hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Orbán levélben fordul a nyugdíjasokhoz

  • MTI

Levélben tájékoztatja Orbán Viktor a nyugdíjasokat arról, hogy a kormány biztonságba helyezte a nyugdíjakat, valamint arról, hogy a kisfogyasztású háztartások számára nem emelkedik a gáz ára.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szombaton sajtótájékoztatón elmondta: a levelet az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság küldi ki, a 2 millió 850 ezer nyugdíjas azt legkésőbb a jövő héten kézhez kapja.
   
A levélben a kormányfő a többi között azt írja: elfogadhatatlan az a szemfényvesztés, amellyel a mai nyugdíjasok ellátásának fedezetét - tudtuk nélkül - magánbefektetők kezére játszották át, és ezzel a nyugdíjrendszert a szakadék szélére sodorták. A kabinet ezért késlekedés nélkül meghozta azokat az intézkedéseket, amelyekkel hosszú távon biztonságba helyezték a nyugdíjakat, garantálták, hogy a nyugdíjak fedezetét jelentő befizetéseket csak nyugdíjra lehet fordítani - fogalmaz a miniszterelnök.
   
Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor szeptemberben a nemzeti konzultáció részeként levélben kérte a nyugdíjasokat, írják meg, hogyan látják az ország helyzetét, milyen változásokat szeretnének. A több százezer válasz feldolgozása folyamatban van, de az elmondható, hogy a nyugdíjasok számára a legfontosabb érték a biztonság, mindenekelőtt a nyugdíjak biztonsága - tette hozzá.
   
Kitért arra, jogos az aggodalom, ha az idős emberek azt látják, hogy a nyugdíjcélú befizetések jelentős részét "a nyugdíjtőzsdén szerencsét próbáló spekulánsoknak, üzletembereknek" játszották át, a magánnyugdíjpénztárak pedig "vitatható, kockázatos befektetésekre költötték el az emberek pénzét".
   
A kormány ezért "egy bátor döntéssel" biztonságba helyezte a nyugdíjakat: a mai nyugdíjasokét, azokét, akik néhány éven belül nyugdíjasok lesznek, továbbá a fiatalok számára is kiszámítható nyugdíjrendszert teremtett, biztosítva, hogy az állami nyugdíjrendszerbe átlépve mindenki jól járjon - összegzett Szijjártó Péter.
   
A szóvivő elmondta: a nyugdíjasok válaszai világossá tették, hogy a rezsiszámlák kifizetése nem veszélyeztetheti az idős emberek megélhetését, a kormány ezért "a miniszterelnök személyes utasítására" úgy döntött, hogy a kisfogyasztású háztartások számára nem emelkedhet a gáz ára. Hozzátette: változatlanul hisznek abban, hogy a jó kormányzás csak az emberek megkérdezésével lehetséges.
   
Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy levelet kapnak a kormánytól a magán-nyugdíjpénztári tagok is. Őket Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott az év végén vagy a jövő év elején tájékoztatja arról, hogy "maradhatnak a kölcsönös felelősségvállalásra épülő rendszeren kívül, vagy visszajöhetnek a biztonságot nyújtó állami nyugdíjrendszerbe". Ma a nyugdíjak biztonságát csak az állami rendszerben lehet garantálni - tette hozzá Szijjártó Péter. Elmondta azt is: a kormánypártok nem kezdeményezik a házszabálytól eltérést a kötelező magánnyugdíj-pénztári tagok védelméről szóló - Orbán Viktor, Kósa Lajos és Lázár János által jegyzett - politikai nyilatkozat megtárgyalásakor, így arról a hétfői általános és a keddi részletes vita után december 20-án dönthet az Országgyűlés.
   
Arra a kérdésre, nem tartanak-e attól, hogy a magán-nyugdíjpénztáraknál a vagyon átadásáig jelentős vagyonvesztés következik be, Szijjártó Péter úgy válaszolt: bár nap mint nap olvasni a pénztártagok érdekével ellentétes befektetési döntésekről, bízik benne, hogy a magánnyugdíjpénztárak vezetői belátták: "nem érdemes trükközni". Hozzátette: azt, hogy az emberek érdekével ellentétes döntések "a szakértelem hiánya vagy a rosszindulat miatt születtek-e", valamint hogy történtek-e ezek során bűncselekmények, meg kell vizsgálni.
   
Arra az újságírói felvetésre, hogy - a Népszabadság szombati írása szerint - egyes állami és fővárosi cégeknél a vezetők javadalmazása a prémiummal együtt meghaladja a költségvetési szférában plafonként meghatározott kétmillió forintot, a szóvivő úgy reagált: az érintett vállalatoknál 15-20 százalékkal csökkentették a bértömeget, így jelentős megtakarítást értek el, a kormány ezért újabb intézkedéseket nem tervez, a gazdálkodás pedig a cégvezetők felelőssége.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink