hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ráfaraghatunk a munkanélküliségi biztosításra

  • dr. Marosi Andrea

A válság előszele még nem érintette meg a hazai munkaerő-piacot, amikor 2008 májusában berobbant a biztosítási piacra a nyugaton már népszerű szolgáltatás: a munkanélküliségi, más néven jövedelemkiesés-biztosítás. Sikerén felbuzdulva – és a versenypiaci követelményeknek eleget téve – idén több cég is bevezette. De vajon ki kaphatja meg, milyen feltételekkel, és megéri-e?

A Nyugat-Európában (például Spanyolországban, Olaszországban vagy Ausztriában) évek óta sikeres, állásvesztés esetére köthető biztosítást Magyarországon először egy online alkusz cég, a Biztosítás.hu Kft. vette fel repertoárjába 2008 májusában, vállalva, hogy legfeljebb 9 hónapig, havi 40-120 ezer forintot juttat azon ügyfeleinek, akik megfelelnek a folyósítás feltételeinek. Egy év alatt a havonta igényelhető legmagasabb összeg 250 ezer forintra emelkedett - köszönhetően a termék elterjedésének, ezzel együtt a piaci versenynek -, ám a feltételek nem változtak: aki azt hiszi, hogy könnyen és gyorsan juthat pénzhez, téved. A biztosítást továbbra is csak egy szűk kör igényelheti, ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy megéri. 

De lássuk, milyen kritériumoknak kell megfelelnünk ahhoz, hogy hozzájuthassunk a vágyott anyagi gyorssegélyhez. Munkanélküliségi biztosítást bárki köthet, aki betöltötte 22. életévét, de még nem múlt el 55 éves. Tehát a nyugdíjazás előtt álló munkavállalók és az érettségijükkel csatasorba álló 18-20 éves pályakezdők első körben kiesnek. A magyarországi lakhely, a legalább 12 hónapos, folyamatos (aktív) munkaviszony egyazon munkaadónál, legalább heti 30 órában, szintén feltétel. A munkaerő-kölcsönzés, mint foglalkoztatási forma ebben az esetben kizárva. Napi 4 órában dolgozók szintén kilőve.

Szóba sem jöhet a dolgozó, akinek nincs határozatlan idejű munkaszerződése, ahogy az is kizáró ok, ha az elmúlt három évben, egyhuzamban 30 napnál többet töltött betegállományban, maradandó egészségkárosodása van vagy krónikus betegségben szenved, amellyel előző évben kezelték. Szintén kizáró tényező, ha felmondási idejét tölti, próbaidős, gyedet, gyest, gyetet vagy tgyast kap, ha saját vagy közeli hozzátartozója alkalmazásában áll. A jogosultak száma már így is vészesen megcsappant, ám még mindig vannak feltételek, amelyek a munkavállalók újabb rétegét zárják ki a potenciális igénylők köréből. Az is elfelejtheti a jövedelem-kiesés biztosítást, aki az elmúlt három évben regisztrált munkanélküli volt, vagy már nyugdíjas. Önhibáján kívül esik el a szolgáltatástól, akinek munkáltatója létszámleépítést jelent be, és még nem telt le a szerződésben is rögzített türelmi idő. 

A cikk folytatása a hvg.hu-n olvasható.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzésiadó-előleg

Pölöskei Pálné

adószakértő

Térítésmentes átadás civil szervezet

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink