hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkaviszony megszűnése és különbségek a teljes-, illetve a részmunkaidő között

  • adozona.hu

Mekkora a könyvelőt ebben a státuszában milyen (anyagi) felelősség terheli az APEH felé, ha alkalmazotti státuszban van? Mi a különbség a 4, 6 illetve a 8 órás munkaviszony között? Olvasóink kérdéseire Horváth Linda, az Adózóna munkajogásza válaszol.

Munkáltatómnál alkalmazotti jogviszonyban vagyok alkalmazásban, könyvelő munkakörben. A könyvelőt ebben a státuszában milyen (anyagi) felelősség terheli pl. az APEH fele, mert a munkáltatóm burkoltan a tudtomra adta, hogy engem teljes felelősség terhel. Az okmányirodánál ő van bejelentve, Én a bevallásokon az " ügyintéző neve " alatt szerepelek. A munkáltatóm egyéni vállalkozó.

Tekintettel arra, hogy Ön alkalmazotti státuszban van a munkáltatójánál, így Önre az Mt. általános felelősségi szabályai vonatkoznak. Szándékos károkozás esetén köteles a teljes kárt megtéríteni, gondatlan károkozás esetén pedig a kártérítés mértéke az egy havi átlagkeresetének 50 százalékáig terjedhet. Ez a mérték azonban a munkaszerződésében megemelhető másfél havi átlagkereset erejéig. A megbízási jogviszonyban foglalkoztatott könyvelők felelősségére kiterjed a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete által kötött kollektív felelősségbiztosítás.

Közalkalmazotti jogviszonyban állok határozott időre X kolléganő szülését, illetve az azt követő Gyed-gyes idejére vettek fel, "helyettesítő állásra". A kolléganő másodszor is szült, vagyis újabb Gyed-Gyes-lehetőség miatt van távol közel 4 éve. Most anyai örömök elé nézek én magam is. Kérdésem ezzel kapcsolatos. Mivel - várhatóan - hamarosan én is betegállományba, majd szülési szabadságra, stb megyek, az én helyemre is vehetnek fel helyettesítőt? Ha igen, akkor az én munkaviszonyom automatikusan megszűnik? Egyáltalán a határozott idejű (kolléganő Gyed- ill. Gyes idejére szóló időtartamra) közalkalmazotti jogviszonyom meddig tartható fenn, ha gyakorlatilag nem dolgozom az előbb említett, várható kiesés miatt? Jogosult leszek a gyed-re, majd a gyes-re?

Az Ön munkaviszonya csak a határozott idő lejártával szűnik meg automatikusan, azaz akkor amikor az elődje visszajön dolgozni. Az Önt helyettesítő munkába állása nem befolyásolja a jogviszonya fennállását. A jogviszonya fennállását az sem érinti, hogy Ön ténylegesen nem dolgozik, ilyenkor passzív állományba kerül, de jogviszonya továbbra is fennmarad. A GYES, illetve GYED-re pedig a biztosítási jogviszonyától függően az általános szabályok szerint jogosult, a fentiek ezt nem befolyásolják.

Szíveskedjék kifejteni (lehetőleg a pontos jogszabályhelyekre hivatkozva), hogy mi a különbség a 4, 6, illetve 8 órában történo munkavégzés esetén a közterhek (munkavállalói oldal és munkáltatói oldal egyaránt érdekel) és a nyugdíjjogosultság tekintetében

A munkáltatói, illetve munkavállalói járulékok százalékos összegét a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. Törvény 19. § szakasza tartalmazza. A járulékokat a %-os mértéknek megfelelően a munkabérből számítják ki. Ennek megfelelően a munkabér összege az ami meghatározó , így nem releváns az, hogy ezt 4, 6 vagy 8 órás munkával keresi meg a munkavállaló. A nyugdíjjogosultsággal kapcsolatban a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény az arányos szolgálati idő számítást írja elő és a napi 8 óra rendes munkaidőt tekinti alapidőnek.

Gyesről a munkába visszatérő anyukaként igényelhető-e a Start Plusz kártya részmunkaidős foglalkoztatás esetén is?

A munkaadó a Start Plusz kártya által biztosított járulékfizetési kedvezményre abban az esetben jogosult, ha a foglalkoztatás időtartama a harminc napot meghaladja, és a munkaidő legalább a napi négy órát eléri. Nem érvényesíthető a kedvezmény, ha a foglalkoztatásra irányuló jogviszony bármilyen okból nem éri el a 30 napos időtartamot, vagy ha a napi munkaidő négy óránál kevesebb.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Megbízási díj

Széles Imre

tb-szakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink