hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az alkalmi munkavállalói könyves foglalkoztatásnál volt a legtöbb mulasztás

  • MTI

Az alkalmi munkavállalói (AM) könyvvel történő foglalkoztatásnál tapasztalta a legtöbb mulasztást az első félévben végzett ellenőrzéseknél az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága.

Az ellenőrzések elsősorban a munkavállalók szabályszerű foglalkoztatására, az adózók járulékkötelezettségeinek megfizetésére koncentráltak - közölte kiadott tájékoztatójában az igazgatóság.

Összesen 818 esetben ellenőrizte a munkavállalók szabályszerű foglalkoztatását, az adózók járulékkötelezettségeinek megfizetését 2009 első félévében a nyugat-dunántúli régió három megyéjében az adóhatóság. Az esetek 15,8 százalékában szankcionálta a feltárt szabálytalanságokat, csaknem 43 millió forint bírságot rótt ki, és 87 üzletet bezárt.

Az adóhatóság azt tapasztalta, hogy számos esetben nem jött létre szabályszerű foglalkoztatás, és ebből következően a közterhek befizetése.

Az ellenőrzések közül 442 Győr-Moson-Sopron megyében, 165 Vasban, 211 pedig Zalában történt. Ennek megfelelően a legtöbb szankcionált szabálytalanságot, 71-et az elsőként említett megyében nevezte meg az APEH. A legtöbb üzletbezárás, szám szerint 47 ugyanott volt. Vasban 17, Zalában 23 üzletre került lakat.

Az AM könyvvel történő foglalkoztatásnál az esetek többségében hiányzott a dátum a könyvbe tett bejegyzésből, így egy bejegyzéssel akár több héten keresztül is foglalkoztathatták az alkalmi munkavállalót. Az APEH tapasztalatai szerint a napi állandó nyitvatartási idővel rendelkező kereskedelmi és vendéglátóipari egységek is szinte kizárólag „kiskönyves” munkavállalókat alkalmaztak. A félév során több olyan melegkonyhás vendéglátónál is ellenőriztek, ahol a 8-10 fős személyzet 90 százaléka AM könyves munkavállaló volt.

Az igazgatóság közlése szerint az AM könyves foglalkoztatás – és ezzel együtt a vele elkövetett visszaélés – a gazdaság szinte minden területére kiterjed.

A feltárt hiányosságok ellenére a nyugat-dunántúli igazgatóság önállóan, illetve társhatóságokkal közösen végzett következetes és rendszeres ellenőrzéseinek hatására az előző év megállapításaihoz képest 13,3 százalékos javulás tapasztalható a munkavállalók foglalkoztatásában - áll a közleményben.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink