hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A NAV válaszol: mit kell fizetni a diákok után?

  • adozona.hu

Milyen közterheket kell megfizetni a diákmunka után, s melyek azoka, amikkel nem kell számolni egy tanuló foglalkoztatásakor? A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai válaszolnak.

Bejelentett diákmunka esetén milyen közterhekkel kell számolni a 2011-ben? Ugyanúgy vonnak belőle nyugdíj, tb-járulékot, s adózni is kell utána?

A személyi jövedelemadóról szóló (1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 8. §-a) törvény hatálya alá tartozó jövedelem után - így a munkaviszonyból származó jövedelem után is - az adó mértéke az adóalap 16 százaléka. Az összevont adóalap megállapítása során figyelembe kell venni az adóalap kiegészítést is, amely a jövedelem 27 százaléka.

Amennyiben a diákmunkát munkaviszonyban, - iskola, vagy diákszövetkezeten keresztül – végzi a tanuló, abban az esetben adójóváírás igénybevételére jogosult, amely a megszerzett jövedelem 16 százaléka, havonként maximum 12.100 forint, amelyet évi 2 millió 750 ezer forint összegű éves jövedelemhatárig lehet igénybe venni. Megbízási jogviszony esetén adójóváírás nem érvényesíthető.

Diákmunka esetében a járulékfizetési kötelezettség attól függően alakul, hogy a tanuló foglalkoztatására milyen jogviszonyban kerül sor, amely jellemzően munkaviszonyban vagy megbízásos jogviszonyban történhet.

Munkaviszony létesítésekor a tanuló automatikusan biztosítottá válik, és a foglalkoztató a munkaviszony alapján kifizetett (juttatott) járulékalapot képező jövedelem után 27 százalék társadalombiztosítási járulékot, valamint 1,5 százalék szakképzési hozzájárulást fizet. A tanuló 10 százalék nyugdíjjárulék és 7,5 százalék egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék (ebből 6 százalék az egészségbiztosítási járulék és 1,5 százalék a munkaerő-piaci járulék) fizetésére kötelezett.

Megbízás esetén a diák akkor válik biztosítottá, ha az e tevékenységből származó tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát, illetve naptári napokra annak 30-ad részét.

A fizetendő járulékok mértéke megbízásnál is megegyezik a fent leírtakkal, azzal a különbséggel, hogy a diák nem kötelezett 1,5 százalék munkaerő-piaci járulék fizetésére.

Amennyiben a diák az iskolaszövetkezetben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanulóként végez tevékenységet, nem minősül biztosítottnak, és járulék illetve egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség sem terheli sem a szövetkezetet, sem a tanulót.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Közhatalmi tevékenység díjának továbbhárítása – Áfa 2

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Fővárosi ipa-mentesség

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink