hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ki jogosult 3 havi végkielégítésre?

  • dr. Marosi Andrea

Rendes felmondás esetén ki kaphat háromhavi végkielégítést? Rokkantnyugdíj mellett ki jogosult nyugdíjra? Olvasóink kérdéseire dr. Viszló László, az Adózóna munkajogi szakértője válaszol.

Augusztus 1-jével rendes felmondással megszűnt a munkaviszonyom. Azután érdeklődöm, hogy jár-e plusz három havi végkielégités.1954.03.20-án születtem. 

A Munka Törvénykönyve szerint a végkielégítés mértéke háromhavi átlagkereset összegével emelkedik, ha a munkavállaló munkaviszonya a munkáltatói rendes felmondással az öregségi nyugdíjra, továbbá a korkedvezményes öregségi nyugdíjra való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belül szűnik meg.
Mivel Ön csak 55 éves, az irányadó korhatár pedig a 62. év, ezért nem jogosult a plusz 3 havi végkielégítésre. Amennyiben korkedvezményre jogosító munkakörben dolgozik, nézze meg az Önre irányadó nyugdíjkorhatárt, s ha ez 60 év vagy ennél kevesebb, akkor jogosult rá.
 
Én hét órában dolgozom egy rehabilitációs munkahelyen, a nyugdíjam 40270 forint, a bruttó munkabérem 80 ezer forint és emellett kapok 5 ezer forintos étkezési csekket. Jogosult vagyok-e nyugdíjra?

A 2008. január 1-jét megelőzően megállapított rokkantsági nyugdíjak esetében a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 36/D.§ (1) bekezdésében foglaltakat 2009. január 1-jét követően kell alkalmazni. Ez alapján meg kell szüntetni a rokkantsági nyugdíját annak a 62. életévet el nem érő személynek, akinek a keresőtevékenységből származó hat egymást követő hónapra vonatkozó nettó keresetének (jövedelmének) havi átlaga meghaladja a rokkantsági nyugdíj alapját képező havi átlagkereset 90 százalékát, illetve annak a megállapítást követő rendszeres emelésekkel növelt összegét, de legalább a minimálbér összegét. 

A vizsgálat során kizárólag a 2009. január 1. napja utáni kereseteket kell figyelembe venni, erre tekintettel a megszüntetésre legkorábban 2009. július 1. napja után kerülhet sor. A kereseti korlátozás kizárólag az 50-79 százalékos mértékű egészségkárosodással rendelkező (III. csoportba tartozó) rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjasokra vonatkozik, a 79 százalékot meghaladó egészségkárosodású (I. és II. rokkantsági csoportba tartozó) nyugdíjasokat nem érinti. A keresőtevékenységből származó nettó kereset alatt a személyi jövedelemadóval és a kifizetés időpontjában hatályos jogszabályokban meghatározott járulékmértékek figyelembevételével számított egészségbiztosítási járulék, nyugdíjjárulék, magán-nyugdíjpénztári tagdíj, valamint munkavállalói járulék, illetve vállalkozói járulék összegével csökkentett keresetet kell érteni. A kérdésem az lenne, hogy én most táppénzen vagyok és azt mondták, hogy addig nem kapok cafeteriát. Ez jogos-e vagy nem? A munkabér definíciója alapján minősül bármilyen közvetlenül vagy közvetve nyújtott pénzbeli és természetbeni (szociális) juttatás feltétele a munkavállaló munkaviszonyának fennállása. Önmagára, a cafetéria juttatására általános szabály nincs, a munkáltatójánál hatályban lévő belső szabályzat (esetleg cafeteria szabályzat, kollektív szerződés) ad önnek eligazítást.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Táppénz alatt munkáltatói felmondás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Egyszerűsített foglalkoztatás – bizonylatkiállítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Alapítványi támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs