hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyes melletti munka: milyen megoldás érdekli?

  • adozona.hu

A gyes melletti munkavégzés szabályozása tavaly megváltozott ugyan, de az érintettekben továbbra is számos kérdés merül fel, amikor éppen kisgyermekük mellett kezdenének el dolgozni.

Tavaly módosították a gyes melletti munkavállalásról szóló törvényt, de más változás is volt: a módosított szabályok visszamenőlegesen állították vissza a gyes folyósításának időtartamát, így a 2010. április 30-a után született gyermekek szülei is a gyermek 3 éves koráig vehetik igénybe a családtámogatási ellátást, megteremtve ezzel a szülőknek azon lehetőséget, hogy egyéni körülményeiket figyelembe véve maguk választhassák meg az újbóli munkába álláshoz legmegfelelőbb időpontot.

Módosították a gyes melletti munkavégzés korábbi szabályozását is, mely szerint a gyes folyósítása mellett, a szülő a gyermek egyéves kora után gyakorlatilag időkorlátozás nélkül vállalhatott munkát. A salátatörvény újra bevezeti a gyes melletti munkavégzés időbeli korlátozását, így a szülő gyermeke egyéves kora után csupán heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat munkát. A törvény indokolása szerint azért nem engedhető meg a heti 30 óránál több munka, mert a gyes a gyermek gondozásáért jár és azon szülők esetében, akik teljes munkaidőben dolgoznak, nincs kieső jövedelem, amit pótolni kellene.

A gyes mellett végezhető keresőtevékenység korlátai

Tehát a gyes-ben részesülő szülő kereső tevékenységet a gyermek egyéves koráig továbbra sem folytathat, a gyermek egyéves kora után 2011. január 1-jétől heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat, kivéve, ha a munkavégzés az otthonában történik, mert ilyenkor az időkorlátozás nem érvényesül.

Ikergyermekek esetében továbbra is a tankötelessé válás évének végéig, a tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermekek esetében 10 éves korig folyósítható a gyes. Kiskorú szülő gyermekének gyermekgondozási segélyben részesülő gyámja minden tekintetben, míg a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermekek szülei csupán a gyermek egyéves kora után folytathatnak keresőtevékenységet időkorlátozás nélkül. Ikergyermekek esetében a gyermekek egyéves kora után szintén időkorlátozás nélkül folytatható keresőtevékenység azzal a feltétellel, hogy a gyes-ben részesülő személy keresőtevékenység folytatása esetén csak egy gyermek után jogosult gyermekgondozási segélyre.

Teljes munkaidő, részmunkaidő vagy távmunka?

A jogszabály 2011. január 1-jén lépett hatályba, tehát akik ezt követően létesítettek vagy létesítenek jogviszonyt, ezen rendelkezés tudatában kell dönteniük arról, hogy a gyes-t választják és emellett részmunkaidős állást vállalnak, vagy lemondanak a gyes-ről és teljes munkaidőben kívánnak dolgozni.

Azok, akik már tavaly is teljes munkaidőben dolgoztak a gyes mellett, 2011. március 31-éig a 2010. december 31-én hatályos rendelkezések szerint folytathattak kereső tevékenységet. Esetükben tehát március 31-éig minden változatlan volt, de legkésőbb április 1-jén dönteniük kellett, illetve a jövőben dönteniük kell arról, hogy a gyes-t és részmunkaidős foglalkoztatást vagy a teljes munkaidős állást választják. Utóbbi esetben célszerű a munkaszerződést úgy módosítani, hogy a részmunkaidő csak a gyes folyósításának ideje alatt álljon fenn, hiszen ebben az esetben a gyes folyósításának megszűnését követően a munkaidő visszaáll az eredeti teljes munkaidőre.

Ha a szülő lemond a gyes-ről és a teljes munkaidőben történő foglalkoztatást választja, akkor számolnia kell azzal, hogy a felmondási védelem a Munka Törvénykönyve (Mtk.) alapján gyermeke 3 éves koráig áll fenn (ez igaz az ikergyermeket nevelő szülőre is, de az ikergyermekeket nevelők esetén az is igaz, hogy a gyes folyósításának időtartama hosszabb, mint a felmondási védelem, hiszen a gyes ikergyermekek esetén a tankötelesség válás évének végéig jár) . Fontos, hogy a döntést a munkáltatóval közösen kell meghozniuk az érintetteknek, hiszen a munkaidő vonatkozásában a munkaszerződés írásbeli módosítása szükséges és a munkáltató nem kötelezhető teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalója által arra, hogy annak szerződését részmunkaidejű szerződéssé módosítsa.

A fentiek természetesen vonatkoznak azokra is, akik 2011-ben kívánnak a gyes mellett keresőtevékenységet végezni. Az Mtk. (84/A.§ (1) bekezdése) kimondja, hogy amennyiben a munkavállaló a teljes vagy részmunkaidős foglalkoztatás kapcsán kezdeményezi a munkaszerződés módosítását, a munkáltató mérlegelési jogkörében eljárva - jogos érdekére, így különösen a munkaszervezés körülményeire, a gazdaságos működés és a munkakör betöltésének feltételeire tekintettel - dönt a módosításra vonatkozó ajánlat elfogadásáról.

A munkáltató a döntéséről 15 napon belül írásban köteles a munkavállalót tájékoztatni. Ha a foglalkoztató úgy dönt, hogy a munkavállalót csak teljes munkaidőben kívánja foglalkoztatni, akkor az amúgy gyes-re jogosult szülő munkavállaló elesik a gyes igénybevételének lehetőségétől.

További megoldás lehet a távmunka, amelynek feltételeit, rendelkezéseit a Mtk. külön fejezetben szabályozza. Ez a megoldás lehetőséget ad arra, hogy a gyermekét nevelő szülő, nagyszülő továbbra is napi 8 órában dolgozzon, hiszen ez esetben akkor is jár a gyes, ha valaki többet dolgozik, mint heti 30 óra. A távmunkavégzés feltétele, hogy a munkavállaló a munkáltató székhelyétől, telephelyétől elkülönült helyen, legtöbbször otthon végezze munkáját, továbbá, hogy a munkavállaló által ellátandó feladat olyan legyen, ami a munkáltató tevékenységi körébe tartozik és végül, hogy a munkavállaló informatikai eszközzel végezze munkáját, illetve annak eredményét szintén informatikai úton küldje meg munkaadója részére.

A nagyszülő és a gyes

Módosultak a nagyszülői gyes-re vonatkozó rendelkezések is. A nagyszülő keresőtevékenységet továbbra is csak a gyermek harmadik életévének betöltését követően folytathat, azonban annak lehetséges időtartama a napi 4 óráról  heti 30 órára emelkedett, míg az otthonában végzett munka esetén nincs időkorlát.

A nagyszülő kizárólag akkor igényelheti a gyes-t, ha a szülő is megfelel a feltételeknek, azzal, hogy a szülő keresőtevékenységének korlátozása nem kizáró ok. A gyermek 3 éves koráig napközbeni ellátást nyújtó intézményben (bölcsőde) nem helyezhető el, ezen életkor betöltését követően azonban igen, de az intézményi elhelyezés a napi 7 órás időtartamot nem haladhatja meg.

Az örökbefogadó is igényelhet gyes-t

A gyakorlati igényekhez igazodva januártól egy új jogcímen is igényelhető a gyes, így azt - a házastársi és rokoni örökbefogadás kivételével - az örökbefogadó szülő is igényelheti. A gyes-t a gyermek örökbefogadás előtti kihelyezésétől számított maximum 6 hónapos időtartamra folyósítják, ha a gyermek a 3. életévét betöltötte, vagy, ha az ikergyermekek már tankötelesek, de a 10. életévüket még nem töltötték be. Amennyiben a gyermek az örökbefogadás előtti gondozásba történő kihelyezést követő 6 hónapon belül tölti be a jogosultság alsó határaként megjelölt életkort, akkor a jogosultsági idő ezen életkor betöltését követő 6 hónappal meghosszabbodik. Abban az esetben, ha valaki három év alatti gyermeket fogad örökbe, az általános és fentebb már ismertetett szabályok érvényesek a gyes igénybevétele kapcsán.

Csurgay Ügyvédi Iroda

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Garanciális munka

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Ingatlanforgalmazás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink