hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Külföldi munka: szigorúbb szabályok és időkorlát

  • adozona.hu

A kiküldetés ideje automatikusan nem hosszabbodik, a kiküldetésben lévők nem cserélhetők. Mit kell még tudni a magyarok külföldi és a külföldiek magyarországi foglalkoztatásáról? Erre a kérdésre adott választ a Saldo és a HVG Adózóna közös konferenciája.

Az Európai Uniónak nem célja egységes egészségügyi rendszer bevezetése az egyes tagállamokban, a társadalombiztosítást a tagállamok „belügyének" tekinti, a cél a tagállami szabályok összeütközésének elkerülése. Vagyis ezen a területen nem uniós harmonizációról, hanem koordinációról beszélhetünk. Ez kiterjed: betegség és anyaság (apasági), rokkantság, öregség, családfenntartó elvesztése, munkahelyi baleset és foglalkozási megbetegedés, munkanélküliség, családfenntartás témakörökre - derült ki Lengyel Balázs, az OEP főosztályvezetőjének előadásából. A munkavégzés helyének elve az egyik fontos szabályozás. Az EGT tagállamokban a főszabály az, hogy az érintett polgárnak csak egy tagállamban van biztosítása, vagyis a munkavégzés helye szerinti tagállamban válik biztosítottá. Önálló vállalkozó esetén a tevékenység végzésének helye szerinti tagállamban.

Ha magyar állampolgár dolgozik EGT-tagállamban, két eset lehetséges: Ha egyéni munkavállaló dolgozik külföldön, akkor egy állam munkajogi és a társadalombiztosítási szabályai érvényesek, s 2009. január 1-től bejelentési kötelezettség is terheli az állampolgárt az OEP felé. A másik esetben - ha magyar munkáltató foglalkoztatja a munkavállalót külföldön és nem teljesülnek a kiküldetés feltételei - akkor két  különböző állam munkajogi és a társadalombiztosítási szabályai vannak érvényben.

Ha külföldi munkavállaló dolgozik Magyarország területén, akkor beszélhetünk olyan esetről, amikor valaki egyéni munkavállalóként érkezik. Ebben az esetben a munkajogi és a társadalombiztosítási szabályokra a magyar jog vonatkozik. A bejelentési kötelezettség olyan formán érinti, mintha magyar foglalkoztatott lenne. „Külföldi” esetében a TAJ-igénylés a foglalkoztatást megelőzően a munkáltató felelőssége, „belföldi” esetében a magánszemélynek kell ezt elintéznie. Amennyiben külföldi székhelyű munkáltató foglalkoztatja Magyarországon az itt dolgozó külföldi munkavállalót és nem teljesülnek a kiküldetés feltételei, akkor - ahogy a fenti hasonló esetben - a munkajogi és a társadalombiztosítási szabályok két különböző állam jogszabályai vonatkoznak rá. Amennyiben a munkavállaló Magyarországon dolgozik  külföldi cégnek, akkor a foglalkoztatójának utána, adóazonosítója alapján, havonta kell fizetnie a járulékokat , A munkavégzést az APEH-nak jelenteni kell külön adatlapon, ami alapján lehet a munkavállaló jogosult lehet a  TAJ-kártyára.

Kiküldetés új szabályai:

Az eddigi 12 + 12 hónap helyett főszabály szerint 24 hónapos időtartamra van lehetőség a munkavállalónak kiküldöttként más országban tartózkodnia. A korábbi szabállyal ellentétben ezt a kétéves periódust ne lehet automatikusan meghosszabbítani, a korábban kiküldött munkavállalót nem lehet másikra leváltani. Nem kezdődik azonban „tiszta lappal” a kiküldetés: az előzményt be kell számítani a kiküldetési időtartamba - figyelmeztet  Lengyel Balázs.

Így például:

2010. márc. 1-jén kezdett kiküldetés 2012. febr. 28-ig hosszabbítható.
2009. május 1-jén kezdett kiküldetés 2010. májustól újabb 1 évig hosszabbítható
2008. május 1-jén kezdett és 2010. április 30-ig hosszabbított kiküldetés – új kiküldetés legkorábban 2010. július 1-től.

Nem állítható ki a kiküldetési nyomtatvány, ha:

- a munkavállaló a kiküldetést megelőző 30 napon belül nem rendelkezett a Tbj. 5. § szerinti biztosítással ;
- munkaviszonya, illetve magyarországi biztosítási jogviszonya a kiküldetés során megszakad, szünetel, megszűnik vagy a kiküldetéskor már nem áll fenn;
- abból a célból vették fel, hogy a kiküldetés célországában egy korábban ugyan azon munkáltató által kiküldött munkavállalót felváltson;
- korábban ugyanazon célországba volt kiküldött (rendelkezett E 101 jelű nyomtatvánnyal) 12 hónapos időtartamra, és a korábbi kiküldetés lejártától még nem telt 60 nap;
- a munkavállalót a cég egy másik tagállamban vetté fel azzal a céllal, hogy e tagállamba vagy valamely más tagállamba kiküldje;
- a munkavállalót azzal a céllal küldik ki egy másik tagállamba, hogy ott a kiküldetés helye szerinti (megrendelő) cég egy másik cég rendelkezésre bocsássa vagy egy további tagállamba küldje tovább.

A kiküldetés további tiltásairól, átmeneti rendelkezésekről és a keresőképtelenekre( gyes-en lévő) vonatkozó új szabályokról jövő heti cikkünkben olvashat!

A kiküldetési nyomtatványokat innen töltheti le!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink