hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkaügyi ellenőrzés: munkaszerződés elemei, túlóra

  • adozona.hu

Az EU Portal felnőttképzési Központ egynapos képzést tartott a munkaügyi ellenőrzésről. Bérczi Péter, az OMMF munkatársa beszélt a munkaügyi felügyelők hatásköréről, az ellenőrzés tárgyköreiről és a hatósági intézkedésekről, szankciókról és jogorvoslati lehetőségekről, valamint az ellenőrzésekhez és a munkavállaláshoz elengedhetetlen adminisztrációs teendőkről beszélt.

A résztvevők számára kiemelt érdeklődési területnek számított a munkavállaláshoz kapcsolódó adminisztráció. A legtöbben az iránt érdeklődtek, és tettek fel kérdéseket az előadónak, hogy a különféle gyakorlati helyzeteket miképpen lehet az elméleti, jogszabályi előírásoknak megfelelően a mindennapokba ágyazni. (pl. munkaszerződések megkötésénél fiatal munkavállaló foglalkoztatása esetén).

Az adminisztratív kérdések során merült fel több kérdés a munkaidő, és azzal kapcsolatos munkaidőterv gyakorlati meghatározásával kapcsolatban, illetve arról, hogy a különféle speciális esetek során (túlóra, fiatal foglalkoztatása, munkavállaló számára meghatározott hétvégi munkavégzés) miképpen kell a munkavállalónak eljárnia, hogy mind a foglalkoztatott, mind pedig a foglalkoztató számára előnyös, de mindenképpen ellenőrzés szempontjából is megfelelő adminisztratív hátteret tudjanak kialakítani.

Külön kérdés volt a külföldi tulajdonú vállalatokat érintő jogszabályi háttér, illetve az azzal összefüggő, ellenőrzés szempontjából fontos szerződések, munkaidő, illetve a foglalkoztatottakat érintő gyakorlati tapasztalatok. Ezen külföldi vállalat kapcsán külön szó esett külföldi munkavállalókat érintő szabályozásról és adminisztrációs terhekről. Megállapítható, hogy a résztvevők többsége a jogszabályi hátterek ismeretében kérdéseit inkább arra vonatkozóan tette fel, hogy ezen szabályozásokat miképpen tudják az egyes cégek saját profiljuknak megfelelően a leghatékonyabban alkalmazni a gyakorlatban amellett, hogy különös figyelmet szentelnek saját munkavállalóikra, illetve mindazon kötelezettségeikre, ami a foglalkoztató-foglalkoztatott kapcsolat során felmerül.

A legtöbb kérdést Bérczi Péter a munkaszerződések megkötésével, azok tartalmi elemeivel, és a munkaidővel kapcsolatban kapta. A munkaszerződések esetében fő kérdés volt, hogy mikor, milyen módon, és milyen információkat tartalmazva kell azt aláírni, mely esetekben megfelelő, s melyben emelhet kifogást a munkaügyi ellenőrzés során a szakember. Bérczi Péter ezen kérdések kapcsán elmondta, hogy a munkaügyi felügyelők milyen hatáskörrel bírnak.

Ha kíváncsi, hogy miről volt még szó, kattintson ide!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Műtéti költség adózása munkaviszonyban

Nagy Norbert

adószakértő

Részmunkaidőre váltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégautóval kapcsolatos áfalevonás.

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink