hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Újabb fricska a korhatár alatti nyugdíjasoknak

  • hvg.hu
5

Benyújtotta a kormány a korhatár alatti nyugdíjak megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot. Jövőre megadóztatják annak a nyugdíját, aki nem éri el az öregségi korhatárt, és a nyugdíjállományból nem tér vissza hivatásához. A rendvédelmiek bizonyos kor felett könnyített munkát is kaphatnak, ha viszont életmódjuk miatt rúgják ki majd őket, elvehetik tőlük járandóságukat.

Hosszú huzavona után benyújtotta a kormány a korhatár előtti nyugdíjak megszűnéséről szóló törvényjavaslatot. Orbán Viktor hivatalba lépése óta többször hangoztatta, hogy a Nyugdíjbiztosítási Alapot egyensúlyba akarja hozni, ezért csak annak jár majd nyugdíj, aki betöltötte a nyugdíjkorhatárt.

A törvényjavaslat szerint a korhatár előtti öregségi nyugdíjak 2012. január 1-jétől a jövőre nézve alakulnak át, „ezért visszamenőleges hatályú jogalkotásról nem beszélhetünk”. Ugyanakkor a már megállapított nyugdíjakat korhatár előtti ellátásként, a föld alatt végzett bányászati tevékenység esetén átmeneti bányászjáradékként, illetve fegyveresek esetében szolgálati járandóságként folyósítják tovább.

A nők 40 év jogosultsági idővel igénybe vehető nyugdíjkedvezményét nem érinti a változás,.

Folyatás a hvg.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (5)
orsi

Anyukám nevében kérném a segitséget.Ő 1953.03.10-én született,a 40 éves munkaviszonya nincs meg,mivel Ápolási segélyen van a beteg anyukájával 7éve.Ez állitólag nem számit munkaviszonynak.Elmehet-e korkedvezményes nyugdijba,ha már az 59.életévét tölti,és ápolási segélyt kap?Nagyon fontos lenne a mielöbbi válasz.Előre is köszönöm.

Bokor Zoltánné

1953.02.21-én születtem.
1971.09.01-1974. júniusáig a Kaposvári Tanítóképző nappali tagozatos hallgatója voltam.
1974.08.16-tól tanítottam. Gyesen csak néhány hónapot voltam.
Jelenleg prémiuméves vagyok, s2012 02.22-től előrehozott öregségi nyugdíjra lennék jogosult, a régi jogszabályok szerint.
Azt szeretném tudni, hogy a 2012-ben érvénybe lépő jogszabályváltozások mennyiben érintenek. Válaszukat köszönöm.

kerekes péter

1953.12.24-én születtem. hivatásosként 1999.augusztus 31-től teljes összegű korkedvezményes nyugdijas vagyok. 2004. február. 24-én feleségem méhnyakrák miatt elhalálozott. Jelenleg a nyugdijam mellelett ismét a rendőrség állományában dolgozom kormánytisztviselőként. Mivel tavaly betöltöttem az számomra előirt öregségi nyugdij évet, azaz 57 évet töltöttem, kértem az özvegyi nyugdijam felélesztését. I és II fokon is elutasították. A jelenlegi változások értelmében szerintem jogosult lettem az özvegyi nyugdijra. Kérek ebben jogi felvilágosítást. Tisztelettel és köszönettel!

FÜLÖP TEREZ

Erdélyből telepettem át Magyarországra ,57 éves vagyok . Igényeltem a Román államtól a nyugdijazásomat, amit meg is kaptam-igaz csak egyelőre vissza igazolták a jogosultságomat . Még nincs meg összességében 40 év ledolgozott időm ( 1972 aug -tól dolgozom ). Az egészségem megengedi ,szeretnék tovább dolgozni , de a mostantól le dolgozott időt nem veszik figyelembe, az itteni nyugdij számitásomnál ,mivel nyugdijas vagyok más UNIO-s országban .Szeretném tudni ,hogy ebben az esetben, csak a nyugdij korhatár elérésekor (62 év )kérhetem az itt ledoldozott idő után a nyugdijazásomat.Köszönöm előre is a választ .

Csattos András

Szeretném pontosan tudni, hogy mikor mehetek legkorábban nyugdíjba. 1952. november 7-én születtem. A jelenlegi szabályok szerint az a férfi, aki legalább 42 év munkaviszonnyal rendelkezik, az 60 éves korában mehet csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjba. Ez most hogyan változik? Köszönöm előre is a választ.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink