hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mire költenék a magánnyugdíjpénztári bevételeket?

  • HVG

A magánnyugdíjpénztárakba érkező tagdíjbevételekkel kozmetikázná szebbé államháztartási hiányát kilenc uniós tagállam. Ezt a lehetőséget azonban aligha adnák ingyen: az így számolóknak valószínűleg a mostani elvárásoknál alacsonyabb deficitet írnának elő.

„Javulhat az ország kockázati besorolása, ezért kisebb kamatfelárral lehet finanszírozni a magyar államadósságot, de elkölthető pluszpénzt nem jelent” – összegezte a HVG-nek Oszkó Péter volt pénzügyminiszter, mivel járna a magán-nyugdíjpénztári befizetések elszámolásának megváltoztatása, amelyet kilenc uniós tagállam kezdeményezett az Európai Bizottság elnökénél és pénzügyi biztosánál. A lengyelek vezette akcióval azt szeretné elérni Magyarország mellett Bulgária, Csehország, Lettország, Litvánia, Románia, Svédország és Szlovákia, hogy a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket és az azokból felhalmozódó vagyont is vegyék figyelembe a költségvetési hiány és a GDP-arányos államadósság kiszámításánál. Arra hivatkoznak, hogy a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagság bevezetése a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságát szolgálta, ám az uniós statisztikai elszámolások ezt nem veszik figyelembe, emiatt a reformer országok hátrányba kerültek a hiány és adósságszámok kimutatásánál.

 A kezdeményezést szinte azonnal kritizálta a hiánycélok szigorításáért Franciaországgal karöltve síkraszálló Németország, félve attól, hogy azt újabb, a szabályok felpuhítására vonatkozó kérések özöne követi majd. Ezért Oszkó is arra számít, hogy a kilencek kezdeményezését legfeljebb csomagban fogadhatják majd el az EU-ban, azaz egyidejűleg módosítják az államadósság hosszú távú leépítéséhez kötött szankciókat is. „Előírhatják például, hogy még a 3 százalékos határértéknél is lényegesen alacsonyabb költségvetési hiánycélt kelljen tartani addig, amíg a GDP-arányos államadósság 60 százalék felett van” – vázolt egy lehetséges forgatókönyvet.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Végrehajtónak járó költségek

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Munkabér átutalása más bankszámlaszámára

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close