hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ingatlanadó: arányos közteherviselés?

  • HVG

Populista ingatlanadót tervez bevezetni a kormány a „fizessenek a gazdagok” ösztönökre apellálva. Kacsalábon forgónak csak ritkán nevezhető, 30 millió forintnál értékesebb otthon a lakásállomány mindössze 4,5 százaléka.

Ez az a ház, ahol minden változik – facsarhatók ki Koncz Zsuzsa egykori slágerének sorai a kormány ingatlanadóval kapcsolatos elképzeléseire, amelyek törvényjavaslat formájában, részletekre bontva az ígéretek szerint a hétvégére lesznek megismerhetők. És a dalszöveg elferdítve tovább folytatható: ez az a ház, ahol nem áll az idő. Mérget lehet ugyanis venni rá, hogy végső formába öntéséig még sokat módosul az indítvány. Ezt nemcsak a koncepció múlt heti, a politikai egyeztetések eredményeképpen rövid idő alatt lezajlott drasztikus átalakulása támasztja alá, hanem az is, hogy születésekor a javaslat még híján volt az érdemi adó- és ingatlanszakmai megméretésnek.

A Bajnai-kormány gyakorlatlanságával, vagy éppen ellenkezőleg, kiváló taktikai érzékével egyaránt magyarázható, hogy először a szocialisták, de az adófizetők számára is riasztó mértékű, végeredményben mindenre (lakásra, garázsra, üdülőre, vállalkozási célú építményre) és mindenkire (lakosságra, cégekre) kiterjedő, egységes ingatlanadó ötletével állt elő. Az első verzió szerint minden, 2 millió forintnál értékesebb ingatlan után fizetni kellett volna – nem csoda, hogy a szocialista frakció két nap alatt szétszedte és igencsak fölpuhította az eredeti javaslatot, töredékére szűkítve az adózás alá eső ingatlanok körét. Ez azért sem meglepő, mivel a kabinet és a szocialista, illetve a szabaddemokrata képviselők eleve megkötötték egymás kezét, amikor a kormány támogatásáról szóló nyilatkozatukat szignálva mindkét oldal biankó csekket írt alá. A képviselők azzal, hogy részleteiben nem ismert ingatlanadóhoz adták a nevüket, a kormány pedig azzal, hogy megígérte, előzetes egyeztetés nélkül semmilyen javaslatot nem visz a parlament elé.

A közös nevezőt végül egy meglehetősen népszerűséghajhász megoldásban találták meg a felek, nem is igazán érthető a Fidesz csökönyös ellenkezése. Mostanra ugyanis amolyan félluxusadót sikerült kreálni, még ha sokak egyetértésével találkozik is a „fizessenek a gazdagok és a majdnem gazdagok” jelige. Jelenlegi állapotában ugyanis annyit lehet tudni az elképzelésről, hogy kizárólag a 30 millió forintnál értékesebb lakóingatlanok és üdülők tulajdonosait adóztatnák, őket viszont nagyon, a teljes ingatlanérték után. Ez enyhén szólva ellentmond az arányos közteherviselés elvének, még ha találni is hasonló példát a magyarországi adóztatásban.

Molnár Patrícia cikkének folytatását olvassa el a HVG-ben vagy itt!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink