hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyetemista gyermek és kismama - jár nekik a családi adókedvezmény?

  • hvg.hu

A családi adókedvezmény érvényesítésével kapcsolatban naponta merül fel újabb és újabb kérdés. Jár-e három egyetemista után, s mit tehet a várandós egyetemista? Utánajártunk.

Mivel a tanulás időszaka egyre inkább kitolódik, nem ritka, hogy valaki már az egyetemi, főiskolai tanulmányai alatt vállal gyermeket. Amit eddig is tudni lehetett, hogy a magzat 91 napos korától kedvezményezett eltartottnak minősül, azonban ez a kedvezmény csak az édesanyát és a házastársát illeti meg.


Számoljon!
Az Adózóna 2011-re szóló családi bérkalkulátoráért kattintson ide!

Amennyiben az édesanya a tanulmányai mellett nem szerez jövedelmet, akkor saját maga nem tudja érvényesíteni a kedvezményt, s ha az apa nem házastárs, hanem élettárs, akkor ő is csak az éves bevallásban – tehát nem havonta -, csak 2012 első felében tudja érvényesítni azt. Az egyetemista várandós nő nem minősül sem eltartottnak, sem kedvezményezett eltartottnak függetlenül attól, hogy házastársa vagy élettársa őt eltartja, így rá tekintettel családi kedvezmény nem érvényesíthető – tudatta megkeresésünkre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A cikk folytatását olvassa el itt!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink