hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Folyamatos túlóráztatás, szabadság és pihenőnap nélkül - van megoldás

  • adozona.hu

Szabadság megvonása, túlóráztatás, elbcsátással való ijesztgetés - csak néhány a leggyakoribb munkáltatói jogsértések közül, amivelszemben a munkavállalók kiszolgáltatottak. Milyen lehetőségei vannak ilyen esetekben a dolgozónak? Olvasóink kérdéseire dr. Viszló László, a hvg.hu és az Adózóna munkajogi szakértője válaszol.

Három műszakos munkarendben dolgozom, heti 40 órás szerződéssel. Most már folyamatos a 12 órázás, és az 1 pihenőnap. Jogosan teszi ezt a munkáltató? Teszem hozzá, hogy a plusz négyórákat, csak negyedév végén fizetik ki. A szabadság kivétel szinte lehetetlen, hiába szólok előre, hogy szükségem lenne a szabadságra, kirúgással fenyegetnek. Hiába hivatkozom a törvényességre, akkor mondvacsinált ürüggyel, írásbeli figyelmeztetőt adnak, a pénzt megvonják. Mi tehetek azonkívül, hogy másik munkahelyet keresek?

A heti munkaidő mértéke 40 óra, az azon felül végzett munka túlmunka, melynek mértéke a heti 48 órát nem haladhatja meg. A pihenőnapok vonatkozásában bizonyos esetekben lehetőség van összevonásra. Általában azonban hetente egyszer legalább 48 órát kitevő, megszakítás nélküli pihenőidőt kell biztosítani a munkavállaló részére. Az alapszabadság egynegyedét a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. A munkavállalónak erre vonatkozó igényét a szabadság kezdete előtt legkésőbb tizenöt nappal be kell jelentenie. Kivétel az alól, ha a munkavállalót érintő olyan körülmény merül fel, amely miatt a munkavégzési kötelezettség teljesítése aránytalan vagy jelentős sérelemmel járna, az alapszabadság egynegyedéből összesen három munkanapot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. Amennyiben sérelmesnek tart egy írásbeli figyelmeztetést, vagy pénzmegvonást, abban az esetben munkaügyi bírósághoz fordulhat.

Május 13-án lejár a táppénzem, amire IVF reprodukciós eljárás miatt volt szükség. Ezidő alatt felszámolás alá került a cég ahol dolgoztam. Azt szeretném megtudni, hogy a táppénz lejárta után van-e 30 nap védettségem és ezalatt ki kell-e vennem a tavalyi és idei évre járó szabadságomat vagy a cégnek ki kell fizetnie? Van-e erre vonatkozó jogszabály? A 30 után jár 45 nap felmondási idő is mivel 2004 óta dolgozom a cégnél. Ha jól olvastam végkielégítést is kapok, mivel régóta dolgozom a cégnél.

 A táppénz után összegyűlt szabadságot (amelyet azért nem tudott kivenni, mert akadályoztatva volt) igénybe kell vennie a munkavállalónak. A 45 nap felmondási idő felének ledolgozására kötelezheti Önt a munkáltató, a másik felére (mentesítési idő) pedig köteles átlagkeresetet fizetni. Ön kéthavi átlagkeresetnek megfelelő végkielégítésre jogosult.

 

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Közhatalmi tevékenység díjának továbbhárítása – Áfa 2

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Fővárosi ipa-mentesség

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink