hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adókedvezmények, adóalap-csökkentés és növelés: változások 2010-től

  • adozona.hu

A 2010-es év elképesztő mennyiségű szabály változását hozta a társasági adó terén is. Ismertetjük az összes érdemi változást, fontosabb témakörönként. Bemutatjuk az évközi változásokat is.

Adókulcsok
• A társasági adó kulcsa 16-ról 19 százalékra emelkedik, egyidejűleg megszűnt a 4 százalékos különadó.

Évközi változás:

2010.07.01-től 10%-os adókulcs érvényesíthető bármely (nemcsak a KKV kategóriába soroltak esetében) adózóra max. 500 mFt (2010.07.01-2010.12.31 időszakra számítva 250 mFt) pozitív adóalapig. A 2010. évre megállapított adóalapot az első és a második félévre meg kell osztani, a naptári napok arányában, de az első félévre alkalmazni lehet a korábbi 10%-os adókulcsot is, 50 mFt-os adóalapig, a korábbi feltételekkel. A megosztásnak megfelelő módon kell kezelni a de minimis kedvezményeket is, de az új 10% sima kulcs, nem pedig kedvezmény! A sávos adó másik kulcsa változatlanul 19%.

Offshore és ingatlan miatti adóztatás

• Az off-shore cégek magyar társasági adóalanyokká váltak, ha kamatot, jogdíjat, szolgáltatási díjat kapnak, belföldi személytől, vagy külföldi vállalkozótól. A számukra kifizetendő ilyen összegből 30 százalékos adót kell visszatartani.
• Társasági adóalannyá vált az ingatlant (75 százalékos mérlegfőösszegrész esetén) tulajdonoló magyar (nem tőzsdei) cég külföldi (nem magánszemély) tulajdonosa, ha részesedését eladta (kivonta) és a rá vonatkozó kettős adóztatást kizáró egyezmény ismeri az ingatlan helye szerinti adó részesedés-eladásra vonatkozó esetét. Az érintett tulajdonos legelőször 2011.08.31-ig nyilatkozik, hogy alanynak minősül-e, ha igen, akkor 2011.11.20-án vallja be a magyar társasági adót (ha az részesedést eladta, kivonta). Ha a nyilatkozat elmarad és az adót (19%) nem fizetik meg, azért egyetemlegesen a magyar cég felel.
• Megadóztatnák az ellenőrzött külföldi társaság (CFC) fel nem osztott nyereségét, ha azok nem bírnak valódi gazdasági jelenléttel az országukban. A szándék szerint nemcsak off-shore, de a veszteséges, vagy akár a nyereséges tagországbeli cégről is lehet szó, ha a 19 százalékos magyar társasági adó kétharmadával kisebb kulccsal fizet adót (12,67 százalék). Az adót a fel nem osztott nyereségből arra a tagra jutó rész alapján kell fizetni, amelyik legalább 25 százalékos tulajdoni részesedésű és ezt a tagot nem tulajdonolja más 10 százalékos részesedésű magyar tulajdonos. A valódi gazdasági jelenlét ellenőrizhetősége, a fel nem osztott osztalék megállapíthatósága, így a szabály betarthatósága, kétséges, így alkotmányossága sem biztosított.

Adóalap-korrekcióra bevezetett enyhítő szabályok

• A fejlesztési tartalék feloldására 4 év helyett 6 év áll rendelkezésre (2009.01.01-től visszamenőlegesen)
• Enyhült (20 százaléknyi részre) az éven belüli behajthatatlan követelés elszámolhatósága. (2009.01.01-től)
• Hitelezési veszteség nem adóalap-növelő tétel, kivéve, ha az kapcsolt magánszemélytől eredt.
• A veszteségelhatárolása bármely rendeltetésszerű joggyakorlás esetén él, APEH engedély nélkül is.
• A bejelentett részesedés immár bármilyen (minimum) 30 százalékos mérték esetén is bejelenthető, és ha legalább 1 év eltelik a megszerzésétől, akkor az eladásakor az árfolyamnyereség csökkenti a társasági adó alapját.
• Új kedvezmény a műemlék felújításra fordított értéknövelő beruházás összege.

Szigorítások, megszűnő adókedvezmények, adóalap-növelő tételek

• A reprezentáció és az üzleti ajándék – társasági adó alanyoknál, alsó korlát nélkül – adóalap-növelő tétel lett.
• Megszűnt (fontosabb) adóalap-kedvezmények: környezetvédelmi céltartalék, kapcsolt vállalkozások közti kamatfizetés, adott-kapott támogatás, képzőművészeti alkotás (2009.12.31-ig történő beszerzés 2014 végéig egyenlő részletekben írható le), szabadalom, mintaoltalom, KKV-ba történő befektetés árfolyamnyeresége (2014.12.31-ig történő eladásnál még érvényesíthető marad), helyi iparűzési adó, és végül: külső féltől kapott K+F kedvezménye.
• Közhasznú, kiemelten közhasznú nonprofit gazdasági társaság alaptevékenységéhez kapott támogatás (kivéve az adományt) növeli az adóalapot, ha az APEH-nál, vagy az önkormányzati adóhatóságnál adótartozása van.
• Az adóalapot alapesetben már nem csökkenti a véglegesen kapott eszköz és nem növeli a véglegesen adott eszköz!!! Eszközhöz kötődő elhatárolt összegek feloldásakor a 2012-es adóévig lehet azt adóalap-csökkentő tételként elszámolni.
• A véglegesen átadott pénzeszközzel meg kell növelni az adóalapot, ha az azt kapó külföldi államával nincs kettős adóztatás kizáró egyezmény, ha a juttatást kapó ellenőrzött külföldi társaság, ha a juttatást kapónak nem nyilatkozott, hogy azzal nyeresége nem keletkezik. A szabályt a non-profit szervezetek alaptevékenységére adott vagy nyerséget nem okozó pénzeszköz esetén nem kell alkalmazni. A szabály utóbbi része tekintetében a nyereségesség mibenléte és annak kimutathatósága kérdéses.
• A közhasznú szervezetek kedvezménye – a véglegesen átadott eszközök új szabályai miatt - kiemelkedően közhasznú esetében 50 százalékra, tartósnál 20 százalék korrekcióra módosultak.

Kapcsolt vállalkozás és transzerár-nyilvántartás

• Kapcsolt vállalkozásnak minősül a jövőben a közeli hozzátartozók vállalkozása, akkor is, ha nincs átkötő családtag; ez azonban csak akkor jön létre (és kell azt bejelenteni), ha a két érintett között módosítják a szerződést, vagy újat kötnek.
• A jövőben a vállalkozások között közös transzferár-nyilvántartás hozható létre, amely lehetővé teszi a kapcsolt vállalkozás formájában működő cégek, cégcsoportok egymás által oda-vissza történő ellenőrzését, valamint könnyebbé válik az adott országokban működő adóhatóságok számára a transzferár-dokumentációval járó aktusok nyilvántartása és kontrollja.
• A transzferár-nyilvántartást idegen nyelven is el lehet készíteni és csak akkor kell lefordíttatni, ha erre az APEH kötelez.

Ruszin Zsolt

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cserepótló vétel, illeték

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Szerződéskötés

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

EPR

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink