hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A román áfa-bevételek nem hozták az IMF várakozásait

  • MTI

Romániában nőttek költségvetés áfa-bevételei, de nem a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által remélt mértékben - jelentette be hétfőn Bukarestben Mihai Tanasescu, Románia IMF-képviselője.

Mint Mihai Tanasescu megállapította, a jelenleg Bukarestben tartózkodó IMF-küldöttség enyhe javulást tapasztalt az áfa-bevételek tekintetében, de ez elmarad a remélt szinttől.
   
Románia tavaly júliustól öt százalékponttal, 19 százalékról 24 százalékra  emelte az áfát, miután a román alkotmánybíróság nem engedélyezte a nyugdíjak 15 százalékos csökkentését. 
   
Tanasescu reményét fejezte ki, hogy a román adóhatóság keretében már végrehajtott és tervezett reformok nyomán az idén, valamint a jövő évben is növekedni fognak a költségvetési bevételek.
   
A Ziarul Financiar című gazdasági napilap szerint a  költségvetés áfa-bevételei júliustól folyamatosan emelkedtek, de megtorpantak decemberben, amikor már csak 25 százalékkal volt magasabb 2009 decemberéhez képest. Novemberben még 45 százalékos volt az áfából származó bevételtöbblet az egy évvel korábbihoz viszonyítva.
   
A román költségvetésben az áfa jelenti a második legjelentősebb bevételi forrást a társadalombiztosítási járulékok után.
   
Gheorghe Ialomitianu román pénzügyminiszter hétfőn elmondta: az IMF elégedett a vállalt kötelezettségek teljesítésével, amit Románia a csaknem 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi készenléti hitelmegállapodásért cserében határozott meg, hitelezőivel közösen.
   
Az IMF, az Európai Bizottság és a Világbank szakértőiből álló küldöttség azért tartózkodik Romániában csaknem egy hete, hogy megvizsgálja, Románia milyen mértékben teljesítette vállalásait  nemzetközi hitelezőivel szemben.
   
Hétfőn a felek a román államadósság és az idei várható államháztartási hiány finanszírozásának módozatairól tárgyaltak. 
   
Románia a bukaresti pénzügyminisztérium adatai szerint tavaly 6,5 százalékra szorította le a GDP-arányos államháztartási hiányt az IMF-el megállapított 6,8 százalék helyett. Idénre a román kormány 4,4 százalékos GDP-arányos deficittel számol, 2012-re pedig 3 százalékos hiánycélt szabott meg.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kockázati életbiztosítás adózása

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Kezelt vagyon kifizetői státusza

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Egyszerűsített végelszámolás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink