra.

Olvassa el az Adózóna korábbi írásait tb / járulékok / nyugdíj témakörben!

A harmadik kiemelt termékcsoport a halálesetre szóló, vagyis kockázati életbiztosítások. Itt 13 százalék a bővülés, bár ahogy az alábbi grafikonon is látható a 10 milliárd forintos, negyedéves díjbevételi szintről a piac nem igazán tud elmozdulni.

Ebben a tendenciában egy rövid időszak volt kivétel, a Covid-járvány vége, amikor valószínűleg a pandémia miatti sokk hatására megélénkült a szerződéskötési kedv. Sajnos ez nem tartott túl sokáig, pedig a világjárványon kívül is van néhány veszély, ami leselkedik ránk.

A vezető halálokok továbbra is a keringési és a daganatos megbetegedések. A kettő együttesen a halálesetek 70 százalékáért, míg a Covid-járvány 7 százalékáért volt felelős. Így pandémia nélkül is indokolt, hogy egy kockázati életbiztosítás révén gondoskodj a családodról arra az esetre, amikor te azt már nem tudnád megtenni.

Fiatalon olcsóbb

Ha fiatalabb életkorban kötsz egy kockázati életbiztosítást, amikor az elhízásnak és a betegségeknek még nyoma sincs, akkor nagyon olcsón tudsz hozzájutni a védelemhez. A díj nem fog emelkedni az életkoroddal, 30 évesen is annyit fogsz fizetni érte, mint 50 évesen. Ha idősebb korodban szánod rá magad, sokkal magasabb lesz a díj, amit fizetned kell érte. Ráadásul a szerződéskötéshez kapcsolódó kockázatelbírálás során a meglévő betegségeidet kizárják, a túlsúlyt pedig díjemeléssel „büntetik”. Miért? Mert nagyobb kockázatot jelentesz a biztosító számára, mint a többiek.

Kiegészítők

A haláleseten kívül olyan kiegészítő biztosításokkal is bővítheted a szerződést, ami nem a gondoskodásról, hanem rólad is szól. Baleset- vagy egészségbiztosítási kiegészítők széles választékban találhatók a piacon, amit az élethelyzetednek megfelelően tudsz összeállítani. A kritikus betegségekre szóló kiegészítő biztosítások akár 50 különböző életet veszélyeztető megbetegedés esetén is fizetnek, már a diagnosztizáláskor, így a gyógyulásodra tudod fordítani az összeget – olvasható a Bankmonitor.hu elemzésében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink