hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adócsomag 2010: bezárnák a kiskapukat

  • MTI

A Népszabadság szerint kellemetlen meglepetések vannak a jövő évi adócsomagban. A cikk példaként említi, hogy a tervek szerint újra lenne hálaadó, amit nem az örökölt ingatlan, hanem az örökölt cég után kellene majd fizetni.

A napilap csütörtöki száma arról is ír, hogy bezárnák ugyanakkor az ingatlanok adásvételéhez kapcsolódó illetékkiskaput is. Most ugyanis az ingatlanokat egy cégbe viszik be, és azt adják-veszik azért, hogy ne kelljen az illetéket megfizetni.

A tervezett új rendelkezés szerint viszont azon cégek adásvétele esetén illetéket kell fizetni, amelyek ingatlantulajdonnal rendelkeznek. Ezzel párhuzamosan viszont az ingatlanvásárlás illetéke jelentősen csökkenne: alapesetben - nem lakóingatlanoknál - 10-ről 4 százalékra, lakóingatlanoknál pedig a 4 milliós érték felett fizetendő 6 százalék mérséklődne 2 százalékra.

A Népszabadság szerint az előterjesztésből kiderül, hogy a jövő évi adócsomaggal a kormány egy évre megteremtené a lehetőséget az 52 évnél idősebbek számára arra, hogy visszalépjenek a magánnyugdíj-pénztárakból a tb-nyugdíjrendszerbe.

A cikk a kellemetlen meglepetések közé sorolja a "tevékenység piaci értékének" bevezetését a járulékminium meghatározásánál. Eddig a minimálisan befizetendő járulék a minimálbér kétszeresénél meghúzott összeg volt minden munkavállalónál - ha ezt az összeget nem fizette ki a foglalkoztató, ellenőrzésre számíthatott, de legalábbis magyaráznia kellett az okokat. A Népszabadság úgy tudja: az új terv az lenne, hogy a szakmában meghatározott átlagbér lesz az irányadó minimum. Így például az informatikusoknál a minimáljárulék alapja nagyjából 300 ezer forint körül lenne, míg az utazásszervezőknél maradna a mai összeg, a textiliparban viszont 80 ezer forint alá csökkenne.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi gazdaság kilépő tagja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink