hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Alkalmi munka: itt a bevallási határidő

  • MTI

Az idénymunkások foglalkoztatásról a szeptemberi bevallást hétfőig kell elkészíteniük a munkaadóknak az adóhatóság számára - hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara (MA) közleményében, amelyet pénteken juttatott el.

Az augusztus elsejétől hatályos egyszerűsített foglalkoztatásról szóló új törvény értelmében az adóhatósághoz bejelentett alkalmazottak adatait a munkaadóknak nyilván kell tartaniuk és a foglalkoztatottakról, valamint a részükre kifizetett bérek utáni járulék/közteher/ összegéről a tárgyhónapot követő hónap 12-ig a bevallást is el kell készíteni. A járulékokat pedig ezzel egyidejűleg kell megfizetni. Mivel szeptember 12. vasárnapra esik, ezért a törvény értelmében a bevallást legkésőbb szeptember 13-án, hétfő éjfélig kell benyújtani az adóhatósághoz. Ez a fizetés legkésőbbi időpontja is.
   
A közteher a mezőgazdasági idénymunkások esetében nem százalékos mértékű, hanem fix összegű, naponta 500 forint személyenként. Attól függően, hogy hány napot vett részt a munkában a dolgozó, erről az összegről kell az adott hónapban munkavállalónként és összesített formában is a bevallást elkészíteni, és az így számított járulék összegét megfizetni. A bevallást minden munkaadónak elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül kell teljesítenie, az adóhatóság által erre a célra rendszeresített 1008-as jelű bevallási nyomtatványon. Az egyszerűsített foglalkoztatás megkezdése előtt ugyanis minden munkaadónak regisztrálnia kellett az ügyfélkapun keresztül.
   
Papír alapú bevallást csak a termelők nagyon szűk köre teljesíthet. Ezt azok tehetik meg, akik egész év folyamán más alkalmazottat nem foglalkoztatnak, csak mezőgazdasági idénymunkást, és áruértékesítést sem végeznek. Ez esetben a bevallást az 1008E számú nyomtatványon kell teljesíteni, amely az adóhatóság honlapjáról kinyomtatható, vagy a postahivatalokban beszerezhető. A papír alapú bevallást is havonta, a tárgyhót követő 12-dik napig kell benyújtani. Fontos tudni, hogy az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény alapján nem jogosultak a kedvezményes közteher-befizetésre azok a munkaadók, akik a tárgyhónapban 300 ezer forintot, vagy azt meghaladó összegű adó vagy járuléktartozást halmoztak fel.  Mindaddig nem élhetnek a kedvezménnyel, amíg tartozásukat ki nem egyenlítik - tartalmazza a Magyar Agrárkamara közleménye.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térburkolat, esővíz-elvezetés

Nagy Norbert

adószakértő

Lízingzárás könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close