hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikor jár a gyes a heti 30 órát túllépőknek?

  • hvg.hu

A karácsony előtt elfogadott salátatörvény értelmében 2011-től legfeljebb napi hatórás munkaviszonyt engedélyez a gyesen lévőknek. Az időkorlát azonban nem mindenkire vonatkozik.

A januártól hatályos törvénymódosítás a gyakorlatban - Viszló László, a hvg.hu munkajogi szakértője szerint - azt jelenti, hogy a napi 6 órás állásban még kapja az édesanya a gyes-t, viszont napi 8 órában már nem jár neki. Szerinte emiatt jópáran lesznek olyanok, akik heti 40 óra helyett inkább bejelentik magukat heti 30 órára, hogy beleférhessenek az időkorlátba.

A heti 30 órás limit vonatkozik a gyermeknevelési támogatásban részesülőkre, azokra, akik három vagy annál több kiskorú gyereket nevelnek; esetükben a szabály éppen bővítést jelent, mivel eddig hetente csak 20 órát dolgozhattak. Bizonyos esetekben ugyanakkor a nagymama is felveheti a gyest. A törvény értelmében a gyermekgondozási segélyben részesülő nagyszülő keresőtevékenységet a gyermek 3 éves kora után heti 30 órát meg nem haladó időtartamban folytathat. A törvény indoklása szerint azért nem lehet heti 30 óránál többet dolgozni; mert  a gyermekgondozási segély a gyermek gondozásáért jár. A gyes három évre való visszaállítása vonatkozik azokra a gyermekekre is, akik a gyes folyósítási idejét két évben meghatározó törvény hatályba lépését követően és e jogszabály hatályba lépése előtt születtek. 

Változás még, hogy a gyermeket örökbefogadó szülő legfeljebb 6 hónapra jogosulttá válik gyesre, a gyermek 3. életévét követően, vagy ikergyermekek esetében a tankötelessé válásuk évének utolsó napját követően is, amennyiben a gyermek a 10. életévét még nem töltötte be. Nem érvényes a szabályozás a házastársi és a rokoni örökbefogadásra. A jogosult gyes folyósítása mellett keresőtevékenységet szintén heti 30 órát meg nem haladó időtartamban végezhet.

Az időkorlátozás alól egyedül azok a gyesre jogosultak lesznek kivételek, akik munkájukat otthonról végzik. Nekik tehát akkor is jár a gyermekellátási segély, ha többet dolgoznak, mint heti 30 óra. Akik nem otthonról, de időkorláton túl dolgoztak a gyes mellett 2010-ben, azok 2011 március 31-ig alkalmazkodhatnak az új szabályozáshoz. A salátatörvény egyik újítása, hogy bevezeti az örökbefogadói gyest. A fogyatékos és súlyosan beteg gyermekek nevelése esetében nem változott a szabály. A hat év alatti gyermeket adoptáló szülők félig maradhatnak otthon a kicsivel; az egy éves gyermek befogadója természetesen szintén a kiskorú 3 éves koráig maradhat gyesen. 

Gyes a versenyszférában
A versenyszférában a gyermek 3. életévének betöltéséig a részmunkaidős foglalkoztatásra nincs törvényi szabályozás - hangsúlyozta Viszló László. A közszférában idén január elsejétől, azaz 2010.01.01-től lehetősége van a gyes folyósítása mellett munkába visszatérő alkalmazottnak - néhány kivételtől eltekintve -, hogy a gyermek 3. életévéig egyoldalú kezdeményezésére a munkáltató részmunkaidőben foglalkoztassa), a munkaidő mértéke csak a mindkét fél beleegyezésével módosulhat - átmenetileg, határozott időtartamra is.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kft.-tulajdonos lehet-e katás egyéni vállalkozó?

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Munkaügyi nyilvántartás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

EPR-díj számviteli elszámolása

Kneitner Lea Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink