hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

APEH-ellenőrzés: a fantomcég és áfacsalás

  • adozona.hu

Elérhetetlennek bizonyult új székhelyén az a társaság, amely kapcsolt ellenőrzés során került az adóhatóság látókörébe, ezért felmerült, hogy adófizetés elkerülése miatt történt a társaság gyanús körülmények közötti átruházása, illetve fantomizálása. Az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága különösen nagy értékre elkövetett adócsalás és magánokirat-hamisítás gyanúja miatt feljelentést tett a Vám- és Pénzügyőrség Regionális Nyomozó Hivatalánál.

Egy több mint félmilliárd forint értékű ingatlant adott el az a vállalkozás, amelyik egy másik cég ellenőrzése kapcsán lett gyanús az APEH-nak. A két cég között lezajlott adásvétel utáni forgalmi adót hiába várta az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága, mert határidőre nem vallotta be és nem is fizette azt be az időközben még tulajdonost is váltó társaság – tudatta sajtóközleményében az adóhivatal.

A két gazdasági társaság 2008. december 18-án kötött adásvételi szerződés szerint a „most megbukott” adózó egy budapesti ingatlant értékesített 550 millió forint + 110 millió forint áfa értékben. Az erről készült számlát december 30-án állították ki 2009. január 15-ei fizetési határidővel.

A bankszámla kivonat tanúsága szerint a vevő a vételárból 90 millió forintot január 19-én átutalt az eladónak. A fennmaradó összegből a vevő az eladó hiteltartozását egyenlítette ki, melynek megfizetését az adásvételi szerződésben vállalta.

Az eladónak a hatályos rendelkezések szerint az első negyedévi áfabevallásában kellett volna feltüntetnie az ingatlan értékesítés utáni 110 millió forint általános forgalmi adót, amit április 2O-ig be is kellett volna fizetni.  Az adózó azonban ennek a kötelezettségeinek nem tett eleget – tudatta az APEH.

A kapcsolt ellenőrzés során az is kiderült, hogy az ingatlan adásvétel után az „eladó” gazdát cserélt, és külföldi magánszemélyek illetve gazdasági társaság tulajdonába került. Az új székhelyen a társaság azonban elérhetetlennek bizonyult, ezért felmerült a gyanú, hogy az adófizetés elkerülése miatt történt a társaság gyanús körülmények közötti átruházása, illetve fantomizálása – zárul a közemény.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Közhasznú tevékenység adómentessége

Pölöskei Pálné

adószakértő

Unión belüli jövedelem adózása, árfolyama II.

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink