hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az APEH válaszol: illeték befizetése, elengedése, késedelmi pótléka

  • adozona.hu

Ajándékozás, öröklés, vagyonszerzési illeték - az olvasók kérdéseire az APEH munkatársai válaszolnak.

Lányomnak ajándékoztam a lakás 1/2-d tulajdonrészem (haszonélvezet fenntartása mellett). A földhivatali bejegyzés után kb. mennyi idővel számolhatunk az illeték befizetési felszólításra?

A földhivatal bejegyző határozatát követő 1-2 hónapon belül számíthatnak arra, hogy az adóhatóság határozatban megállapítja a fizetendő illeték mértékét.

Édesapám után örököltem 2003-ban egy fél tulajdont. A másik fél tulajdon nagymamámé maradt holtig tartó haszonélvezettel terhelve. Sajnálatosan nagymamám 2008-ban elhunyt, így megörököltem a másik fél tulajdont is. Úgy értesültem, hogy az örökösödési illetéket eltörölték. Ezzel szemben most kaptam az APEH-tól egy csekket, amelyet 15 napon belül be kell fizetnem. Ezt azonban nem tudom megtenni és nem is akarom, hiszen egyedüli, törvényes, családon belüli örökös vagyok. Hogyan tudom ezt és hol elintézni, hogy ne kelljen semmit fizetnem? Mire kell hivatkoznom? Gyesen lévő anyuka vagyok.

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény rendelkezései szerint mentes az illetékfizetési kötelezettség alól az örökhagyó gyermeke, házastársa, szülője, valamint a háztartásában eltartott szülő nélküli unokája által megszerzett örökrész tiszta értékéből 20 millió forint. Amennyiben Ön nem minősül az örökhagyó háztartásában eltartott szülő nélküli unokának, vagy az örökölt ingatlanrész értéke a 20 millió forintot meghaladja, abban az esetben nem mentesül az öröklési illeték megfizetése alól. Az öröklési illeték egyenes ági örökösöknél történő teljes eltörlése még nem történt meg.

A vagyonszerzési illetékem nagy részét már befizettem, de a fennmaradó összeget valószínűleg csak a következő évben tudom kifizetni. A kérdésem az lenne, jelent-e valamilyen problémát, hogy a fennmaradó összeg kifizetése a következő évre nyúlik?

A határidőben meg nem fizetett adó után az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 165. §-a szerint az esedékesség napjától késedelmi pótlékot kell fizetni. A késedelmi pótlék mértéke minden naptári nap után a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink