44 találat a(z) OEP cimkére

Bírságolt a GVH: egészségügyi közbeszerzéseknél sumákoló vállalkozásokat büntetett Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal összesen mintegy 660 milliós bírságot szabott ki három vállalkozásra, amelyek különleges orvostechnikai eszközökre kiírt társadalombiztosítási tendereket osztottak fel egymás között, olvasható a Gazdasági és Versenyhivatal oldalán.

Munkáltató kártérítési felelőssége – döntött a Kúria Cikk

Kinek kell bizonyítani, hogy a munkavállaló egészségkárosodása a munkáltatónál fennállott munkaviszonyával összefüggésben alakult ki? Mikor van a munkáltatónak kártérítési felelőssége és kötelezettsége, és mikor mentesül ezek alól? Cikkünk egy kúriai döntés elemzésével válaszol a fent feltett kérdésekre.

Szakképzési hozzájárulás háziorvosoknak Kérdés

Áfabesorolás Kérdés

Egészségügyi termék forgalmazása Kérdés

Személyes adat-e az egészségbiztosítónak küldött adat? Erről döntött a Kúria Cikk

Személyes adatok védelme iránt ügyben hozott döntést a Pfv.IV.20.954/2018 számú határozatában a Kúria.

OEP-finanszírozott bt. osztaléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben szeretném a segítségét kérni: OEP-támogatott egészségügyi tevékenységet végez a bt.. A beltag személyesen közreműködik a vállalkozási tevékenységben, a két kültag személyesen nem tevékenykedik. Az adózott eredmény osztalékként kerülne jóváhagyásra (90 százalék OEP-finanszírozott, 10 százalék egyéb forrás). A személyesen nem közreműködő tagok számára juttatott osztalék az OEP-elszámolásban "elismert költségnek" minősül? Várom válaszát! Tisztelettel

Kell-e számlázni a gyógyszertári OEP-támogatást? Kérdés

A gyógyszertárban működő program az OEP felé gyógyszertári elszámolási összesítő bizonylatot állít ki. Kell-e a gyógyszertárnak ennek alapján számlát kiállítani? Ha igen, akkor miként?

OEP-finanszírozás könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Járóbeteg-ellátást végző egészségügyi centrum nonprofit kft. bevételei között szereplő OEP-finanszírozás része-e a nettó árbevételnek, ezáltal az iparűzési adó alapját képezi-e? Hogyan könyvelhetjük helyesen? SZAKÉRTŐNK VÁLASZA: Tisztelt Kérdező! Az egészségügyi ellátást folytató vállalkozás részére a társadalombiztosítás (2017 január 1-jétől OEP helyett NEAK) által történő finanszírozás nem támogatás, hanem az ellátott szolgáltatás díjának a betegek helyett történő megtérítése, azaz a szolgáltatás ellenértéke. Ezért azt a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) szerint árbevételként kell az egészségügyi tevékenységet végző vállalkozásnak elszámolni. [Szt. 72. § (1) – (2) bekezdés] Ezzel a kérdéssel kapcsolatosan kérdezném, hogy a könyvelés másik oldalát hova kell könyvelni, a 311 vagy a 36 számlaosztályba?

OEP elektronikus ügyintézés Kérdés

2017. augusztus 2-án postáztam az OEP részére egy regisztrációs lapot az elektronikus ügyintézés keretében történő ügyintézéshez. Ezidáig semmilyen formában nem reagáltak rá, közben itt várakoznak az alkalmazottak beteglapjai. Kérdésem az, hogy milyen formában és mennyi idő után tudatja az OEP, hogy befogadta és feldolgozta a regisztrációs lapot?

Katás tb-kérdések Kérdés

A 1041-es nyomtatványt – a NAV szerint – nem kell beküldeniük a katásoknak. Az OEP nem tudja, orvosnál piros a taj szám. Ha beküldik a 1041-est, hibaüzenet jön a NAV-tól, hogy nem szabad beküldeni. Mi a megoldás? Ha szünetel a katás egyéni vállalkozás, érvényes-e magánszemély tb-je? Mit kell tenni, hogy legyen érvényes tb? Kell-e katásnak 01-es bevallást beadnia nullásan vagy NY nyomtatványon? 08-asra kell-e NY vagy nullás bevallás? Ha táppénzre megy, elég csak bejelenteni, vagy valóban meg is kell kapnia a táppénzt? Hol kell bevallani a táppénzt?

OEP-finanszírozás-e, ha azt az önkormányzat utalja át? Kérdés

Két háziorvosi körzet működik egy épületben. Az egyik háziorvos meghalt, és a körzetének ellátását a másik orvos vette át, melyről később szerződés jött létre az orvos és az OEP között, és ma már a körzet finanszírozását az OEP látja el. Viszont a kezdeti két hónapban az önkormányzat –mint az ellátásra kötelezett – utalta át az OEP-finanszírozási díjat. A kérdés: az önkormányzat által utalt finanszírozás OEP-finanszírozásnak minősül-e, és mentes-e a szakképzési hozzájárulás alól, vagy sem?

Táppénz-, egyéb ellátások igénylése 2017 Kérdés

A cikkben azt írták, hogy kormányhivatali regisztráció kell az elektronikus benyújtáshoz. Ügyfélkapus, vagy valami más regisztrációra gondoltak? Akinek volt regisztrációja az OEP-hez, újat kell csinálni, vagy automatikusan átkerült az is a megfelelő helyre?

Egészségügyi dolgozók bérfejlesztése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy az OEP-szerződéssel rendelkező vállalkozás, háziorvos, illetve fogorvos kötelezett-e a minisztérium által 2016.09.01.-től előírt szakdolgozói bérfejlesztésre?Válaszukat előre is köszönöm

Felmondás táppénz alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. munkavállalója 6 hónapja van táppénzen, táppénzes papírját 2 hónapja nem küldi be a munkáltató részére és nem is továbbítja az OEP felé. Többszöri megkeresésre végül azt a választ adta, hogy még mindig táppénzes állományban van, és írásban elküldi a kft. részére a felmondását. A kft.-nek hogyan kell ebben az esetben helyesen eljárnia? Táppénz alatt a munkaviszonya megszüntethető, ha a dolgozó mond fel? Vagy a munkaviszony ebben az esetben is csak a keresőképtelenség megszűnésének első napjával szűnik meg? A táppénzes papírjait (ha megküldi) továbbítani kell az OEP részére? A táppénz 1/3-a ebben az esetben is a munkáltatót terheli, ha megszüntethető a munkaviszony?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mikrovállalkozás rezsi augusztus 1-jétől

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs