23 találat a(z) átszervezés cimkére

Leányvállalatok részesedés átruházással Kérdés

Átalakítják az orvosi ügyeleti próbaprogramot, még a háziorvosok sem tudják, néhány hét múlva mi lesz Cikk

Átalakítják Hajdú-Biharban azt az orvosi ügyeleti próbaprogramot, amire az országos rendszer újraszervezését alapozták volna – tudta meg a Népszava.

Átszervezési határozat: tudnivalók munkajogi és társasági jogi szempontból Cikk

A jelenlegi, folyamatosan változó gazdasági helyzetben a munkáltatónál felmerülő kiadások csökkentésére megoldást nyújthat a munkáltató szervezetrendszerének optimalizálása. Cikkünk az átszervezési határozathoz kapcsolódó fontosabb tudnivalókat foglalja össze.

Alapítás, átszervezés vagy beruházás? Kérdés

Visszatérne gyedről, de nem veszik vissza – ezek a dolgozó lehetőségei Cikk

Gyedről térne vissza munkába a dolgozó, de nem akarják visszavenni. Mit tehet? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Munkaviszony megszüntetése Kérdés

Magyar Posta: nem lesznek postabezárások Cikk

A Magyar Posta nem tervez postabezárást, jelenleg nincs olyan átszervezés a társaságnál, ami miatt csökkenne a posták száma – közölte a társaság.

Munkaügy Kérdés

Befejezte a szabadonálló felülfagyasztó hűtőgépek gyártását az Electrolux Jászberényben Cikk

Befejezte a szabadonálló felülfagyasztó hűtőgépek gyártását az Electrolux Jászberényben az eredeti terveknek megfelelően június 30-án, a termékcsoport gyártása külső partner bevonásával folytatódik – közölte az Electrolux vállalati kommunikációja szerdán közleményben az MTI-vel.

Komoly változtatásokra kényszerül a Nissan Cikk

Átszervezéssel, a termelési kapacitás csökkentésével, valamint a cég technológiai erősségeire és fő piacaira való összpontosítással válaszol a válság kihívásaira a Nissan -– hangzott el a cég hétfőn rendezett részvényesi közgyűlésén.

Egerbe helyezi át brémai termelését a Bosch Cikk

A megváltozott piaci feltételek miatt a Bosch átszervezi kormányoszlop üzletágát Európában, a gyártás a jövőben a vendôme-i (Franciaország) és az egri telephelyen koncentrálódik – közölte a Robert Bosch Kft. csütörtökön az MTI-vel.

Köztisztviselő felmentése átszervezési okból Kérdés

T. Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy az alábbi esetben mi a követendő eljárás? Polgármesteri hivatalnál osztályvezetői munkakörben foglalkoztatott köztisztviselő jogviszonyának átszervezéssel történő megszüntetésére kerülne sor. A képviselő-testület november közepén fog dönteni arról, hogy a hivatal SZMSZ-ét módosítja, így két osztály összevonására kerül sor december 1-jétől. Az egyik osztályvezető kapja meg a két osztály feladatait, a másik munkaköre megszűnne. Ebben az esetben az osztályvezető felmentésére sor kerülhet átszervezési indokkal? A képviselő-testület döntését követően át lehet adni a felmentést azzal, hogy december 1-jén indulna a felmentési idő, vagy meg kell várni a hatályba lépést és december 1-jén adható át legkorábban a felmentés? Abban az esetben, ha a képviselő-testületi döntést követően a köztisztviselő keresőképtelen lesz (nem beteg gyermek miatt), postai úton is lehet kézbesíteni a felmentést azzal, hogy a felmentési idő december 1-jén, vagy a keresőképtelenség lejártát követően kezdődik. A végkielégítés alapja a felmentési idő kezdetekor érvényes illetmény? A köztisztviselőnek december 31-éig illetményeltérítése van, és a képviselő-testület várhatóan január 1-jétől emelni fogja az illetményalapot. Ebben az esetben a januári felmentési időre járó illetmény az osztályvezetői besorolásnak megfelelő 100 százalékos beállású, magasabb illetményalappal kiszámolt illetmény lesz?

Munkáltatói felmondás átszervezés miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2001.06.01.napjától fennálló, határozatlan idejű munkaviszonyt 2018.09.13-án a munkáltató megszünteti. A felmondási idő alatt a dolgozó munkájára a munkakör megszűnése (átszervezés) miatt nem tart igényt a munkáltató, ezért az időarányosan még járó szabadság természetbeni kiadása után a munkavállalót felmenti a munkavégzési kötelezettség alól. Hogyan kell kiszámítani az időarányosan még járó szabadságos napokat, ha a dolgozó a 30 nap éves szabadságából a felmondás időpontjáig 1 napot vett ki? Mikor kell elszámolni és kifizetni a végkielégítés, illetve a szabadságos napokra és felmentési időre járó távolléti díj összegét? Válaszát köszönöm!

Feltételezte, hogy idős kora miatt rúgták ki, de nem tudta bizonyítani Cikk

Személygépkocsi-alkatrészek gyártásával foglalkozó gazdasági társaság felmondott a munkavállalójának arra hivatkozva, hogy csökkentek a vevői megrendelések, továbbá egyes gyártási folyamatoknak kisebb létszámigényű gépeken való elvégzése miatt átszervezésre volt szükség. A feladatok ellátását kevesebb munkavállalói létszámmal oldja meg, az elbocsátott dolgozó feladatai más munkavállalókhoz kerültek át. A munkavállaló pert indított. Keresetében a munkáltatói intézkedés jogellenességének megállapítását és az ahhoz fűződő jogkövetkezmények alkalmazását, alperes a kereset elutasítását kérte.

Keresetindítási határidő meghosszabbítása? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Feladataimat átszervezés címszóval szétosztották és felmondtak nekem. Ez alig több, mint 2 hónapja történt. Informális úton értesültem arról, hogy munkakörömbe (többen voltunk azonos munkakörben) a múlt héten felvettek valakit (bár a munkakör neve más, de egyértelműnek tűnik az azonosság). A 30 napos perindítási határidő persze már letelt. A Pp. szerinti igazolási kérelemmel élhetek (hogy rajtam kívül álló ok, de nem betegség miatt nem pereltem korábban) és perelhetek még? A 30 nap ugyan eltelt, viszont ha nem töltik be a pozíciót (vagy nem tudok róla), akkor nyilván nem fogok bírósághoz fordulni, hiszen magát az átszervezést nem támadnám, mivel nem lenne esélyem. Hallottam olyan gyakorlatról, hogy a munkáltató egy idő után "rájöhet" arra, hogy mégse volt célszerű az átszervezés, és nem kell visszavennie a volt munkavállalót, mást is felvehet. Érthető, hogy pl. 1 év után mást akarna foglalkoztatni, nem pedig engem visszavenni. Itt viszont alig 2 hónap után derült ki. Szerintem egyértelmű a helyzet (hogy kiszámolták a 30 napot, majd még rászámoltak a biztonság kedvéért), de az nem, hogy a jog ilyenkor védi-e a munkavállalót (tehát indíthatok-e még keresetet 30 napon túl is, ha azon belül ki se derülhetett, hogy nem történt átszervezés, vagy nem állt rendelkezésre információ), vagy a 30 nap miatt nincs esélyem? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink