hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjkorhatár után: hiába fizetnének többet, a magyarok nem dolgoznának tovább

  • MTI
5

A magyar munkavállalók kétharmada még akkor sem dolgozna a nyugdíjkorhatár után, ha emelnék a fizetését - derül ki a Randstad humánerőforrás-szolgáltató cég Workmonitor című felmérésének adataiból.

A felmérést 18-65 éves, legalább heti 24 órában fizetett alkalmazottként dolgozók körében végezték, és azt szerették volna megtudni, hogy a dolgozók mennyire motiváltak a nyugdíjazás utáni munkavégzésre. A felmérés során összesen 2.430 magyar munkavállaló válaszolt a kérdésekre.

A Randstad adatai szerint nemzetközi viszonylatban alacsony azon magyarországi munkavállalók aránya, akik a hivatalos nyugdíjkorhatár után is szívesen dolgoznának. A nemzetközi felmérésben részt vevő magyarok mindössze 18 százaléka válaszolta, hogy a nyugdíjazása után is munkába állna, míg ugyanerre a kérdésre az angoloknál 55, a lengyeleknél pedig 62 százalék válaszolt igennel az európai uniós országok közül.

A kutatásban azt is vizsgálták, hogy hányan dolgoznának abban az esetben, ha 5 százalékos fizetésemelést kapnának nyugdíjazás után. "Erre a kérdésre a magyarok 30 százaléka adott pozitív választ, ami azt mutatja, hogy a fizetés motiváló erővel bír ugyan, de a többség még így is inkább a pihenést választja" - idézi a közlemény Sinka Edinát, a Randstad Magyarország operációs vezetőjét.

A nemzetközi adatok alapján két típus figyelhető meg: vannak olyan országok, amelyek polgárait jelentősen befolyásolja a nagyobb fizetés, másutt azonban inkább a munka öröméért és az állással járó megbecsülésért dolgoznának tovább a nyugdíjazás után.

Japánban például 56 százalék boldogan dolgozna tovább a nyugdíjas éveiben is, és csak 46 százalék válaszolta, hogy  magasabb fizetésért munkát vállalna nyugdíjasként is. Az indiaiak körében kiemelkedően magas, több mint 80 százalékos azoknak az aránya, akik szívesen dolgoznának tovább - akár fizetésemelés nélkül is - a nyugdíjazás után még két évig.

Törökországban a megkérdezettek 64 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szívesen dolgozna, és csak a válaszolók felét motiválja ebben a magasabb fizetés.

A fizetésemeléssel további munkára ösztönözhető nemzetek közé tartoznak többek között a franciák, akik közül a dolgozók 64 százaléka alapvetően nem akar a nyugdíjkorhatár után munkát vállalni.

Amennyiben azonban fizetésemelés járna a nyugdíjazás utáni munkavállalásért, a franciák 52 százaléka nem vonulna azonnal nyugállományba. Hasonló a helyzet a válság által sújtott Görögországban is, ahol 34 százalék helyett 52 százalék dolgozna tovább fizetésemelésért cserébe.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (5)
alkalmazott

Ha nem mehetnek el méltó javadalmazással nyugdíjba, előbb utóbb belepusztulnak vagy végképp lerokkannak. Utóbbi esetben még több pénzt kénytelen rájuk áldozni az állami tb.

Lehet, hogy az ötven feletti korosztály létszámának, vagyis a magyar emberek várható élettartamának a lerüvidítése a végső cél?

"Qui prodest?"

alkalmazott

hogy az emberek -korosztálytól függetlenül- kétségbeesve menekülnek az aktuális munkahelyükről. :(

Az idősebbek ellen hangolt fiatalabb kollégák megrémülve látják korosabb munkatársaik példáján, hogy mire számíthatnak sok évtizedes tisztességesen ledolgozott év után a magyar munkaerőpiacon.

A fiatalok a gyötrelmes körülmények elöl külföldre mennek vagy bolygó hollandi módjára keresik itthon az újabb és újabb munkahelyeket, hátha valahol érdemes minőségi munkát végezni és hosszabb távon megmaradni....

Az ötven feletti embereket már ritkábban veszik fel máshova, így még szabadabban terrorizálhatók, kizsigerelhetők mint ifjabb kollégáik.

Legtöbbjüknek már nincs reménye jobbat találni, ezért vágynak -még mielőtt teljesen lerobbannak-, nyugdíjba. Ők már megteremtették saját szüleik korosztályának a méltó öregséget, cserébe viszont visszamenőleges törvényhozással létrehozott magasabb nyugdíjkorhatárt és aggályos munkakörülményeket kaptak.

Ha nem mehetnek el méltó javadalmazással

alkalmazott

#2 - Ajóka | 2011. augusztus 07.

Nem csak a rossz állami egészségügyi ellátás miatt.

Az utóbbi két évtizedben a vadkapitalista szemléletű vezetői generáció legfőbb feladata az alantas dolgozók tönkretétele.
Kiválasztásuknál ez az egyik legfontosabb szempont!
Olyan multinacionális cégeknél is létezik ez a jelenség, ahol az anyaországban ugyanazt a munkát emberibb körülmények, jobb orvosi ellátás és méltó javadalmazás mellett végzik a dolgozók.

Hazánkban viszont a rabszolgák "megnevelése" rengeteg klf. nációjú kis és nagyvállalatnál fontosabb még a munka minőségénél is. (A magyar munkáltatók különösen élen járnak ebben !!!)

Amíg él az a fixa idea, hogy a jogilag inkorrekt feltételekkel alkalmazott, lelkileg lealázott, fizikailag kényelmetlen testhelyzetbe kényszerített, spórolásból testi épségre veszélyes munkakörülmények között nyomorúságos bérért betegen is robotoló munkavállaló az ideális munkaerő, semmi csodálkozni való nincs azon, hogy az emberek -korosztálytól függetl

Ajóka

A magyarok egészségi állapotát és egészségügyi ellátását figyelembe véve, már 55-60 évesen is nehezebben megy a munka a sok betegség miatt. Nagyrészünk örül, ha végre nyugdíjba mehet, legalább a minimálbérért nem kell egész nap robotolni.

Valóság

Egy vélemény!! Ezért a hatalmas fizetésért ami az országban van, na és persze ha megéri a nyugdíjkorhatárt (nem hal éhen) nincs az bolond aki dolgozzon, de nem is tudna hisz még a fiatalnak sincs munkalehetősége

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Ösztöndíj

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Gyod melletti munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Csed jogosultság gyes melletti munavégzés esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs