hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ki jogosult 3 havi végkielégítésre?

  • dr. Marosi Andrea

Rendes felmondás esetén ki kaphat háromhavi végkielégítést? Rokkantnyugdíj mellett ki jogosult nyugdíjra? Olvasóink kérdéseire dr. Viszló László, az Adózóna munkajogi szakértője válaszol.

Augusztus 1-jével rendes felmondással megszűnt a munkaviszonyom. Azután érdeklődöm, hogy jár-e plusz három havi végkielégités.1954.03.20-án születtem. 

A Munka Törvénykönyve szerint a végkielégítés mértéke háromhavi átlagkereset összegével emelkedik, ha a munkavállaló munkaviszonya a munkáltatói rendes felmondással az öregségi nyugdíjra, továbbá a korkedvezményes öregségi nyugdíjra való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belül szűnik meg.
Mivel Ön csak 55 éves, az irányadó korhatár pedig a 62. év, ezért nem jogosult a plusz 3 havi végkielégítésre. Amennyiben korkedvezményre jogosító munkakörben dolgozik, nézze meg az Önre irányadó nyugdíjkorhatárt, s ha ez 60 év vagy ennél kevesebb, akkor jogosult rá.
 
Én hét órában dolgozom egy rehabilitációs munkahelyen, a nyugdíjam 40270 forint, a bruttó munkabérem 80 ezer forint és emellett kapok 5 ezer forintos étkezési csekket. Jogosult vagyok-e nyugdíjra?

A 2008. január 1-jét megelőzően megállapított rokkantsági nyugdíjak esetében a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 36/D.§ (1) bekezdésében foglaltakat 2009. január 1-jét követően kell alkalmazni. Ez alapján meg kell szüntetni a rokkantsági nyugdíját annak a 62. életévet el nem érő személynek, akinek a keresőtevékenységből származó hat egymást követő hónapra vonatkozó nettó keresetének (jövedelmének) havi átlaga meghaladja a rokkantsági nyugdíj alapját képező havi átlagkereset 90 százalékát, illetve annak a megállapítást követő rendszeres emelésekkel növelt összegét, de legalább a minimálbér összegét. 

A vizsgálat során kizárólag a 2009. január 1. napja utáni kereseteket kell figyelembe venni, erre tekintettel a megszüntetésre legkorábban 2009. július 1. napja után kerülhet sor. A kereseti korlátozás kizárólag az 50-79 százalékos mértékű egészségkárosodással rendelkező (III. csoportba tartozó) rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjasokra vonatkozik, a 79 százalékot meghaladó egészségkárosodású (I. és II. rokkantsági csoportba tartozó) nyugdíjasokat nem érinti. A keresőtevékenységből származó nettó kereset alatt a személyi jövedelemadóval és a kifizetés időpontjában hatályos jogszabályokban meghatározott járulékmértékek figyelembevételével számított egészségbiztosítási járulék, nyugdíjjárulék, magán-nyugdíjpénztári tagdíj, valamint munkavállalói járulék, illetve vállalkozói járulék összegével csökkentett keresetet kell érteni. A kérdésem az lenne, hogy én most táppénzen vagyok és azt mondták, hogy addig nem kapok cafeteriát. Ez jogos-e vagy nem? A munkabér definíciója alapján minősül bármilyen közvetlenül vagy közvetve nyújtott pénzbeli és természetbeni (szociális) juttatás feltétele a munkavállaló munkaviszonyának fennállása. Önmagára, a cafetéria juttatására általános szabály nincs, a munkáltatójánál hatályban lévő belső szabályzat (esetleg cafeteria szabályzat, kollektív szerződés) ad önnek eligazítást.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Ekho minimálbér alatti jövedelem esetén, arányosítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Rendezvénybelépő elszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink