hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ajándékozási illeték: törzstőke-emelés és tartalék pénzeszköz után

  • hvg.hu

Kell-e ajándékozási illetéket fizetni a törzstőke emelésével egyidejűleg a tőketartalékba helyezett pénzeszköz után?

Illetéktörvény
Az illetékajándékozási illeték tárgya: ingatlan ajándékozása, ingó ajándékozása, vagyoni értékű jognak ingyenes alapítása, ilyen jognak vagy gyakorlásának ingyenes átengedése, továbbá az ilyen jogról ellenszolgáltatás nélkül történő lemondás.
Ajándékozásnak minősül minden olyan ügylet, amelynek eredményeként az egyik fél (ajándékozó) vagyona csökken, a másiké (megajándékozotté) pedig nő. Ha egy cég annak tulajdonosa vagy alapítója – mely esetleg maga is gazdasági társaság – úgy emel alaptőkét, hogy az elhelyezett pénzeszköz egy részét a jegyzett tőkében, másik részeét a tőketartalékban mutatják ki, akkor a tőkeemeléssel egyidejűleg a tőketartalékba elhelyezett pénzösszeg után nincs ajándékozási kötelezettség, mivel maga az ügylet a tőkeemeléssel járó pénzeszköz nyújtása, mely kapcsán a visszterhes vagyonátruházási illetékkötelezettség fennállása vizsgálandó. 

Az, hogy a társaságnak nyújtott pénzeszköz milyen arányban oszlik meg a jegyzett tőke és a tőketartalék között, egy – a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 36. § (1) bekezdés a) és b) pontja által szabályozott – számviteli kérdés.

Mivel a törvény visszterhes vagyonátruházási illetékekre vonatkozó rendelkezései viszont a pénzre, mint ingóra nem terjednek ki, ezért nem kell illetéket fizetni, sem bejelenteni a tőkeemeléssel egyidejűleg tőketartalékba helyezett pénzösszeg után.

  
 
 
 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink