hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Közel 3 millió nyugdíjast érintő konkrét módosítások 2010-ben

  • HVG

Megkezdődött a harc a nyugdíjasok voksaiért: üzenget egymásnak és persze az érintetteknek a Fidesz és az MSZP, egyaránt a másikat vádolva azzal, hogy tervei-intézkedései elapasztják az időskori ellátásokat.

Emelkedik a nyugdíjkorhatár, változik a nyugdíj növelésének módszere, megmarad a korengedményes nyugdíjazás lehetősége, többletemelésben részesül számos nyugdíjaskorosztály – néhány konkrét módosítás 2010-ben, amelyeknek a mostani és a leendő nyugdíjasokra, illetve a járandóságok finanszírozhatóságára gyakorolt hatásairól is vitázhatna kormánypárt és ellenzék. Ehelyett feltételezésekre alapozott vádaskodásokkal estek egymásnak a múlt héten, és a csörték minden bizonnyal folytatódnak az országgyűlési választásokig. A tét nem csekély: 2,7 millió saját jogú nyugdíjas és ki tudja, hány aktív – majdani ellátott – szavazatáról lehet szó.

HVG

A lavinát a Figyelő című hetilapnak a Fidesz nyugdíjterveiről múlt csütörtökön megjelent cikke indította el. Az újság Varga Mihályra, a párt vezető gazdaságpolitikusára, volt pénzügyminiszterre hivatkozva egyebek között azt írta, hogy hatalomra kerülése esetén a Fidesz a nyugdíjrendszerben az úgynevezett svéd modell bevezetését tervezi, önfinanszírozóvá téve a Nyugdíjbiztosítási Alapot. E szerint az ellátásokat kizárólag a befolyó járulékbevételekből fedeznék, a központi büdzséből, azaz adóbevételekből nem. Ez pedig azzal járhat, hogy csökkennek a nyugdíjak, hiszen a költségvetés például 2009-ben is 354 milliárd forintot utalt át a magánnyugdíjpénztárba átlépettek kieső járulékbevételei miatt. Ez a pótlás – a magán-nyugdíjpénztári rendszer 1997-es bevezetésekor elfogadott szabály alapján – azért szükséges, mivel a jelenlegi nyugdíjasok aktív életszakaszukban kizárólag a felosztó-kiróvó elven működő állami nyugdíjrendszerbe fizették be járulékaikat, de ugyanezt nem kapják vissza a mostani pénztári tagoktól, hiszen azok nyugdíjközterheinek negyede már egyéni számlán landol. A költségvetés azonban a pénztári tagok kieső járulékainak kipótlásán felül is rendszeresen infúzión tartja a Nyugdíjbiztosítási Alapot azon egyszerű oknál fogva, hogy a nyugdíjak kifizetése törvényben garantált: a járulékbevételektől függetlenül meghatározott mechanizmus szerint kell emelni az ellátásokat.

A folytatást Molnár Patrícia, a HVG legújabb számának, Jó az öreg a háznál című cikkében olvashatja el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink