hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kirúghatnak a gazdasági válságra hivatkozva?

  • adozona.hu

Közel húszezren veszítették el az állásukat Magyarországon a hitelválság okozta krízisben. A munkaadók és a munkavállalók számára is fontos kérdéseket tisztáz az Adózóna munkjogásza, Horváth Linda: a csoportos látszámleépítés körülményei, a közös megegyezés előnyei, fizetés nélküli szabadság és állásidő.

Mit kell tudni a rendes felmondásról?
A munkáltatói rendes felmondást a munkáltató írásban köteles a munkavállalóval közölni. A felmondási idő –amennyiben a munkaszerződés mást nem tartalmaz – a törvény szerint 30 nap, ami a felmondás közlését követő napon kezdődik. A 30 nap a munkáltatónál munkaviszonyban eltöltött évek során növekszik, először 3 év munkaviszony után nő meg 5 nappal. A munkáltató köteles a munkavállalót legalább a felmondási idő felére felmenteni a munkavégzés alól. Természetesen annak semmi akadálya nincs – és a gyakorlatban ez szokott előfordulni -, hogy a teljes felmondási időre felmentik a munkavégzés alól. A felmentési időre a munkavállalónak átlagkeresetet kell fizetni.

A munkáltató minden esetben köteles a rendes felmondást megindokolni. Az indokolásnak világosnak, valósnak és okszerűnek kell lennie és mindezek bizonyítása a munkáltatót terheli. Az indok csak a munkáltató működésével összefüggő (pl. átszervezés, létszámcsökkentés stb.). vagy a munkavállaló képességeivel, a munkavégzéssel kapcsolatosan tanúsított magatartásával kapcsolatos ok lehet. Ez utóbbi esetekben a munkáltatónak lehetőséget kell biztosítania arra, hogy a munkavállaló védekezhessen az ellene felhozott kifogások ellen. A törvényben meghatározott esetekben (pl. táppénz, GYES, közeli hozzátartozó ápolására kapott fizetés nélküli szabadság ideje) a munkavállaló felmondási védelem alatt áll, így munkaviszonyát rendes felmondással nem szüntetheti meg a munkáltató. Munkáltatói rendes felmondás esetén, amennyiben a munkavállaló kellően hosszú ideje dolgozik a munkáltatónál részére a törvényi végkielégítés jár. A munkavállaló jogosult a felmondás közlését követő 30 napon belül a munkaügyi bírósághoz fordulni, amennyiben úgy érzi, hogy a felmondás jogellenesen történt.

Mit kell tudni a rendkívüli felmondásról?
Rendkívüli felmondásra, azaz a munkaviszony azonnali hatályú megszüntetésére kizárólag írásban, a törvényben meghatározott esetekben kerülhet sor. Ezek pedig a következők: a másik fél a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlené teszi. Rendkívüli felmondásra tehát csak egy valóban súlyos kötelezettségszegés vagy elviselhetetlen magatartást tanúsítása esetén van lehetősége a munkáltatónak.

Rendkívüli felmondásra az alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított 15 napon belül kerülhet sor. Itt is, mint a rendes felmondásnál, a munkáltatót terheli annak bizonyítása, hogy a felmondási ok jogszerű volt.

A gazdasági válságra hivatkozva felmondhatnak?
A gazdasági válság csak közvetetten szolgálhat jogszerű felmondási indokként. A munkáltatók a válságra hivatkozással általában létszámcsökkentést hajtanak végre, vagy átszervezik a munkáltatói szervezetet és ezzel munkaköröket szüntetnek meg. Átszervezés keretében végrehajtott létszámcsökkentés valósul meg pl. akkor, ha az adott munkaköri feladatokat felosztják más munkavállalók között, és így egy munkakört megszüntetnek. A bírói gyakorlat alapján ha a munkáltató a gazdasági helyzetre hivatkozva szüntet meg egy munkakört, neki kell bizonyítania, hogy a hivatkozott gazdasági helyzet ténylegesen kihatással volt arra a munkakörre.

Állásidő alatt változnak a munkavállalói jogaim (pl. betegszabadsághoz jár)?
Állásidő alatt a munkavállalót mindazon jogok megilletik, amelyek a munkavégzéssel töltött időben, hiszen munkaviszonya ezalatt az idő alatt is változatlanul fennáll.

Munkaviszonyom 5 év után megszűnik. Úgy tudom, hogy jár nekem 2 hónap végkielégítés is. A munkabérem alapbérből + mozgóbérből adódott össze. Mi alapján fogok én végkielégítést kapni ? (Évekre leosztva, hány év után, hány hónap végkielégítés jár?)
Végkielégítés a munkavállalót a munkáltató rendes felmondása vagy jogutód nélküli megszűnése esetén illeti meg. A végkielégítésre való jogosultság szempontjából a munkáltatónál munkaviszonyban eltöltött időt kell figyelembe venni. Ennek megfelelően 3 év után 1 havi, 5 év után 2 havi, 10 év után 3 havi,. 15 év után 4 havi, 20 év után 5 havi és 25 év után 6 havi átlagkereset illeti meg a munkavállalót. Nem jár végkielégítés a nyugdíjas korú munkavállalónak és a végkielégítés alapjául szolgáló időszakba nem lehet beszámítani pl. a 30 napnál hosszabb fizetés nélküli szabadság időtartamát.

A végkielégítésként a munkavállalót átlagkeresete illeti meg. Az átlagkereset számításánál a megelőző négy negyedévet tekinti a törvény irányadó időszaknak. A számítás során az irányadó időszak alatt (tehát az elmúlt 4 negyedévben) kifizetett munkabért kell alapul venni. Ennek megfelelően az átlagkereset számításnál az alapbér mellett a mozgóbérnek azt a részét is figyelembe kell venni, amely a ténylegesen teljesített munkavégzésre tekintettel a munkavállalót megillette.

Gyesen vagyok, elbocsáthatnak vagy csökkenthetik a béremet?
A munkavállaló a terhességtől a gyermek hároméves koráig a gyermekgondozási segély folyósításának időtartama alatt (még akkor is, ha a munkavállaló visszament közbe dolgozni, tehát nem veszi már igénybe a fizetés nélküli szabadságot) felmondási védelem alatt áll, így ennek megfelelően munkaviszonyát rendes felmondással nem lehet megszüntetni. Nincs azonban akadálya annak, hogy a törvényi feltételek fennállása esetén a munkaviszonyt rendkívüli felmondással, vagy a felek megegyezése esetén közös megegyezéssel megszüntesse a munkavállaló. Bércsökkentésre kizárólag a munkavállaló beleegyezésével, a munkaszerződés közös megegyezéssel történő módosításával van lehetőség.

Fizetés nélküli szabadságra küldött a cégem, mert nincs munka. Ilyenkor nem állásidőt kellene fizetniük?
A munkáltató akkor köteles állásidőre járó pénzt fizetni a munkavállalóknak, amennyiben a foglalkoztatási kötelezettségének működési körében felmerült okból nem tud eleget tenni. Ha azonban a munkavállalók a munkáltatóval megállapodást kötöttek arról, hogy fizetési szabadságra mennek, úgy részükre az állásidőre járó pénz nem jár.

Csoportos létszámleépítésnél milyen jogai vannak a munkavállalónak és milyen kötelességei a munkáltatónak? 
A munkavállaló jogait a csoportos létszámleépítés nem csorbítja. Speciális rendelkezés azonban, hogy a felmondási tilalom fennállása, azaz, hogy a munkavállaló felmondási védelem alatt áll-e, az általános szabályoktól eltérően nem a felmondás közlésének időpontjában, hanem az előzetes tájékoztatás átadásának időpontjában vizsgálandó. További megszorítást jelent, hogy míg az általános szabélyok szerinti rendes felmondásnál a 15 ill. 30 napot meghaladó felmondási védelem további 15. ill. 30 nappal meghosszabbodik, úgy a csoportos létszámcsökkentésnél a meghosszabbodást nem kell alkalmazni.

A munkáltatóra nézve viszont meglehetősen sok speciális kötelezettséget ír elő a törvény. Ezek elsősorban a munkavállaló érdekképviseleti szervekkel folytatandó konzultációban, a különböző határidők betartásában és a határidőben megtett előzetes értesítésekben öltenek testet. Céljuk a munkavállalók érdekeinek védelme és lehetőség szerint a csoportos létszámcsökkentés káros következményeinek csökkentése, a felmondással érintett munkavállalók számának redukálása. Ezek a szabályok azonban olyan terjedelmesek, hogy kifejtésük egy önálló cikkben lenne csak lehetséges. 

Mikor éri meg a közös megegyezés? Milyen hátrányai lehetnek?
A közös megegyezés tartalmát a felek szabadon határozhatják meg. Előnye, hogy az egyeztetések eredményeként a munkavállaló elérheti, hogy a munkáltatótól nagyobb összeget kapjon meg, mint amennyi munkáltatói rendes felmondás esetén megilletné, illetve, hogy abban az esetben is kapjon végkielégítést, amikor az törvény alapján nem járna neki. Hátránya lehet a munkavállaló oldalán, hogy a közös megegyezés megtámadásának lehetőségei igen korlátozottak. Közös megegyezést bíróság előtt csak akkor lehet megtámadni, ha a munkavállalót megtévesztették, a megállapodás aláírására jogellenes fenyegetéssel vették rá (pl. ha azt mondja a munkáltató, hogy „márpedig ebből a szobából addig nem mész ki, amíg alá nem írod a megállapodást”) vagy tévedésben volt.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített végelszámolás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Kata melletti munkavégzés

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink