hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Reálhozam: legkésőbb augusztus 31-ig mindenki megkapja

  • MTI

Legkésőbb augusztus 31-ig megkapják a tagi kifizetéseket - a reálhozamot valamint a tagdíjkiegészítést - azok a volt magánpénztári tagok, akik visszaléptek az állami társadalombiztosítási rendszerbe. Akik május 31-ig nem rendelkeztek a nekik járó tagi kifizetésekről, azoknak a lakcímükre küldik el a pénzt. Az át nem vett összegeket a nyugdíjkasszáknak 30 napon belül, de legkésőbb 2011. november 20-ig át kell utalniuk a Nyugdíjbiztosítási Alapnak a kormány rendelete szerint.

A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló törvény végrehajtásáról rendelkező kormányrendelet a Magyar Közlöny május 31-i számában jelent meg.
   
A magánpénztáraknak volt tagjaik vagyonát június 1. és 12. között kell a május 31-i állapot szerint a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak átadniuk. Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese az MTI-nek korábban azt mondta, arra számítanak, hogy a pénztárak nagy része már június 1-jén utal.
   
A korábbi pénztártagoknak járó reálhozamot, amelyet a május 31-i árfolyamok alapján határoznak meg, július 20-ig igényelhetik vissza a nyugdíjkasszák az alapot kezelő Államadósság Kezelő Központól (ÁKK). Az ÁKK, ha az alapnak akkor nincs elég készpénze, a Kincstári Egységes Számláról igénybe vett áthidaló kölcsönből is fedezheti a reálhozam-kiutalást. Az állami nyugdíjbiztosítóhoz visszalépők 95-96 százaléka a korábbi információk szerint készpénzben szeretné a reálhozamot felvenni.
   
A kormányrendelet szerint az alapnak 2 munkanapon belül át kell utalnia a visszaigényelt összeget a kassza pénzforgalmi számlájára, a pénztárnak pedig a jóváírást követő 8 munkanapon belül, de legkésőbb 2011. augusztus 31-ig kifizetnie a tagi követeléseket a pénztártag nyilatkozatának megfelelően. (A visszalépők a tagdíjkiegészítést és a reálhozamot felvehetik egy összegben, átutaltathatják önkéntes nyugdíjpénztárba vagy kérhetik, hogy az összeget írják jóvá az állami nyugdíjbiztosítási alapban vezetendő egyéni számlájukon.)
   
A május 31-ét követően azonosított tagdíjakat és azok hozamait a nyugdíjkasszák havonta, az adott hónapot követő hónap 8. napjáig igényelhetik vissza az alaptól, az összeget megérkezése után haladéktalanul jóvá kell írniuk az érintett pénztártag egyéni számláján.
   
A magánnyugdíjpénztár a visszaléptetés során az eszközök átadásával és az átutalásokkal kapcsolatos tényleges banki, tőzsdei, elszámolóházi és postai költségeket a tagi követelésekkel szemben érvényesítheti.
   
A kormányrendelet szerint a magánpénztáraknak az átadás előtt két munkanappal el kell küldeniük az átadandó eszközökre vonatkozó adatokat az ÁKK-nak. Az alap a vagyonát képező eszközöket 2011. május 31-re vonatkozóan - az értékesíthetőség szempontjait figyelembe véve - újraértékeli.
   
Az alap irányító testülete szükség szerint, de legalább negyedévente tart ülést. A testület az alap vagyonába tartozó eszközök értékének védelme, továbbá az eszközökből fakadó kockázatok kezelése és csökkentése érdekében azonnali, határidős, fedezeti, csere és származtatott ügyletek megkötéséről és alkalmazásáról dönthet - tartalmazza a kormányrendelet.
   
Az ÁKK az alap működtetésével kapcsolatban egyebek között a következő feladatokat látja el: számba veszi, nyilvántartja és kezeli az alap vagyonát képező eszközöket; az állampapírokat térítésmentesen átadja a magyar államnak; az alap vagyonának értékesítésére javaslatot dolgoz ki s végrehajtja az értékesítésre vonatkozó döntéseket; közzéteszi az alap tevékenységéről, gazdálkodásáról és működéséről szóló beszámolót az ÁKK honlapján.
   
A kormányhatározat arról is rendelkezik, hogy a magánnyugdíjpénztárnak a függő tételként nyilvántartott befizetések alap részére történő átadása során figyelmen kívül kell hagyni azokat az eszközöket, amelyeket az alap bármely okból nem szerezhet meg (így különösen, amelynek a tulajdonjogát nem szerezheti meg, az ügylet alanyává nem válhat), továbbá azokat, amelyeknek az alap részére való átruházása bármely egyéb okból nem lehetséges június 12-ig. Ilyen eszközök nem szerepelhetnek a függő tételek fedezetéül átadott eszközök között, az értéküknek megfelelő pénzösszeget kell az alapnak átadni.
   
A magánnyugdíjpénztáraknak a pénzeszközöket és pénzügyi eszközöket oly módon kell átadniuk, hogy azok felett az alap per-, teher-, igény- és mindenfajta korlátozástól mentes tulajdonjogot szerezzen - áll a határozatban.   
   
A Pénztárak Garancia Alapja a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak átadott, garanciális kifizetésekre fordítható pénzeszközeinek egy tagra jutó összegét az eszközátadást követő 15 napon belül közli a magánnyugdíjpénztárakkal - írja elő a kormányrendelet.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész-tulajdonlás

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Pótbefizetés visszafizetéséről hozott határozat „szavazati aránya”

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Őstermelő és egyéni vállalkozó egyben

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink