hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ekho 2009: utolsó teendők, kockázat és kizáró ok

  • dr. Marosi Andrea

Az adózási egyszerűsítés és egyes szakmák - köztük a média - olthatatlan igényeként 2006-tól megalkotott ekho a végét járja, de a megszűntetés előtt 2009-ben is még van mire odafigyelni.

A jogalkotó idén szélesítette a szakmalistát, a változtatás 2009.03.01-től hatályos. Célja az volt, hogy az ekho olyan színházi munkakörökkel egészüljön ki, amelyeket az alkotás, előadás folyamatát közvetlenül érintik. A színházi területen dolgozó fodrászokra, maszkmesterekre és más színházi szakmákra is kiterjed az ekho választásának lehetősége, mivel ezen szakmák a színházi alkotó folyamatban éppen olyan nélkülözhetetlen tevékenységek, mint a díszletező, díszítő szakmák, ezáltal elismerésre kerülne ezen tevékenységek sajátossága. 

Az új ekho alá vehető szakmák:

5311 Színházi fodrász
5312 Színházi kikészítő
5349 Egyéb kulturális, sport-, szórakoztatási szolgáltatási foglalkozások, feltéve, hogy azok a mű elkészítésének folyamatában alkotó jelleggel, attól elválaszthatatlan módon vesznek részt. Ilyen foglalkozás különösen a fotóriporter, a korrektor, a designer, képszerkesztő, művészeti vezető, a hangmérnök, továbbá a népi iparművész igazolvánnyal rendelkező magánszemély az igazolványban feltüntetett tevékenysége tekintetében
5349 Színházi öltöztető
7321 Színházi jelmezkészítő
7323 Színházi fejdíszkészítő
7335 Színházi lábbeli készítő.

Az ekho alapja, mértéke
 

Az ekho alapja változatlanul az Áfa nélküli bevétel. A mértéke két részből tevődik össze. A magánszemélytől a kifizető 15%-ot von le. A kifizető ezen felül 20% ekhot fizet. A kifizető főszabály akkor is levonja a 15%-ot, ha számla alapján egyéni vállalkozónak történik az ekho alá tartozó kifizetés, de kevesen tudják, hogy pl. az egyéni vállalkozó akkor végezheti el saját maga az ekho kapcsán az adófizetést, ha erről előbb írásban nyilatkozik.

Megkövetelt minimálbér 

Az ekho feltétele az is, hogy az azt választó adózó olyan jövedelemmel is rendelkezzen, amely után az általános közteherviselési kötelezettségeket teljesíti. Amennyiben az ekho szerint adózó ki szeretné használni a 25 millió forintos értékhatárt, akkor az általános adó- és járulékfizetést vállaló jövedelemrésznek el kell érnie az adott évben kötelező minimálbért. Ha ez a jövedelemrész a minimálbérnél kisebb, akkor arányosan a 25 millió forintnál is kisebb rész vehető figyelembe az ekhónál.

A Start kártya és az ekho kizárja egymást 

Sajnos csak a bevalláskor derülhet ki, hogy nem lehet egymásra halmozni a kedvezőbb adózást, a Start kártya olyan járulék-mértéket használ, amit nem lehetne összeegyeztetni az ekhoval. A hivatalos indoklás szerint a Start kártya mellett nem valósul meg az Ekho választhatóságának az a kritériuma, mely szerint a közterhek megfizetése mindkét érintett fél részéről az általános szabályok szerint történt. A párhuzamos alkalmazás esetében az ekho az erősebb, így a Start kártyás elszámolásnak kell búcsút inteni.

Munkaviszony kizárólagos tevékenységgel 

Az elmúlt közel három és fél év alatt az ekho törvény talán egyetlen bizonytalan pontja az maradt, hogy a munkajogi szabályoktól idegen módon az amúgy is időnként nehezen értelmezhető FEOR szám mögött kizárólag az adott tevékenységet feltételezi, sőt nemcsak feltételezi, hanem ezt meg is követeli a munkavállalótól! Egészen pontosan azon bevétel választásánál engedi meg a magánszemélynek az ekho választását a törvény, amely: „munkaviszonyban, vagy társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjaként illeti meg - feltéve, hogy e bevételt eredményező jogviszonyában kizárólag a foglalkozása szerinti tevékenységet folytat”. (Ekho tv. 3.§. (2) a)).

A kizárólagosság nehézkesen értelmezhető 

Az ekho szabályait nem munkajogászok alkották, és nem is került 2006 óta kijavításra, hogy a munkaviszony létesítésekor meghatározott munkakör, eleve tágabb mint egy KSH szerint meghatározott foglalkozás (Munka tvk .83/A.§ (5)). A FEOR számok ráadásul nem is képezik részét a munkaszerződésnek, a munkakör megfogalmazása pedig az elmúlt években olyan sokszínű lett (pl. főszerkesztő-asszisztens), hogy annak alapján vajmi kevés esély van arra, hogy igazságosan be lehet sorolni a foglalkozásokat az egyes munkakörökbe. Az kifizetők természetesen bejelentik az APEH számára a munkavállalójuk ekho-s FEOR számát, és az adóhatóság nem tud mit kezdeni a helyzettel, a jelenlegi gyakorlatban nem minősítik át a munkaköröket.

Társas vállalkozóknál nincs kizárólagosság 

Nincs ilyen kötöttség a társas vállalkozónál, illetve az egyéni vállalkozónál. A társas vállalkozó azért érdekesebb, mert, ha pl. az ekho-t preferáló Kft. tagjaként működik közre, akkor a társasági szerződésben (vagy annak módosításában) a fenti megnevezéseknek megfelelően, pontosan meg lehet határozni a közreműködés tárgyát. Lévén, hogy a tag és a foglalkoztatója nem vezet nyilvántartásokat a közreműködés adatairól és paramétereiről (pl. munkaidő, munkakör, stb.) a tag szabadon alkalmazhatja az ekho-t. A megoldás azt sem zárja ki, hogy a tag egészen egyszerűen meglovagolja az ehko-t mint jövedelem-kivételi módot, hiszen amíg a szükséges minimálbére az egyéb feladatokra, addig tagként éppen az ekho előírásainak megfelelő tevékenység ellátására vállal kötelezettséget a társasági szerződésben. A társas vállalkozásként való ekhozás azonban kockázatos.

A színlelés továbbra is kockázat 

A kizárólagosságból eleve következik, hogy a munkavállaló igyekezhet leválasztani egyes feladatait és a munkaviszonyban elhelyezni az ekho választásánál problémás munkaköri elemeket (pl. vezető, ügyvezető) és a megbízásba kizárólag az ekho által leadózható „kreatív” munkakört helyezve be. Az elgondolás helyes lehet, azonban előfordulhatnak olyan esetek is, amikor a munkaviszony és a megbízási jogviszony nem válik el, illetve a megbízási jogviszony értelmezhetetlenné válik (pl. azonos munkaidő alatt, alá-fölérendeltség mellett végrehajtott feladatok szétválasztása). Sajnos a jogalkotó nem tiltotta meg a hatóságoknak, hogy a „ekhozásra megbízottakat” ne minősítse vissza munkavállalókká, ezért az elmúlt években vállalkozás helyett munkavállalóként, megbízottként történik az ekho szerinti foglalkoztatás, hiszen ekkor nincs mód átminősítésre.

A vezetőknek éri meg a legjobban 

Az ekho magasabb jövedelmi kategóriákban funkcionál a legjobban, az ügyvezető felvesz egy ekho-s FEOR számot és máris nagyságrendekkel csökkentheti a bérköltségen belüli adókat, így jóval több juthat saját magának.

Ruszin Zsolt
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Devizában kapott kölcsön kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pótbefizetéssel terhelt kft. üzletrészének eladása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Duális képzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink