hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Örökösödési illeték: kinek kell még fizetni?

  • adozona.hu

Nyugdíjas evás vállalkozó vagyok, de csak alkalmanként kapok megbízást, a 4350 forintot minden hónapban meg kell fizetnem? Novemberben örököltem, de illeték kiszabása még nem történt meg, s közben a parlament megszavazta az örökösödési adó eltörlését, ami január elsején lép hatályba. Akkor ez most ránk is vonatkozik, vagy nekünk még kell illetéket fizetnünk? Júliusban elvették tőlem a rokkant nyugdíjat, jelenleg munkanélküli vagyok, s fizetem a 4350 forintot, özvegyi nyugdíjat kapok, Kell adóbevallást készítenem jövőre? Olvasói kérdések.

Júliusban elvették tőlem a rokkant nyugdíjat, jelenleg 53 éves munkanélküli vagyok, s fizetem a 4350 forintot, özvegyi nyugdíjat kapok (6000 forint). Kell adóbevallást készítenem jövőre? A 4350 forinton kívül kell még valamit fizetnem? 

A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (továbbiakban: Tbj.) 16. § (1) bekezdés b) pontja szerint egészségügyi szolgáltatásra jogosult - az e törvény szerint biztosított, illetőleg a 13. § szerint egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyeken túl - az, aki saját jogán nyugdíjban, hozzátartozói nyugellátásban, rehabilitációs járadékban részesül. Hozzátartozói nyugellátásnak minősül például az özvegyi nyugdíj, amelyre való tekintettel a havi 4.350 forint összegű egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére nem kötelezett.
Mivel jelenleg is fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot, szíveskedjék annak megszüntetése és visszaigénylése iránt intézkedni, a 08T1011 számú nyomtatvány benyújtásával. 

Amennyiben Önnek a nyugdíjon kívül más bevallásadási kötelezettség alá eső jövedelme nincs és munkanélküli ellátásban nem részesül, akkor nem kell személyi jövedelemadó bevallást benyújtania. 

Feleségem másfél éve elhunyt. Három kiskorú gyermekem van idén augusztusban megkaptam az illetékfizetési kötelezettségről a határozatot, melyben az alábbi kedvezményt írták le: „a kiskorú örökös az öröklési illetéket a nagykorúvá válásától számított két évig késedelmi pótlék mentesen fizetheti meg. E fizetési határidő lejárta előtt a tartozás annyiszor 10 százalék, de legfeljebb 70 százalék kedvezménnyel fizethető meg, ahány megkezdett naptári évvel korábban teljesítik azt”. A kérdésem az lenne, hogy a kedvezmény számítási határideje a gyermek 18. életévétől, vagy az azon felüli két évtől kezdődik-e, lányom idén töltötte a 15. életévét. Tehát a meghatározott illetéket 30 százalékkal, vagy 50 százalékkal csökkentve fizessem be ebben a naptári évben? 

A nagykorúvá válástól számított második évtől kezdődően kell kiszámolni a kedvezmény mértékét, tehát az Önök esetében, amennyiben idén megfizetik az illetéket, akkor annak mértékét 50 százalékkal kell csökkenteni. 

Idén csak külföldről szerzett jövedelmem van, de ha egy itthoni kamatnyereség (amely után kamatadót fizetek) miatt kell-e adóbevallást készítenem? 

Amennyiben a kamatjövedelemből származó jövedelme után a kifizető levonta, megfizette és bevallotta az adót, és Önnek más bevallásadási kötelezettség alá eső jövedelme az adóévben nem keletkezett, akkor adóbevallást nem kell beadnia. 

November 25-én volt a nagyapám hagyatéki tárgyalása, ahol örököltem egy családi házat, illetve 5 hektár földet. A hagyatéki határozat még aznap jogerőre emelkedett. Illeték kiszabása még nem történt meg. Ugyan ezen a napon a parlament megszavazta az örökösödési adó eltörlését, ami január elsején lép hatályba. Akkor ez most ránk is vonatkozik, vagy nekünk még kell illetéket fizetnünk?
 

Amennyiben a törvény hatályba lépésekor az adóhatóság még nem bocsátotta ki a fizetési meghagyást, illetve az még nem emelkedett jogerőre, akkor az Önök esetében is alkalmazható a mentesség. 

Nyugdíjas evás vállalkozó vagyok, de csak alkalmanként kapok megbízást. A 4350 forintot minden hónapban meg kell fizetnem?
 

A Tbj. 37. § (1) bekezdése alapján a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó havi 4.350 forint összegű egészségügyi szolgáltatási járulékot és 9,5 százalék mértékű nyugdíjjárulékot fizet. A nyugdíjjárulék alapja az e tevékenységből származó vállalkozói kivét, átalányadózó esetén az átalányadó alapját képező jövedelem. 

A (2) bekezdés értelmében az egyszerűsített vállalkozói adózást választó kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó a nyugdíjjárulékot - az (1) bekezdésben meghatározott járulékalaptól eltérően - az Eva tv.-ben meghatározott adóalap 10 százaléka után fizeti meg.
Tehát az eva adózó kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó esetében az egészségügyi szolgáltatási járulék és nyugdíjjárulék fizetése nem attól függ, hogy van-e munkája, jövedelme a vállalkozónak, hanem mindaddig fennáll a fizetési kötelezettség, amíg a vállalkozó a vállalkozói igazolványát vissza nem adja, vagy vissza nem vonják azt. 

A Tbj. végrehajtására kiadott 195/1997. (XI. 5.) kormányrendelet 9. § (2) bekezdése értelmében nem fizet egészségügyi szolgáltatási járulékot a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó arra az időtartamra, amely alatt a vállalkozó keresőképtelen, gyermekgondozási segélyben részesül, fogvatartott vagy - ügyvédként, szabadalmi ügyvivőként, közjegyzőként - kamarai tagságát szünetelteti, tehát a fizetési kötelezettség alól mentesülni csak a fenti esetekben lehetséges.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink