hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Előrehozott, csökkentett összegű nyugdíj és az elszámolásmentes költségtérítés

  • dr. Marosi Andrea

Mikor és mennyi szolgálati idővel mehet előrehozott, csökkentett összegű nyugdíjba egy 55 éves nő? Mik a feltételei annak, hogy egy munkanélküli nyugdíjat kapjon? Olvasóink kérdéseire Molnár László, az Adózóna nyugdíjszakértője válaszol.

1. Érdeklődni szeretnék, hogy 1955-ben született nőként mikor (melyik évben) mehetek el erőrehozott, csökkentett összegű öregségi nyugdíjba. Mennyi szolgálati ídő szükséges hozzá és mennyivel lesz csökkentett százaléka nyugdíj összege?

Az 1955-ben született nő öregségi nyugdíjkorhatára a betöltött 64. életév, azaz 2019. Előrehozott öregségi nyugdíjra 61. életévének betöltésétől, 2016-ban szerezhet jogosultságot, amennyiben legalább 37 év szolgálati idővel rendelkezik és biztosítási jogviszonyát megszünteti. Az előrehozott öregségi nyugdíj kizárólag csökkentéssel állapítható meg. A csökkentés mértéke függ az igénylő életkorától. Az irányadó nyugdíjkorhatárnál 1 évvel alacsonyabb életkort betöltött igénylő esetén az ellátást annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik a reá irányadó nyugdíjkorhatár betöltéséhez. Ha az igénylő ennél korábban maximum az irányadó nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően 2 évvel igényli a nyugellátás megállapítását, akkor az öregségi nyugdíj összegét 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal – összesen 8,4 százalékkal – kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az irányadó nyugdíjkorhatárnál 1 évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez. A nyugdíjcsökkentés legmagasabb mértéke azonban a 8,4 százalékot nem haladhatja meg.

2. Közel 20 éve dolgoztam az idegenforgalomban, utazási irodában. Ez év szeptemberétől munkanélküli lettem. A Munkaügyi Központban azt a felvilágosítást kaptam, ha betöltöm az 57. életévemet (2010. 07.13-án), és még akkor is munkanélküli lennék, akkor elindítható a nyugdíjazásom. Valóban így van ez ?

Levelében közöltek alapján Ön 1953-ban született, azonban nemére vonatkozóan nincs adat. Az 1953-ban született nők öregségi nyugdíjkorhatára 63. életév, előrehozott öregségi nyugdíjra 59. életévük betöltésétől szerezhetnek jogosultságot, amennyiben rendelkeznek legalább 37 év szolgálati idővel (csökkentett összegű előrehozott nyugdíj), illetve 40 év szolgálati idő megléte esetén csökkentés nélküli nyugdíjra. Férfiak esetében az öregségi nyugdíjkorhatár szintén a betöltött 63. életév, az előrehozott öregségi nyugdíjra 60. életévük, illetve 61. életévük betöltésétől szerezhetnek jogosultságot 42 év, illetve 37 év szolgálati idő megléte esetén.Esetükben az öregségi nyugdíj előrehozása mindenképpen a nyugdíj csökkentését vonja maga után.

6. Kérem, adják meg nekem, hogy az interneten hol található meg a nyugdíjak kifizetésének napjai. Korábban rendszeresen 10.-én utalták a számlára, újabban teljesen kiszámíthatatlan, és ez igen komoly problémát okoz. Én nem kapok elszámolásmentes költségtérítést, sem több száz milliós végkielégítést, napról napra élek. Hiába írom be a keresőbe, mindig a nyugdíjak kiszámításával kapcsolatos oldalak jelennek meg.

A kért információ megtalálható az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapján () Aktualitások rovatban, „Tájékoztató – nyugdíjfolyósítás ellátások utalási rendje – 2009.” címszó alatt.A tájékoztató tartalmazza a postai kifizetés kezdő napját (az érintettek erről külön tájékoztatást kapnak), illetve a banki számla jóváírás időpontjait.A 2010. évi utalási rendet tartalmazó tájékoztató várhatóan január elején kerül felhelyezésre.


 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kockázati életbiztosítás adózása

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Kezelt vagyon kifizetői státusza

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Egyszerűsített végelszámolás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink