hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Reálhozam: a többség készpénzben kéri

  • MTI

Több százezer nyilatkozat feldolgozása alapján a magánnyugdíjpénztárból az állami nyugdíjbiztosítóhoz visszalépők 95-96 százaléka készpénzben szeretné a reálhozamot felvenni - közölte Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára.

Három-öt százalék között van azok aránya, akik önkéntes nyugdíjpénztárba irányítják a nyugdíjcélú megtakarításukat, és alig akad aki a társadalombiztosítási egyéni számlájára kéri a pénzt.
   
A magánnyugdíjpénztáraknak 2011. március 31-ig kellett postázniuk azoknak a volt tagoknak a felszólítást, akik nem nyilatkoztak, hogy miként kérik a reálhozamot.
   
A visszalépők magán-nyugdíjpénztári vagyonát a jogszabály alapján a május 31-ei árfolyamok alapján határozzák meg. A pénztáraknak ezt a vagyont 2011. június 12-ig kell az Államadósság Kezelő Központnak (ÁKK) átadni és az ÁKK-nak pedig  június 20-ig kell visszajuttatnia a reálhozamot a magánpénztárakhoz, hogy azt kifizethessék volt tagjaiknak.
   
A Stabilitás Pénztárszövetség adatai szerint a 18 magánnyugdíjpénztár fedezeti tartalékának értéke 2010 végén meghaladta a háromezer milliárd forintot és a portfoliók jelentős része hazai eszközökben volt. A vagyon mintegy 6 százaléka tőzsdén jegyzett belföldi részvényekből áll. A részvényportfólióban a legnagyobb súllyal az OTP, a Mol, a Richter, a Magyar Telekom valamint az Egis szerepel, míg a legnagyobb befolyással a Rábában, illetve az Állami Nyomdában rendelkeznek a magánnyugdíjpénztárak.
    
A magánnyugdíjpénztárak több mint hárommillió tagja közül csaknem százezren maradtak tagok azt követően, hogy a második pillér megszüntetéséről tavaly  törvényt hoztak. A jogszabályok alapján a magán-nyugdíjpénztári tagoknak 2011. január 31-ig kellett nyilatkozniuk akkor, ha továbbra is magán-nyugdíjépénztári tagok akartak maradni. A Stabilitás Pénztárszövetség korábbi tájékoztatása szerint 2,3-2,5 millióan számíthatnak kisebb-nagyobb mértékű reálhozamra.

Kattintson és számoljon az Adózóna reálhozam-kalkulátorával!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képzés költségének elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kiva választása – kedvezményezett átalukás – jogutód

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink