hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkajogász válaszol: szabadság, táppénz és munkaidő

  • adozona.hu

Munkahelyi baleset után mit és hogyan ellenőrizhet a munkaadó, milyen védelem illetei meg a munkavállalót? Hogyan számolja a gyed szabadságát a kismama (konkrét példával)? Miként kell rögzítenie a munkaidőt a foglalkoztatónak?

Munkaadóm jogosan zaklat-e betegállományom alatt, valamint ki rúghatnak-e munkahelyemről ilyenkor? Az indok, amiért telefonálgat, hogy menjek el az üzemorvoshoz, de hozzá teszi, hogy azt hallotta, hogy már nem akarok visszamenni, dolgozni. Félek, hogy egy Közép-magyarországi Regionális Egészségbiztositási pénztár vizsgálódása miatt, (ami összefügg a tavalyi balesetemmel) ki leszek rúgva a munkahelyemről! 2008. decemberben volt egy munkahelyi balesetem, a raktárban a fejemre esett egy vascső, amit a biztonsági őr rosszul támasztott a falnak. Másnap rosszul éreztem magam, és elmentem orvoshoz, ahol kiderült, hogy agyrázkódásom van, így táppénzre kerültem. Kielemezték a videót és üzemi balesetnek vették az ügyet, amivel 18 napot voltam táppénzen, de emberhiányra hivatkozva akkor is zaklattak, ezért saját felelősségemre visszamen-tem dolgozni, nem szerettem volna elveszíteni az állásom! Dolgoztam is folyamatosan, de a rosszulléteim nem szűntek meg, hányingerem van, szédülők, a fejem állandóan fáj, ezért felkerestem a házi orvosom, aki megállapította, hogy magas lett a vérnyomásom, majd egy csomó szakorvoshoz beutalt, akiktől kü-lönböző időpontotokat kaptam (pszichiátria, neurológia, CT, szemészet, belgyógyászat, labor, röntgen).Hozzá szeretném tenni, a vérnyomásommal előtte soha semmi baj nem volt, hiszen sportoltam, állandóan voltam sportorvosi vizsgálaton, ahol mindig jó volt.

A munkavállaló a keresőképtelenség miatti táppénzes állomány idejére felmondási védelem alatt áll. A felmondási védelem alatt a munkáltató a munkaviszonyt rendes felmondással nem szüntetheti meg. A munkáltatónak jogában áll – mint ahogy ez az Ön esetében feltehetően meg is történt – az illetékes egészségbiztosítási pénztárnál a táppénzes állományba vétel indokoltságának ellenőrzését kezdeményezni. Ilyen esetekben az egészségbiztosítási pénztár a háziorvost is és Önt is ellenőrizheti. A háziorvosnak igazolnia kell, hogy milyen panasszal fordult Ön hozzá és arra milyen terápiát, gyógyulást, szakorvosi segítséget javasolt. Önnél ellenőrizhetik, hogy a szakorvosi rendeléseken megjelent-e, a javasolt gyógymódot igénybe vette-e, az előírt kontrollvizsgálatokra visszament-e illetve, hogy a táppénzes papíron szereplő kijárási időt betartotta-e (kijárási idő pl. amikor szakorvosi rendelésre kell elmenni, vagy fürdőbe kap beutalót, de ezeken az időpontokon kívül köteles otthon tartózkodni) Megjegyezném, hogy a külföldi utazás szándékos táppénzcsalásnak minősül. Amennyiben a vizsgálat során azt állapítják meg, hogy a táppénz igénybevételére Ön nem volt jogosult, az egészségbiztosítási pénztár követelheti a jogosulatlanul igénybe vett táppénz visszatérítését és emellett megszűnik a munkajogi felmondási védelme is. 

Gyed ideje alatt felgyülemlett szabadságom kiszámolásához szeretném segítségét kérni. Gyermekeim 2005-ben illetve 2007-ben születtek. Szabadságomat a GYED lejárta után 2009.10.10-től szeretném kivenni.
Adatok:
2005.04.06-2005.06.16 Táppénz
2005.06.17-2005.12.01 TGYÁS
2005.12.02-2007.06.17 GYED
2007.06.18-2007.10.08 Táppénz
2007.10.09-2008.03.24 TGYÁS
2008.03.25-2009.10.09 GYED 

Számításaim szerint jár a szabadság:
2005.01.01-2005.04.05-ig terjedő időszakra ( ki nem vett szabadság )
az első gyerek születése előtti táppénz időtartamára
az első gyerek születését követően a TGYÁS időtartamára
az első gyereknél igénybe vett GYED első 365 napjára 

Kérdésem az lenne, hogy a 2007.06.18-2009.10.09-ig (második gyermek születése előtti táppénz, születés utáni tgyás és gyed) terjedő időszakra is jár szabadság, ha igen milyen szabályok alapján kell kiszámítani? A 2009-es évben pedig az október 10. utáni időszakra jár az éves szabadság ará-nyos része? 

A második gyerek születése előtti táppénz időszakára is jár a szabadság, mert ebben az időszakban nem fizetésnélküli szabadságon volt, hanem „visszament” dolgozni, úgy hogy egyből passzív állo-mányban került a táppénz miatt, ugyanígy jár a tgyás idejére és a gyed első évé-re is. 

Ha gyed lejárta után gyes mellett visszamegy dolgozni, akkor jár az október 10-e és december 31-e közötti időszakra az időarányos szabadság, amit azonban csak a munkáltató beleegyezésével vehet ki rögtön a munkába álláskor. 

Szabályos egy blokkolóórával felszerelt cégnél a munkaidő oly módon való számítása, hogy minden megkezdett félórát a köv. fél órától számítanak a munkakezdés időpontjaként (pl. 8.02-kor történő beblokkolás csak 8.30-től számít fizetett munkaidőnek), ugyanakkor ez az elv nem érvényesül a munka befejezésekor, tehát 1-2 perc késés miatt akár napi fél órás ingyenmunkára is szert tehet a cég, amit nem lehet kompenzálni avval, hogy távozáskor ugyanannyival később blokkol ki a dolgozó. A blokkolóóra percre pontosan regisztrálja az adatokat, tehát elvileg nem lenne akadálya a munkában töltött idő pontos kalkulációjának. A levonásokat utólag, manuálisan végzik bérszámfejtéskor. 

A Munka Törvénykönyve alapján a munkáltató úgy köteles nyilvántartani a munkaidőt, hogy a nyilvántartásból a rendes és rendkívüli munka, továbbá az ügyelet, a készenlét kezdő és befejező időpontja megállapítható legyen. Véleményem szerint, ha a blokkoló óra lehetővé teszi a percre pontos nyilvántartást, akkor a munkáltatónak vagy percre pontosan kellene a munkaidő nyilvántartást vezetnie, vagy oly módon, hogy abból a munkavállalót hátrány ne érje. Az nem világos, hogy ha a napi rendes munkaidőt túllépve blokkol ki az ember, akkor az rendkívüli munkavégzésnek minősül, amiért túlórapótlék jár a munkavállalónak, semmiképpen nem eredményezheti azt, hogy a munkavállaló ingyen dolgozzon.



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Unión belüli jövedelem adózása, árfolyama II.

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Revolut

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Külföldi napidíj, árfolyam 2

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink