hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Illeték: mit tisztázott az APEH és PM?

  • adozona.hu

Az illetékekről szóló törvény bizonyos rendelkezéseinek értelmezése már régóta bizonytalanságot okozott. Az APEH a közelmúltban több illetékkel kapcsolatos értelmezési kérdést is tisztázott a Pénzügyminisztériummal közösen kiadott tájékoztatóiban - írta hírlevelében Ernst & Young.


A tájékoztató szerint a törzstőke emelése után nem keletkezik ajándékozási vagy visszterhes vagyonátruházási illetékfizetési kötelezettség, még akkor sem, ha a tőkeemeléssel egyidejűleg tőketartalékba is helyeznek pénzösszeget a tulajdonosok - áll hírlevélben.

A Pénzügyminisztériummal folytatott egyeztetés alapján az a hatósági álláspont körvonalazódott,hogy amennyiben egy gazdasági társaság egy másik gazdasági társaság tartozását átvállalja, ajándékozási illetékfizetési kötelezettség keletkezik, és az illetéket (az átvállalt tartozás összegétől függően 21-40 százalékig) annak a társaságnak kell fizetni, aki az eredeti kötelezett pozíciójában volt. (Megjegyezzük, hogy 2008. január 1-jétől illetékköteles a követelés ingyenes szerzése is.)

Az ingyenes termékminta vagy eszközátadás akkor keletkeztet ajándékozási illetékkötelezettséget, ha arról okiratot állítottak ki, vagy okirat kiállítása ugyan nem történt meg, de az átadott dolog értéke a 150 000 forintot meghaladja. Ha az eszközátadó és átvevő gazdasági társaságok egy cégcsoportba tartoznak (meghatározott tulajdonosi viszony és részesedés esetén), lehetőség van arra, hogy kedvezőbb ajándékozási illetékmértéket alkalmazzanak. Fontos azonban, hogy meg kell vizsgálni vajon az eszközátadással szemben áll-e ténylegesen bármilyen ellentételezés (példáulszolgáltatás). Ha van ellentételezés, ellenszolgáltatás, akkor visszterhes vagyonátruházási illetékkötelezettség keletkezhet.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Készpénzes számla, pénztárgép, adatszolgáltatás

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Számviteli bizonylat 2020.07.01-től

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó egyben őstermelő is

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close