hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Transzferár-szabályozás: hogyan csinálják mások?

  • dr. Marosi Andrea

A transzferár szabályozása az Amerikai Egyesült Államokból indult el. A szabályozás azt hivatott meggátolni, hogy egy cég a külföldi leányvállalatokkal és kapcsolt vállalatokkal folytatott tranzakcióival jelentős összegeket vonjon el az "otthoni" nyereségéből, és csoportosítson át a tranzakciókon keresztül a kedvezőbb adókulccsal rendelkező országokba. Hogy néz ez ki az Európai Unióban?


Németország 

A jogszabályok értelmében, ha az adózó nyilvántartja az ügyleteket a kapcsolt felekkel, akkor az adóhatóság először általában megvizsgálja, hogy az teljes mértékben megosztásra vonatkozó jövedelem-e (azaz, hogy a jövedelmet helyesen osztották fel a kapcsolt felek). 

Transzferár dokumentációt csak akkor kell az adóalanyoknak készíteniük, ha:
- üzleti kapcsolatban állnak
- főleg külföldiekkel, és
- közel álló személlyel 

Finnország 

Finnországban 2007. január 1-jétől tették kötelezővé a transzferár dokumentáció elkészítését kapcsolt vállalkozások esetében. Tartalmában megegyezik a Magyarországon előírt dokumentációval. A benyújtás a társasági adó bevallásával egyidejűleg történik, azonban eltérés a magyar szabályozáshoz képest, hogy az adóhatóság felszólítására bármikor, 90 napon belül köteles az adóalany információt szolgáltatni. Amennyiben a társaság nem készíti el a dokumentációt, az adóhatóság maximum 25.000 euróig (kb. 7.000.000 forint terjedő bírságot vethet ki rá. 

Csehország

A jogrendszer nem szabályozza a transzferár dokumentáció elkészítését, a cseh pénzügyminisztérium egy irányelvet adott ki a témával kapcsolatban, azonban ennek alkalmazása és figyelembe vétele a transzferár dokumentáció elkészítésekor nem kötelező erejű. 

Észtország 

Észtországban a profitot nem terheli adó, így lényegesen kevesebben élnek az eredmény manipulálásának lehetőségével. Ebből következik, hogy a transzferár szabályozásnak nincs nagy jelentősége az országban, ennek ellenére a 2007-es év elejétől az adóhatóság ellenőrzi a dokumentációkat.

Franciaország

A francia jogban a transzferár kérdés nincs törvényileg szabályozva, a cseh gyakorlathoz hasonlóan itt is csak egy irányelv foglalkozik a kérdéssel, és ad nem kötelező erejű iránymutatást vele kapcsolatban. 

Magyarország 

A magyar transzferár szabályozás az OECD Transzferár irányelven alapul. A vállalatcsoportra vonatkozik, ahol az anyavállalat közvetlenül, vagy közvetve – leányvállalatain keresztül – jelentős befolyást gyakorol a társaság üzleti és pénzügyi politikájára különböző eszközök segítségével (szavazati többség, tulajdoni hányad). A vállalatcsoport pontos definícióját a Számviteli Törvény tartalmazza. A dokumentáció egyaránt vonatkozik a belföldi és külföldi kapcsolt felekre, valamint a telephelyekre és fióktelepekre. A mulasztás jogkövetkezménye 2.000.000 forintig terjedő bírság.
 
Lengyelország 

Az adófizetőknek a lengyel társasági adó törvény szabályait kell figyelembe venniük a dokumentáció elkészítésekor. Nincs szabályozva a dokumentáció külalakja és tartalma, az elkészítésekor kizárólag a szokásos piaci ár bemutatása az elsődleges szempont, és ennek megfelelően a lehető legrészletesebb bemutatatás és indoklás. A mulasztás jogkövetkezménye, hogy a szokásos piaci árat a lengyel adóhatóság állapítja meg, és a be nem vallott vagyon után 50%-os kulccsal társasági adó megfizetésére kötelez. A dokumentáció benyújtásának határideje a társasági adó bevallás határideje. 

Hollandia 

A holland adóhatóság az OECD irányelvet alkalmazza, de emellett más nemzeti szabályozás is életben van. A szokásos piaci ár elvét az 1969-es társasági adó törvény 8/b pontja tartalmazza. A paragrafus kimondja, hogy amennyiben a vállalkozás egy vállalatcsoport tagja, a határokon átlépő vállalatcsoporton belüli tranzakciókról információt kell biztosítania az adóhatóság számára. 

Norvégia 

2007 júniusában fogadta el a norvég parlament a kapcsolt felek közötti tranzakciók szabályozásáról és beszámoltatásáról szóló törvényt. Ez alapján a norvég cégek jelentős hányada köteles a dokumentációt elkészíteni. A törvény nem tesz különbséget a határt átlépő és a határon belüli tranzakciók között, tehát a belföldi ügyletek egyaránt a szabályozás tárgyát képezik. 

Románia 

A romániai szabályozás az OECD irányelveket követi, és előírja, hogy a kapcsolt felek közötti tranzakciókat piaci értéken kell bemutatni. A profit alapú módszereket a kapcsolt felekre vonatkozó tranzakciókra csak a belföldi szabályozás szerinti limitált időszakra (5 év) lehet végrehajtani, hacsak a kettős adós egyezmények más alternatívát nem nyújtanak

Szlovénia 

A szlovén transzferár szabályozás 2007 januárjától lépett életbe. 2007 előtt kizárólag az összehasonlítható tranzakciókat alkalmazták, 2007-től azonban a szokásos piaci ár meghatározása más módon is történhet az egyes tranzakciók esetében. 

Svédország 

A svéd szabályozás alapján a kapcsolt felek közötti tranzakciókat minden esetben dokumentálni kell. A dokumentáció tartalmazza a cég jogi és szervezeti felépítését, a cég bemutatását, a tranzakciók célját, funkció analízist, a szokások piaci ár megállapításának módját és indoklását. A funkcióanalízis című rész mutatja be a szokások piaci ár kiválasztásának módját a funkciók, kockázatok, és a kapcsolt felek tükrében. Az új szabályozás 2007 januárjától lépett életbe, benyújtása az adóbevallás benyújtásával egyidejűleg történik. 

Egyesült Királyság 

Az Egyesült Királyság szabályozása megköveteli, hogy az adóbevallásban közölt információkat alátámasztó dokumentációkat a cégek legalább hat éven át megőrizzék. Ez az időszak kiterjeszthető, amennyiben vizsgálat indul a társaság ellen. Bírság kiszabására csak abban az esetben kerül sor, ha a szükséges dokumentumokat a cég nem tudja felmutatni egy esetleges ellenőrzés során. 

Ukrajna
A szabályozás Ukrajnában a piaci ár bemutatását követeli meg, mind a ráfordítások, mind pedig a bevételek esetében, a módszer kiválasztására nincs törvényi szabályozás, szabad kezet ad az adózóknak. 

Ferencz Gyöngyi - Kneitner Lea
VGD


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

eÁfa, OSA számlakép

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink