23 találat a(z) átszervezés cimkére

Leányvállalatok részesedés átruházással Kérdés

Átalakítják az orvosi ügyeleti próbaprogramot, még a háziorvosok sem tudják, néhány hét múlva mi lesz Cikk

Átalakítják Hajdú-Biharban azt az orvosi ügyeleti próbaprogramot, amire az országos rendszer újraszervezését alapozták volna – tudta meg a Népszava.

Átszervezési határozat: tudnivalók munkajogi és társasági jogi szempontból Cikk

A jelenlegi, folyamatosan változó gazdasági helyzetben a munkáltatónál felmerülő kiadások csökkentésére megoldást nyújthat a munkáltató szervezetrendszerének optimalizálása. Cikkünk az átszervezési határozathoz kapcsolódó fontosabb tudnivalókat foglalja össze.

Alapítás, átszervezés vagy beruházás? Kérdés

Visszatérne gyedről, de nem veszik vissza – ezek a dolgozó lehetőségei Cikk

Gyedről térne vissza munkába a dolgozó, de nem akarják visszavenni. Mit tehet? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Munkaviszony megszüntetése Kérdés

Magyar Posta: nem lesznek postabezárások Cikk

A Magyar Posta nem tervez postabezárást, jelenleg nincs olyan átszervezés a társaságnál, ami miatt csökkenne a posták száma – közölte a társaság.

Munkaügy Kérdés

Befejezte a szabadonálló felülfagyasztó hűtőgépek gyártását az Electrolux Jászberényben Cikk

Befejezte a szabadonálló felülfagyasztó hűtőgépek gyártását az Electrolux Jászberényben az eredeti terveknek megfelelően június 30-án, a termékcsoport gyártása külső partner bevonásával folytatódik – közölte az Electrolux vállalati kommunikációja szerdán közleményben az MTI-vel.

Komoly változtatásokra kényszerül a Nissan Cikk

Átszervezéssel, a termelési kapacitás csökkentésével, valamint a cég technológiai erősségeire és fő piacaira való összpontosítással válaszol a válság kihívásaira a Nissan -– hangzott el a cég hétfőn rendezett részvényesi közgyűlésén.

Egerbe helyezi át brémai termelését a Bosch Cikk

A megváltozott piaci feltételek miatt a Bosch átszervezi kormányoszlop üzletágát Európában, a gyártás a jövőben a vendôme-i (Franciaország) és az egri telephelyen koncentrálódik – közölte a Robert Bosch Kft. csütörtökön az MTI-vel.

Köztisztviselő felmentése átszervezési okból Kérdés

T. Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy az alábbi esetben mi a követendő eljárás? Polgármesteri hivatalnál osztályvezetői munkakörben foglalkoztatott köztisztviselő jogviszonyának átszervezéssel történő megszüntetésére kerülne sor. A képviselő-testület november közepén fog dönteni arról, hogy a hivatal SZMSZ-ét módosítja, így két osztály összevonására kerül sor december 1-jétől. Az egyik osztályvezető kapja meg a két osztály feladatait, a másik munkaköre megszűnne. Ebben az esetben az osztályvezető felmentésére sor kerülhet átszervezési indokkal? A képviselő-testület döntését követően át lehet adni a felmentést azzal, hogy december 1-jén indulna a felmentési idő, vagy meg kell várni a hatályba lépést és december 1-jén adható át legkorábban a felmentés? Abban az esetben, ha a képviselő-testületi döntést követően a köztisztviselő keresőképtelen lesz (nem beteg gyermek miatt), postai úton is lehet kézbesíteni a felmentést azzal, hogy a felmentési idő december 1-jén, vagy a keresőképtelenség lejártát követően kezdődik. A végkielégítés alapja a felmentési idő kezdetekor érvényes illetmény? A köztisztviselőnek december 31-éig illetményeltérítése van, és a képviselő-testület várhatóan január 1-jétől emelni fogja az illetményalapot. Ebben az esetben a januári felmentési időre járó illetmény az osztályvezetői besorolásnak megfelelő 100 százalékos beállású, magasabb illetményalappal kiszámolt illetmény lesz?

Munkáltatói felmondás átszervezés miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2001.06.01.napjától fennálló, határozatlan idejű munkaviszonyt 2018.09.13-án a munkáltató megszünteti. A felmondási idő alatt a dolgozó munkájára a munkakör megszűnése (átszervezés) miatt nem tart igényt a munkáltató, ezért az időarányosan még járó szabadság természetbeni kiadása után a munkavállalót felmenti a munkavégzési kötelezettség alól. Hogyan kell kiszámítani az időarányosan még járó szabadságos napokat, ha a dolgozó a 30 nap éves szabadságából a felmondás időpontjáig 1 napot vett ki? Mikor kell elszámolni és kifizetni a végkielégítés, illetve a szabadságos napokra és felmentési időre járó távolléti díj összegét? Válaszát köszönöm!

Feltételezte, hogy idős kora miatt rúgták ki, de nem tudta bizonyítani Cikk

Személygépkocsi-alkatrészek gyártásával foglalkozó gazdasági társaság felmondott a munkavállalójának arra hivatkozva, hogy csökkentek a vevői megrendelések, továbbá egyes gyártási folyamatoknak kisebb létszámigényű gépeken való elvégzése miatt átszervezésre volt szükség. A feladatok ellátását kevesebb munkavállalói létszámmal oldja meg, az elbocsátott dolgozó feladatai más munkavállalókhoz kerültek át. A munkavállaló pert indított. Keresetében a munkáltatói intézkedés jogellenességének megállapítását és az ahhoz fűződő jogkövetkezmények alkalmazását, alperes a kereset elutasítását kérte.

Keresetindítási határidő meghosszabbítása? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Feladataimat átszervezés címszóval szétosztották és felmondtak nekem. Ez alig több, mint 2 hónapja történt. Informális úton értesültem arról, hogy munkakörömbe (többen voltunk azonos munkakörben) a múlt héten felvettek valakit (bár a munkakör neve más, de egyértelműnek tűnik az azonosság). A 30 napos perindítási határidő persze már letelt. A Pp. szerinti igazolási kérelemmel élhetek (hogy rajtam kívül álló ok, de nem betegség miatt nem pereltem korábban) és perelhetek még? A 30 nap ugyan eltelt, viszont ha nem töltik be a pozíciót (vagy nem tudok róla), akkor nyilván nem fogok bírósághoz fordulni, hiszen magát az átszervezést nem támadnám, mivel nem lenne esélyem. Hallottam olyan gyakorlatról, hogy a munkáltató egy idő után "rájöhet" arra, hogy mégse volt célszerű az átszervezés, és nem kell visszavennie a volt munkavállalót, mást is felvehet. Érthető, hogy pl. 1 év után mást akarna foglalkoztatni, nem pedig engem visszavenni. Itt viszont alig 2 hónap után derült ki. Szerintem egyértelmű a helyzet (hogy kiszámolták a 30 napot, majd még rászámoltak a biztonság kedvéért), de az nem, hogy a jog ilyenkor védi-e a munkavállalót (tehát indíthatok-e még keresetet 30 napon túl is, ha azon belül ki se derülhetett, hogy nem történt átszervezés, vagy nem állt rendelkezésre információ), vagy a 30 nap miatt nincs esélyem? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkába járás költségtérítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Céges kisteherautó magáncélú használata

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3