hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

EU: foglalkoznak az állam- és kormányfők a nyugdíjreform elszámolhatóságával

  • MTI

Levelet intéz a héten Brüsszelben találkozó európai uniós állam- és kormányfőkhöz José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke, amelyben kitért a nyugdíjak elszámoltathatóságának kérdésére is - jelentette be hétfőn Brüsszelben a politikus szóvivője.

Megerősítette, hogy Barroso múlt pénteken telefonbeszélgetést folytatott Donald Tusk lengyel kormányfővel, és "megállapodtak abban, hogy minden nemzeti nyugdíjrendszert alaposan értékelni kell" az államháztartási deficit megállapításakor.

Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője sajtótájékoztatóján azt mondta: a felek valóban közelednek a megállapodáshoz ebben a tekintetben. Ugyanakkor hozzátette, hogy továbbra sincs szó a deficit számítási szabályainak módosításáról. Mint mondta, a brüsszeli bizottság maximális rugalmasságot kíván tanúsítani, de arra is vigyázni kell, hogy az euróövezeti szabályokon, a stabilitást garantáló előírásokon ne essék csorba.

A szóvivők nem kívántak találgatásokba bocsátkozni arról, mekkora hatása lehet a beszámításnak a hiányra. Szintén nem tudtak válaszolni arra a kérdésre, mely országokat érinthetik a megállapodás nyomán várható változások.

Augusztusban kilenc EU-ország - köztük Magyarország - kezdeményezte az Európai Bizottságnál és az Európai Tanács elnökénél az államháztartási hiány és az államadósság számítási szabályainak módosítását. Azt próbálták elérni, hogy a nyugdíjreformmal kapcsolatos költségeket az EU vegye figyelembe az elszámolásokban, ugyanis ez a módosítás szerintük a tagállamok egyenlő elbírálását szolgálná.

A lengyel pénzügyminisztérium múlt hét végi közleménye szerint sikerült megállapodni az Európai Bizottsággal abban, hogy figyelembe veszik a nyugdíjreform költségét a hiány kiszámításakor.

"Az Európai Bizottság már nem tagadja annak tényét, hogy a nyugdíjreform költségét számításba kell venni a közadósság és a hiány kiszámításában" - olvasható a közleményben.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az uniós pénzügyminiszterek múlt heti találkozóját követően tartott sajtótájékoztatóján elmondta: Magyarország, azzal együtt, hogy most már nem lesz érintett a magánnyugdíj-pénztári befizetések költségvetés-számítási figyelembe vételének kérdésében, továbbra is szolidáris azokkal a tagállamokkal, amelyek ebben ma is érdekeltek, mert fenntartják a három pillért.

Ő is úgy fogalmazott: körvonalazódik, de még nincs teljes egyetértés abban, miként érvényesítsék a magánnyugdíj-pénztári pillér pénzügyi következményeit, miként részesüljenek az ezen pillért alkalmazó országok az őket megillető kedvező elbírálásban.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink