hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magán-nyugdíjpénztári vagyon: mit akar a kormány az Alkotmánybíróságtól?

  • adozona.hu

Egy éven belül harmadszor írnák át a Fidesz-KDNP képviselői az Alkotmánybíróságról szóló törvényt. Most az Ab felduzzasztását szorgalmazzák.

A Fidesz vezetése attól tart, hogy a 98 százalékos adóhoz hasonlóan az Ab a nyugdíjtörvényt is elkaszálja, ezért a mostani javaslattal a döntés elodázására törekszik - írja a Hírszerző. A törvényjavaslat "az új Alaptörvénnyel összefüggő egyes átmeneti rendelkezések megalkotása érdekében (…) szükséges módosításokat tartalmazza" - ezzel az indoklással terjesztették be Lázár János és Balsai István fideszes képviselők múlt hét pénteken azt a törvényjavaslatot, amely az Alkotmánybíróság (Ab) részleges átformálását január 1-e helyett négy hónappal előrehozza. A lap azt írja: Lázár és Balsai egyéni indítványa azért is furcsa, mert a 98 százalékos adót elkaszáló Ab-határozat előtt még az a hír járta, hogy az egész csomagot elhalasztják szeptemberre, mert a kabinet nem akar több konfliktust felvállalni a tavaszi szezonban.

Azt több fideszes forrás is elismerte a Hírszerzőnek, hogy a pénteken beterjesztett Lázár-Balsai-féle törvénytervezet összefüggésben van azzal, hogy az Alkotmánybíróság másodszorra is megsemmisítette a különadót. Ám kormánypárti források a Fidesz vezetését nem az államkincstárat alig egymilliárd forinttal gazdagító különadó foglalkoztatja, sokkal inkább attól tartanak, hogy az Ab hasonló határozottsággal fog fellépni a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagság megszüntetését kimondó törvénnyel szemben is.

Az Alkotmánybíróság már kiszignálta az egyik bíróra a nyugdíjkasszák ügyét, amit ezen a héten is a napirendjére tűzött. Az Ab már több tárgyalási fordulón van túl, s bár nem kötik határidők, a testületen nagy a nyomás, hogy még idén hozzon döntést.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átminősített földterület értékesítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink