hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kamat, ingatlan bérbeadása, befektetés: hol nem kell adózni?

  • dr. Marosi Andrea

A befektetők számára fontos információnak tekintendő a tőkejövedelmek adózása az egyes országokban. Hogyan számolnak Ausztriában, Nagy-Britanniában, Cipruson és Németországban?


Ausztria 

Osztalékból, vagy egyéb vállalati jövedelem felosztásából, mint például a csendestárs részére történő kifizetésből, melyet nem rezidensnek fizetnek ki, 25 százalékos forrásadót kell kifizetéskor levonni (kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény ennél kisebb adókulcsot is előírhat).

A külföldi részére kifizetett kamatból alapvetően nem kell adót levonni. A jogdíjakból 20 százalékos kulccsal kell előzetes adót levonni, ha az egyezmény másként nem rendelkezik. Az Ausztriában lévő ingatlanokkal kapcsolatos befektetési jövedelem a normál adókulccsal adózik, kivéve, ha a jövedelem az ingatlan befektetési alap felosztásával képződik.

Németország

Az osztalékból, kamatokból, jogdíjakból, valamint az ingatlan vagyon hasznosításából származó jövedelem a befektetési jövedelem kategóriába tartozik. Ebből származó éves jövedelemből maximum 1370 euró (házastársak együttes jövedelembevallása esetén ennek duplája) adómentes. Az adóalap számításnál általában a felmerült költségek levonhatók a jövedelemből. 51 euró átalány (házastársaknál ennek duplája) viszont minden esetben levonható. 

Az új társasági jövedelemadó-rendszer szerint a tagi kölcsön kamatjövedelme már nem tartozik abba a kategóriába, mint a részvényre kifizetett osztalék, vagy a nyereségrészesedés.  A részvények nyereségénél elérhető adókedvezmény plafonja 500 000 euró.

Nagy-Britannia

A következő befektetésből származó jövedelmek adómentesek:
- egyéni megtakarítási folyószámlák jövedelme
- állandó lakóhely részleges bérbeadásából származó bérleti díj 4250 fontig
- életjáradék megváltásából származó bevétel tőkeelem-összetevője.

Ciprus 

A tőkenyereség általában nem adóköteles. A Ciprus területén lévő ingatlantulajdon bérbeadásából származó nyereség után és az ingatlan bérbeadásával foglalkozó vállalatok részvényeseinek kifizetett nyereség után 20 százalék tőkenyereség adót kell fizetni. Az ilyen részvények eladása és bármely elismert részvénycsere ügylet mentes az adó alól.

Ferencz Gyöngyi - Kneitner Lea
VGD


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Üzletrész-tulajdonlás

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Pótbefizetés visszafizetéséről hozott határozat „szavazati aránya”

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink