hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Terhességi-gyermekágyi segéy: mikor vonhatják meg?

  • dr. Marosi Andrea

A kismama munkanélküli, így a munkaügyi központba való bejelentkezése esetén, jogosulttá válhat terhességi-gyermekágyi segélyre. Közismert, hogy a kismamák gyakran kapnak külső segítséget, egy közeli ismerősük, barátjuk, rokonuk, mint munkáltatótól, akinek nem okoz gondot a látens foglalkoztatás. Az igénylések benyújtását követően azonban eljárás indulhat, ami az elmúlt években több család pénzügyi biztonságát veszélyeztette, miután az egészségbiztosítási pénztár - azzal, hogy a munkaviszony létre se jött - megtagadta az ellátás kifizetését.

A konkrét ügyeket követően a bírósági gyakorlat lassan kezd véglegesedni a munkahelyet ellátások érdekében "bevállalók" ügyeiben. A keresőképtelenség esetén ugyan a Legfelsőbb Bíróság a munkavállalónak adott igazat, de egy másik esetben éppen azért állapítottak meg színleltséget, mert nem volt keresőképtelenségről szó. Utóbbi esetben úgy akart volna titkárnői állást betölteni a kismama, hogy szülési szabadságát is érvényesítette volna, rögtön az első naptól. A szülési szabadság azonban nem külső ok, nem olyan, mint a szülés előtti hetekben a veszélyeztetett terhesség, ami keresőképtelenség, vagyis objektív körülmény! Ha ebből az okból nem kezdődhet el a munkavégzés, attól még a munkaszerződésben megjelölt napon a munkaviszony mégis létrejöttnek tekintendő!

Az előbbiekkel szemben sokkal ésszerűbb megoldás, hogy egyéni vállalkozói igazolványt vált ki a kismama, ahol az egészségbiztosítási pénztár már nem mérlegelheti a biztosítási jogviszony létét, szemben a bonyolult munkaviszonyos esetekkel, ahol ráadásul még egy ismerős munkáltatóra is szükség van. Manapság az egyéni vállalkozás már nem jelent bonyolult terheket, lehet találni olcsón üzemelő bankszámlát és a 09Ny nyomtatvány benyújtásával a nullás bevallások is egy csapásra elintézhetők. 

Ruszin Zsolt
Fairconto
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozás kft.-vé alakulás

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Egyéb bevétel

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Rokkantsági ellátás újraszámolása

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close