hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Többszázezer forintos járulékcsalás: mennyit követel az OEP?

  • Salgó Andrea

Az Országos Egészségpénztár (OEP) törölte két, a munkaerő-kölcsönző Trenkwalder Kft. alkalmazásában álló dolgozó biztosítási jogviszonyát. Megállapította, hogy szerződéseiket nem munkavégzés céljából kötötték. Az OEP visszaköveteli a jogszerűtlenül felvett táppénzt és terhességi gyermekágyi segélyt. Mitől érdekes egy alig félmillió forintos ügy? Egy 4,2 milliárdos perben is szerepe lehet, ahol az egyik alperes a Magyar Telekom.

2007 decemberében keresőképtelen munkatársakat vett fel a Trenkwalder-Multiman  munkaerő-kölcsönző cég. Ez karácsonyi ajándéknak gáláns volt ugyan, de munkaviszonynak nem volt szabályos. A kft. gyakorlatban két olyan munkavállalóval szerződött, akikről kezdettől fogva tudta, már az első munkanapjukon nem lesznek képesek dolgozni – legalábbis a hvg.hu birtokába jutott idén márciusi OEP-határozat erről tanúskodik. Tehát neki nem kerültek pénzbe, miközben az egészségbiztosításnak igen. A dolgozók állapotukról még munkaszerződésük megkötése előtt hivatalosan (orvosi igazolások bemutatásával) tájékoztatatták új cégüket.  A hvg.hu úgy tudja, mindketten veszélyeztetett terhesek voltak. A keresőképtelen nők munkaszerződése azért minősült szabálysértésnek, mert az OEP szerint a munkaszerződéseket a foglalkoztató nem tényleges munkavégzés céljából kötötte, hanem azért, hogy "munkavállalói" a társadalombiztosítási ellátáshoz juthassanak.

Táppénzcsalás: ki mit tesz? 

Hogyha bebizonyosodik, hogy a szerződő felek nem munkavégzésre irányuló szándékkal, hanem egészségbiztosítási ellátás jogosultságának megszerzése érdekében kötöttek munkaszerződést, s a felek a kontraktus megkötésekor tudták, hogy munkavégzésről szó sincs a biztosítási jogviszonyt határozattal törlik - közölte a hvg.hu kérdésére az OEP. Az ellenőrzéseket szúrópróbeszerűen végzik. A határozatok jogerőre emelkedését követően, az így megállapított és folyósított ellátást a biztosító szintén határozattal részben vagy egészben visszaköveteli. Megvizsgálják a "közrehatás" arányát, eldöntik, hogy a foglalkoztató vagy a foglalkoztatott – együttesen vagy százalékos arányban megosztva - a kötelezett-e  az ellátás visszafizetésére.
A hatóság szemében ezek tartalom nélküli munkaszerződések, tehát semmisek. És mivel az alkalmazottak csak érvényes munkaviszony alapján lehettek volna biztosítottak, jogalap nélkül fizették ki nekik az összesen több mint félmillió forintnyi táppénzt és terhességi gyermekágyi segélyt, amit most az OEP visszakövetel a Trenkwaldertől.

A hvg.hu úgy tudja, elsősorban a munkáltató vonható ilyen esetekben felelősségre, de ha a jelenlegihez hasonlóan mindkét félnek felróható az ellátás igénylése, akkor az kármegosztással rendezheti egymás között a munkavállaló és a munkáltató. De hogyanhatároztt ebben az esetben az OEP, olvassa el a hvg.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink