hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

MSZP: alkotmányellenes lesz a magánnyugdíjpénztárakról szóló döntés

  • MTI

Az MSZP alkotmányellenesnek tartja a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítását, ezért megerősítette azon ígéretét, hogy kárpótolja azokat, akik a magánnyugdíjpénztárakban maradnak.

Tóbiás József szocialista frakcióvezető-helyettes hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Európában és Magyarországon is alkotmányellenes, ha egy járulékot hozzájárulásnak vagy adónak nevezve elvonnak.
   
Leszögezte, amint lehetőségük lesz rá, biztosítják a 24 százalékos nyugdíjhozzájárulás után járó állami nyugdíjjogosultságot mindenkinek, aki nem lép át az állami rendszerbe. Mint mondta, ha a parlament hétfőn elfogadja az erről szóló javaslatot, a várhatóan nem illeti meg a 24 százalékos nyugdíj-hozzájárulás azokat, akik a magán-nyugdíjpénztárakban maradnak, utánuk az állami nyugdíjalapba kerülnek a befizetések.
   
Tóbiás József úgy fogalmazott: ezután az áfát is általános forgalmi járuléknak, az szja-t pedig személyi jövedelem hozzájárulásnak kellene nevezni.  Mint mondta, a járulék egyfajta ellenszolgáltatást feltételez azok számára, akik ezt befizetik, a törvény hétfői elfogadásával azonban a nyugdíjhozzájárulás ellenszolgáltatás nélküli adóbevétellé válik.
   
Az ellenzéki képviselő úgy látja: a kormánynak azért van szüksége a magán-nyugdíjpénztári tagok megtakarításaira, mert gazdaságpolitika hiányában így tud forráshoz jutni. Szavai szerint ha a parlament elfogadja az erről szóló törvényt, akkor hárommillió ember magán-nyugdíjpénztári megtakarítása feletti rendelkezési jog  önkényesen, egyoldalúan korlátózódik, és egy olyan adó kerül bevezetésre, amelyet jelen pillanatban nyugdíjhozzájárulásnak hívnak.
   
A szocialista politikus kifogásolta, hogy az Országgyűlés tárgysorozatba sem vette az MSZP azon indítványát, amely lehetőséget adott volna a magán-nyugdíjpénztári tagoknak arra, hogy valóban szabadon dönthessenek a megtakarításukról; választhattak volna az állami és az önkéntes nyugdíjrendszer között.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink