hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Terhességi-gyermekágyi segéy: mikor vonhatják meg?

  • dr. Marosi Andrea

A kismama munkanélküli, így a munkaügyi központba való bejelentkezése esetén, jogosulttá válhat terhességi-gyermekágyi segélyre. Közismert, hogy a kismamák gyakran kapnak külső segítséget, egy közeli ismerősük, barátjuk, rokonuk, mint munkáltatótól, akinek nem okoz gondot a látens foglalkoztatás. Az igénylések benyújtását követően azonban eljárás indulhat, ami az elmúlt években több család pénzügyi biztonságát veszélyeztette, miután az egészségbiztosítási pénztár - azzal, hogy a munkaviszony létre se jött - megtagadta az ellátás kifizetését.

A konkrét ügyeket követően a bírósági gyakorlat lassan kezd véglegesedni a munkahelyet ellátások érdekében "bevállalók" ügyeiben. A keresőképtelenség esetén ugyan a Legfelsőbb Bíróság a munkavállalónak adott igazat, de egy másik esetben éppen azért állapítottak meg színleltséget, mert nem volt keresőképtelenségről szó. Utóbbi esetben úgy akart volna titkárnői állást betölteni a kismama, hogy szülési szabadságát is érvényesítette volna, rögtön az első naptól. A szülési szabadság azonban nem külső ok, nem olyan, mint a szülés előtti hetekben a veszélyeztetett terhesség, ami keresőképtelenség, vagyis objektív körülmény! Ha ebből az okból nem kezdődhet el a munkavégzés, attól még a munkaszerződésben megjelölt napon a munkaviszony mégis létrejöttnek tekintendő!

Az előbbiekkel szemben sokkal ésszerűbb megoldás, hogy egyéni vállalkozói igazolványt vált ki a kismama, ahol az egészségbiztosítási pénztár már nem mérlegelheti a biztosítási jogviszony létét, szemben a bonyolult munkaviszonyos esetekkel, ahol ráadásul még egy ismerős munkáltatóra is szükség van. Manapság az egyéni vállalkozás már nem jelent bonyolult terheket, lehet találni olcsón üzemelő bankszámlát és a 09Ny nyomtatvány benyújtásával a nullás bevallások is egy csapásra elintézhetők. 

Ruszin Zsolt
Fairconto
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink