hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A be nem jelentett munkavállaló és megvétózott fizetésemelés

  • adozona.hu

Fél éve se munkaszerződésem, se munkabérem, s a cég, ahol dolgozom azt mondja: most már biztosan nem lesznek kifizetések. Papírok hiányában milyen esélyem van hozzájutni a fizetésemhez? Felségem tíz éve dolgozik egy cégnél, két hónapja veszélyeztetett terhesként betegszabadságon van, így nem kap béremelést sem, ez jogszerű? Ha a munkaszüneti napok átrendezése miatti pihenőnapon dolgozik a munkavállaló rugalmas munkaidőben, milyen juttatások illetik meg? Olvasóink kérdéseire az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

Januárban kezdtem dolgozni egy kereskedelmi rádiónál, szerződést nem kötöttek velem és már nem is fognak. Január óta a munkabéremet nem kaptam meg a munkatársakkal együtt, mert nem érkezett meg az állami támogatás a rádióhoz, s az igazgató szerint biztosan nem lesznek kifizetések. A hat hónap alatt mindig csak ígéretet kaptam szerződésre és fizetésre de ez nem történt meg, így most papírokkal nem tudom igazolni, hogy ott dolgoztam, csak az archív adásokkal, amik viszont nincsenek a birtokomba. Mi a teendő ebben az esetben? Van lehetőség arra,hogy megkapjam a kifizetetlen munkabérem?

A munkaszerződést írásba kell foglalni, az írásba foglalásról a munkáltató köteles gondoskodni. Az írásba foglalás elmulasztása miatt a munkaszerződés érvénytelenségére azonban csak a munkavállaló hivatkozhat és ő is csak a munkába lépést követő 30 napon belül. Amennyiben a munkavállaló az írásbeliség hiányára, mint érvénytelenségi okra nem hivatkozik a munkaviszony írásbeli munkaszerződés hiányában is létrejön. Javaslom, hogy jogi képviselő támogatásával, a munkatársakkal közösen üljenek le és beszéljék meg az igazgatóval az elmaradt munkabérek kifizetését. Amennyiben nem sikerül megegyezniük munkaügyi bíróság előtt érvényesíthetik igényeiket. A bíróságon a munkatársak tanúsíthatják, hogy kik azok, akik valóban a rádiónál dolgoztak az elmúlt fél évben. A bíróság felhívására pedig a rádió az archív adásokat is köteles lesz rendelkezésre bocsátani.

Feleségem egy brit tulajdonú, de Magyarországon működő magánvállalatnál dolgozik már tíz éve. Két hónapja veszélyeztetett terhesség címén betegszabadságon tartózkodik. A cégnél hosszú idő óta - öt éve! - épp a napokban döntöttek fizetésemelésről, melyből ő kimaradt. A döntésben illetékes HR-es vezető feleségem közvetlen főnökének írt levelében leírta (!), hogy feleségem azért nem kap bér- és bónuszemelést, mert gyermeket vár így a következő két-három évben úgysem számíthatnak rá. Ez mennyiben korrekt és törvényes eljárás, figyelembe véve azt a körülményt, hogy feleségem így magasabb gyed-től esik el?

Korrektnek semmiképpen nem nevezném a munkáltató eljárását, jogi szempontból nézve viszont sajnos semmi nem írja elő, hogy a munkáltató köteles a betegszabadságon lévő munkavállalók munkabérét is megemelni. Sőt arra sincs előírás, hogy minden munkavállaló munkabérét, egy időpontban és azonos mértékben kell megemelni. Egyedüli követelmény itt az egyenlő munkáért- egyenlő bérezés elve, amit a munkáltatónak szem előtt kell tartania.

A Munka Törvénykönyvének 84. §/A szakasza előírja azonban, hogy a munkavállaló szemé-lyi alapbérét a gyermek ápolása, gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság megszűnését követően a munkáltatónál az azonos munkakörrel és gyakorlattal rendelkező munkavállalók részére időközben megvalósított átlagos éves bérfejlesztésnek megfelelően módosítani kell. Ez alapján tehát a munkáltató a felesége személyi alapbérét az újbóli munkába álláskor köteles módosítani. Így azonban –ahogy Ön is írta – a tgyás (terhességi gyermekágyi segély) és a gyed számításának alapjául még a mostani, bérfejlesztés előtti jövedelmét fogják figyelembe venni. Ha azonban a jelenlegi fizetése alapján már eléri a gyed plafonértékét (a gyermekgondozási díj legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka), úgy az elmaradt béremelés nem befolyásolja annak összegét.

Ha a munkaadó rugalmas munkaidőben szeretné foglalkoztatni a munkavállalót (hétvége is beleeshet, mert vendéglátásról van szó), akkor a munkaidőre vonatkozó adatokat hol kell rögzíteni és hogyan? Ha a munkaszüneti napok átrendezése miatti pihenőnapon dolgozik a munkavállaló rugalmas munkaidőben, milyen juttatások illetik meg?

A munkarendet, a munkaidőkeretet, a napi munkaidő beosztásának szabályait a munkáltató állapítja meg. A munkaidőt a munka jellegére, valamint az egészséges és a biztonságos munkavégzés körülményeire tekintettel a munkáltató osztja be. A munkarendet a felek meghatározhatják a munkaszerződésben is és a munkaszerződésen kívül, egy az Mt. 76. § (7) bekezdésének megfelelő tájékoztatóban is. Amennyiben a munkaszerződésben rögzítik, úgy azt a munkáltató egyoldalúan nem módosíthatja. Ha viszont nem a munkaszerződésben, hanem egy külön tájékoztatóban határozták meg, akkor a munkáltató egyoldalúan is módosíthatja a munkavállalóra irányadó munkarendet, valamint a munkaidő beosztást. A munkaidő beosztásról legalább hét nappal korábban és minimum egy hétre előre, írásban kell a munkavállalót tájékoztatni. Írásbelinek minősül, ha azt a munkáltatónál helyben szokásos módon közzéteszik.

A „munkaszüneti napok átrendezése” alatt feltehetően az államilag elrendelt szombati „ledolgozós” napokat érti a tisztelt kérdező. Amennyiben a munkavállalók normál munkarendben dolgoznak, azaz hétfőtől-péntekig, akkor az állami „ledolgozós” szombaton olyan beosztás szerint dolgoznak, amilyen napot a ledolgozós szombat helyettesít (általában pénteki munkanap). Ha viszont az Ön munkarendje szerint beosztásuk szerint hétvégén is dolgoznak, akkor a „ledolgozós” szombatra járó pótlék attól függ, hogy azon a héten az illető munkavállaló beosztása szerint egyébként is dolgozna szombaton (ekkor nem jár rendkívüli munkavégzés címén pótlék), vagy azon a héten a „ledolgozós” szombat éppen az illető pihenőnapja lett volna, de ennek ellenére behívták dolgozni. Ez utóbbi esetben a pihenőnapon végzett túlórapótlék illeti meg, ami 100%-os pótlékot jelent, vagy a felek megállapodása alapján 50%-os pótlékot és plusz egy szabadnapot.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink