hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Családi adókedvezmény: kinek mi jár?

  • adozona.hu

A családi adókedvezmény közel hatszázere szülőt érint Magyarországon. A szabályozás gyakorlati alkalmazása azonban számos kérdést vet fel.

A családi adókevdezmény kapcsán mind az Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV), mind a kormány arra figyelmeztet, hogy az érintettek mielőbb adják le az érvényesítéshez szükséges nyilatkozatokat.

Bár a szabályozás számos részlete ismert már, így is folyamatosan merülnek fel kérdések a gyermekek számával, munkavállalásával, korával, a szülők házastársi, élettársi viszonyával kapcsolatban. Az Adózóna is foglalkozott már a kérdéssel, s a NAV honlapján is közöltek praktikus információkat (a nyilatkozatok letöltéséről itt olvashat) a családi adókedvezménnyel kapcsolatban. A kérdés-válasz formában adott hivatali válaszokat olvashatja alább.

Számoljon itt!
Kalkulálja ki, mennyi marad Önnek, kattintson az Adózóna családi bérkalkulátoráért ide!

Jogosult-e családi kedvezmény igénybevételére az elvált szülő, aki a gyermek(ek) után gyermektartás fizetésére kötelezett?

Az elvált szülő, aki a háztartásában nem nevel gyermeket, családi pótlékra nem jogosult, függetlenül attól, hogy gyermek után tartásdíj fizetésére kötelezett, ezért családi kedvezményt nem érvényesíthet.

Milyen összegben tudja érvényesíteni a családi kedvezményt 2011. január 1-jétől az a család, amely két kiskorú gyermeket és egy felsőfokú tanintézetben nappali tagozaton tanulmányokat folytató gyermeket nevel a háztartásában? Hogyan változik a családi kedvezmény, ha a felsőfokú oktatásban részesülő munkát vállal?

 Ilyen esetben a kedvezményezett eltartottak száma 2 fő (2 családi pótlékra jogosult gyermek), az eltartottak száma 3 fő, mivel a felsőfokú tanulmányokat folytató gyermek beszámít a családi pótlék összegének megállapításánál, de nem minősül kedvezményezett eltartottnak. Tehát 2-szer 206 250 forint családi kedvezményre jogosult a család.

 Amennyiben a nappali tagozatos felsőfokú tanulmányokat folytató gyermek rendszeres jövedelemmel rendelkezik, és a családi pótlék összegének megállapításánál nem vehető figyelembe, úgy nem minősül eltartottnak, a családi kedvezmény ebben az esetben 2 eltartott után 2-szer 62 500 forint.

(Fentiek esetén a jövedelem: az a személyi jövedelemadóról szóló törvényben adóköteles jövedelemként meghatározott - belföldről vagy külföldről származó - vagyoni érték, bevétel, amelynek havi összege meghaladja a mindenkori legkisebb munkabér összegét.

Rendszeres jövedelem: a legalább három egymást követő hónapban keletkezett jövedelem. 


 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink