hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyes munka mellett: ki, mikor jogosult?

  • adozona.hu

Munka mellett ki jogosult gyesre és milyen formában? Olvasói kérdésre Széles Imre, az Adózóna tb-szakértője válaszol.

Ha teljes munkaidőben dolgozom, akkor is jogosult vagyok a gyesre? S mi a helyzet, ha részmunkaidőben dolgozom?

 A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény (Cst.) 21. §-a értelmében GYES mellett – a gyermek egy éves korát követően – maximum heti 30 órában lehet keresőtevékenységet folytatni vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés a munkavállaló otthonában történik.

Tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek esetén annak egyéves kora után időkorlátozás nélkül folytatható keresőtevékenység.

Ikergyermekek esetében a gyermekek egyéves kora után időkorlátozás nélkül folytathat azzal a megkötéssel, hogy a gyermekgondozási segélyben részesülő személy ikrek esetében egy gyermek után jogosult a gyermekgondozási segélyre.

A kiskorú szülő gyermekének gyermekgondozási segélyben részesülő gyámja időkorlátozás nélkül folytathat kereső tevékenységet.

Ettől eltérően a gyes-ben részesülő nagyszülő kereső tevékenységet a gyermek hároméves kora után folytathat csak, mégpedig szintén legfeljebb heti 30 órában folytatni vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés a munkavállaló otthonában történik. (Cst. 21/A. §)

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Rokkantsági járadék

Széles Imre

tb-szakértő

Beruházás bérleti díj fejében

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink