hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Írásbeli bizonyítékok segíthetik a pihenőidő nélkül foglalkoztatott sofőrt

  • adozona.hu

Mit tehet az a tehergépkocsi vezető, aki nem kapja meg az előírt pihenőidőt, s előírt munkaidejének többszörösét kell ledolgoznia? Olvasónk kérdésére az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

Tehergépkocsi vezetőként dolgozom alkalmazotti státusban. A napi vezetési időm nem haladhatja meg a 9 órát, annyi kiegészítéssel, hogy heti 2 napon meghosszabbíthatom 1-1 órával. A számunkra munkát bíztosító cég olyan fuvarfeladatokra kötelez, ami nem teljesíthető  a 9 óra alatt. Rendszeresen 14-15 órát vesz igénybe a fuvarfeladat. A közvetlen munkaadóm sajnos nem tud mit tenni, hiszen neki könnyen mondják, hogy van másik 10 fuvaros a helyére. A közelmúltban előfordult, hogy azért rúgtak ki alkalmazott gépkocsivezetőt, kivette a számára előírt, kötelező szünetet. Számtalan esetben köteleznek bennünket a napi vezetési idő figyelmen kívül hagyására, a napi munkaidő (nem haladhatja meg a 13 órát) túllépésére. Amennyiben közúti ellenőrzés alkalmával kiderül a túlvezetés, munkaidő túllépése a gépkocsivezetőt bírságolják több százezer forintra. Amennyiben a munkaviszonyom megszűnne ezen okok miatt, fordulhatok-e munkaügyi bírósághoz? Mennyi esélyem lenne a sikerre? Bizonyítani tudom hitelt érdemlően papírokkal, hogy a fuvarfeladatokat csak súlyos szabálytalanságok árán lehet teljesíteni.

A fent vázolt eset valóban tele van jogszerűtlennek tűnő munkáltatói magatartással/utasításokkal. Amennyiben a törvényi előírások betartása miatt szüntetnék meg a munkaviszonyát igen jó eséllyel fordulhatna munkaügyi bírósághoz. Azt javaslom, hogy ha esetleg így alakulna, feltétlen keressen fel munkajogra szakosodott ügyvédet. Az írásbeli bizonyítékok meg fogják könnyíteni az eljárás lefolytatását.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adott kölcsön kamata

Nagy Norbert

adószakértő

Kockázati életbiztosítás adózása

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink