hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A magyarok többségének kevés a jövedelme a családi adókedvezményhez

  • adozona.hu

Minimum 110 ezer forintos bruttó keresetre van szükség ahhoz, hogy a 10 ezer forintos családi adókedvezményt érvényesíthessük. Két-három gyereknél, mégnagyobb jövedelmünk kell, hogy legyen ahhoz, hogy megkapjuk ami jár.

Csakhogy a munkavállalók mintegy 65-70 százaléka a minimálbér után fizet járulékot, írja az Origo, vagyis ennyien nem tudnak a kedvezményhez jutni. A lap számításai szerint nagyjából 109 ezer forintos bruttó bérre van szükség ahhoz, hogy egy, 154 ezer forintra, hogy kettő és 487 ezer forintos bruttó jövedelemre ahhoz, hogy három gyerek esetében maradéktalanul fel lehessen használni a családi adózással járó kedvezményeket.

Családi bérkalkulátor
Számolja ki az Adózóna kalkulátorával mennyi családi adóalapkedvezmény jár Önnek!

Ha azonban ennél alacsonyabb jövedelemre jelentették be a munkavállalót, az adóalapból nem érvényesíthető maradéktalanul a kedvezmény, vagy egyáltalán nem éri meg. Szakértők elismerték, hogy az új rendszer vonzó lehet azoknak, akik eddig nem az szja szerint adóztak, ugyanakkor a tapasztalataik eddig azt mutatják, hogy a magasabb jövedelműek jártak nagyon jól az új szabályokkal. A családi adózás szerint az összevont adóalapot 2011-től 1 és 2 eltartott esetén 62 500 forinttal, 3 vagy több esetén 206 250 forinttal lehet csökkenteni - havonta és eltartottanként.

A családi adózásról szóló internetes tájékoztató szerint ez az adózási forma egyértelműen azon családok számára jelent előnyt, ahol a szülők gyermeke(ke)t nevelnek, és bejelentett munkaviszonyból származó munkabérből tartják el családjukat, megélhetésüket nem kizárólag és tudatosan szociális segélyekre alapozzák. A Nemzetgazdasági Minisztérium becslése szerint az egygyermekes szülők 58 százalékának, a kétgyermekesek 68 százalékának és a háromgyermekesek 98 százalékának nem kell szja-t fizetnie.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Műtéti költség adózása munkaviszonyban

Nagy Norbert

adószakértő

Részmunkaidőre váltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégautóval kapcsolatos áfalevonás.

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink