hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magánnyugdíjpénztár és reálhozam: teendők egykori tagoknak és maradóknak

  • HVG

Leghamarabb a nyár elején kaphatják meg a reálhozamot a volt magán-nyugdíjpénztári tagok, s ezzel egyidejűleg értesülhetnek a maradók is arról, tovább él-e a pénztáruk

Bonthatták a pezsgőt az ING Pénztárnál az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépésre kijelölt január 31-ei határidő után, náluk tartott ki ugyanis a legtöbb tag, összesen 19 ezer. Így a korábban csak harmadik legnépesebb pénztár egy csapásra a legnagyobbá vált. Az ING-re szavazókat a jelek szerint nem zavarta, hogy éppen ennek a pénztárnak a három vezetőjét büntette meg összesen 1,3 millió forintra december közepén a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), egyebek mellett a tagoknak okozott indokolatlan befektetési többletköltségek miatt.

A magánnyugdíjpénztáraknak összesen 97 ezer tagja maradt a korábbi 3,1 millióból. Végső eredményt majd február végén hirdet az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság, addig még külön engedéllyel nyilatkozhatnak tagságuk fenntartásáról elsősorban a külföldön tartózkodók. Az állami nyugdíjjal szemben a magánpénztári tagságot választók 40 százaléka kis összegű felhalmozással rendelkező, 35. életévét még be nem töltött fiatal. Ők a pénztárak beszámolója szerint azért szavaztak a maradásra, mert nem hiszik, hogy lesz állami nyugdíj, amikorra idősek lesznek. A fiatalok jelentős súlyából következik ugyanakkor, hogy a Stabilitás Pénztárszövetség által 300-400 milliárd forint közöttire taksált összegből legfeljebb 300 milliárd marad a kasszáknál, míg az állam csaknem 2700 milliárdnyi vagyonhoz juthat a kasszatagok átléptetésével.

Papp Emília cikkének folytatását olvassa el a HVG-ben (2011/07)!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mobiltelefonkészülék-vásárlási keret II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Borravaló a pénztárban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérelt ingatlanon végzett felújítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink