hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Illeték: mit tisztázott az APEH és PM?

  • adozona.hu

Az illetékekről szóló törvény bizonyos rendelkezéseinek értelmezése már régóta bizonytalanságot okozott. Az APEH a közelmúltban több illetékkel kapcsolatos értelmezési kérdést is tisztázott a Pénzügyminisztériummal közösen kiadott tájékoztatóiban - írta hírlevelében Ernst & Young.


A tájékoztató szerint a törzstőke emelése után nem keletkezik ajándékozási vagy visszterhes vagyonátruházási illetékfizetési kötelezettség, még akkor sem, ha a tőkeemeléssel egyidejűleg tőketartalékba is helyeznek pénzösszeget a tulajdonosok - áll hírlevélben.

A Pénzügyminisztériummal folytatott egyeztetés alapján az a hatósági álláspont körvonalazódott,hogy amennyiben egy gazdasági társaság egy másik gazdasági társaság tartozását átvállalja, ajándékozási illetékfizetési kötelezettség keletkezik, és az illetéket (az átvállalt tartozás összegétől függően 21-40 százalékig) annak a társaságnak kell fizetni, aki az eredeti kötelezett pozíciójában volt. (Megjegyezzük, hogy 2008. január 1-jétől illetékköteles a követelés ingyenes szerzése is.)

Az ingyenes termékminta vagy eszközátadás akkor keletkeztet ajándékozási illetékkötelezettséget, ha arról okiratot állítottak ki, vagy okirat kiállítása ugyan nem történt meg, de az átadott dolog értéke a 150 000 forintot meghaladja. Ha az eszközátadó és átvevő gazdasági társaságok egy cégcsoportba tartoznak (meghatározott tulajdonosi viszony és részesedés esetén), lehetőség van arra, hogy kedvezőbb ajándékozási illetékmértéket alkalmazzanak. Fontos azonban, hogy meg kell vizsgálni vajon az eszközátadással szemben áll-e ténylegesen bármilyen ellentételezés (példáulszolgáltatás). Ha van ellentételezés, ellenszolgáltatás, akkor visszterhes vagyonátruházási illetékkötelezettség keletkezhet.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Ösztöndíj

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Gyod melletti munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Csed jogosultság gyes melletti munavégzés esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs