hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vámeljárások: mi jár a megbízható ügyfeleknek?

  • MTI

A Vám- és Pénzügyőrség Magyarország uniós csatlakozásakor azt a célt tűzte ki, hogy minél több ügyfelet megtartson, és más, elsősorban külföldi gazdálkodókat is arra ösztönözzön, hogy Magyarországon vámkezeljék áruikat. Mi változott és hogyan?

Az Európai Unió területére érkező árukat az importőr bármely tagállamban vámeljárás alá vonhatja; a nemzeti vámhatóságok célja, hogy minél több gazdálkodót csábítsanak saját országukba, mivel a vámbevételek 25 százaléka a nemzeti költségvetést gyarapítja - tudatta közleményében a Vám és Pénzügyőrség (VP).  A VP a 2005-ben indított mintegy 400 ezer vámeljárással szemben 2008-ban már 570 ezer import irányú vámeljárást folytatott le.

A kiviteli irányú vámeljárások növekedésében törést okozott Románia és Bulgária 2007. január 1-jei uniós csatlakozása, korábban ugyanis számos délkeleti irányba közlekedő szállítmány export vámkezelését Magyarországon végezték el, ami a román és bolgár célállomások esetében 2007-től okafogyottá vált, számos más esetben (például a Törökországokba irányuló szállítmányoknál) pedig keletebbre tolódott.

A magyar vámhatóság által realizált összes, Európai Uniót is megillető vámbevétel az elmúlt években stabilan 35-37 milliárd forint körül alakult.

A gazdasági világválság a külkereskedelem megtorpanásán keresztül nagymértékben érezteti hatását a vámeljárások számában is: 2009 első negyedévében mintegy 17 százalékkal csökkent az import irányú vámeljárások száma az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a VP.

A közlemény ismerteti: az elmúlt években a vám- és adóbevételek biztosítása érdekében több területen a szabályok szigorítására volt szükség. Az import áfa tekintetében például a bevételek biztosítása érdekében 2005. július 1-jétől ismételten kivetéses módszer lépett életbe.

Ugyanakkor számos "megbízható ügyfél" kapott önadózásra, illetve úgynevezett "Általános forgalmi adó biztosítéknyújtása alóli mentességre" feljogosító engedélyt - tájékoztatott a VP. Nekik nem kell a behozatal pillanatában az áfa megfizetéséről, vagy biztosításáról gondoskodniuk.

Az úgynevezett "megbízható vámadósok" részére a vámhatóság igyekszik számos eljárásbeli és pénzügyi könnyítést adni, hogy az ügyfél a lehető legrövidebb időn belül hozzájusson árujához. A közösségi jogszabályok alapján 2008. január 1-jétől lehetőség nyílt AEO-tanúsítványok kiadására is, amelyek alapján a különösen megbízható ügyfelek a tanúsítvány birtokában számos vámjogi kedvezményt, előnyt élveznek az eljárások során.

A Vám- és Pénzügyőrség több mint 88 ezer ügyfelet tart nyilván. Az ügyfeleknek közel 5.500 olyan engedélyt adott ki, amelyek valamely típusú gazdasági vámeljárás lefolytatására jogosítanak fel, illetve különféle egyszerűsítéseket vagy pénzügyi könnyítéseket (például halasztott vámfizetést) biztosítanak.

Az e-vám projekt ugyancsak az egyszerűsítést szolgálja és az ügyintézést gyorsítja. Az árunyilatkozat elektronikus benyújtására először a kiviteli eljárásokban nyílt lehetőség 2007. november 5-től, majd 2008. január 27-től az import vámeljárások esetében is megvalósultak ennek feltételei - közölte a VP.

Miközben az export eljárásokban 2008-ban az összes vámáru-nyilatkozat 46 százalékát nyújtották be elektronikusan, 2009-ben már hónapról hónapra egyre nagyobb részt képviseltek az e-nyilatkozatok, és április-májusban arányuk már jóval meghaladta a 70 százalékot.

Az import irányban még kisebb arányt - a legutóbbi hetekben mintegy 40 százalékot - képviselnek az elektronikus árunyilatkozatok. Jelentős megugrást okozott, hogy 2009. május 4-től az egyszerűsített eljárásokban lehetőség nyílt a kiegészítő vámáru-nyilatkozat elektronikus benyújtására.

A VP közleménye kiemeli: 2009. július 1-jétől a kiviteli eljárásokban - az utasforgalom kivételével - kötelező elektronikusan benyújtani az árunyilatkozatot. Hasonló lépés volt az elektronikus határozat kiadásának bevezetése; az elektronikus úton benyújtott nyilatkozatok esetében 2009. április 15-től az ország valamennyi vám- és pénzügyőri hivatalában lehetőség van az elektronikus határozat kiadására.

Az ügyintézés gyorsítását szolgálja a 2009. július 1-től bevezetendő e-regisztrációs adó egyablakos ügyintézés is; ezt az első körben azok a gazdálkodók (gyári vezérképviseletek, márkakereskedések, autógyárak) használhatják, akik új gépjárművek forgalomba helyezése után kívánják megfizetni a regisztrációs adót.

A VP és az okmányirodák 2006. március 1. óta elektronikusan adják át a forgalomba-helyezéshez és a regisztrációs adóval kapcsolatos csalások, visszaélések megakadályozása érdekében feltétlen szükséges adatokat (alváz- és motorszám, határozatszám).
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg-tagok szocho

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kiegészítő kérdés őstermelő iparűzési adójának megosztása korábbi kérdéshez

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink