hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ausztriai munkavállalás: adó, tb, jogszabályok

  • dr. Marosi Andrea

A szomszédos Ausztria munkavállalási szabályait vesszük sorra cikkünkben: mi kell ahhoz, hogy ausztriai munkavállalók legyünk, milyen tb-szabályozás vonatkozik ránk, a jogszabályok milyen adózási feltételeket szabnak a magyaroknak?

Az Ausztriában munkát vállalni szándékozó új EU-állampolgároknak továbbra is munkavállalási engedélyre [Beschäftigungsbewilligung] van szükségük, amelyet a munkáltatónak kell igényelnie. 

Ha egy munkavállaló egy évig legálisan állt alkalmazásban Ausztriában, a munkaerőpiacon belüli szabad mozgását a Foglalkoztatási Szolgálat [Arbeitsmarktservice] engedélyezi. A családtagok ezt a jogot csak 18 hónappal később adják meg. További szabály, hogy ha a munkavállaló ideiglenesnek nem tekinthető időszakra hagyja el Ausztria területét, a munkaerőpiacon való mozgási szabadsága megszűnik.

A munkavállalási engedély kiadásának 10 feltétele:
• a munkakeresőnek munkát kell találnia, s a leendő munkáltatónak kell gondoskodnia
munkavállalási engedélyéről

• a munkáltatónak eleget kell tennie az Ausztriában érvényben lévő fizetési és
munkavégzésbeli feltételeknek

• a munkáltatónak fel kell készülnie arra, hogy helyettesítő munkavállalókat [Ersatzarbeitskraft] kell foglalkoztatnia azoknak a munkavállalóknak a helyén, akiknek tekintetében munkavállalási engedélyt igényelt (osztrák nemzetiségűek, illetve “beilleszkedett” külföldiek ["integrierte" Ausländerinnen], akik már az osztrák munkaerőpiac szereplői),

• nem sértheti (sérthette) meg a külföldiek foglalkoztatásáról szóló törvényt
[Ausländerbeschäftigungsgesetz],

• nem foglalkoztathat olyan személyeket, akik előzőleg alkalmazásban álltak nála,

• nem küldhet el régebbi munkavállalókat azért, hogy új külföldi munkavállalókat alkalmazzon,
 
• kizárólag saját tevékenységére vehet fel külföldi munkavállalókat (harmadik fél részére nem folytathat munkaerő-kölcsönzést),
 
• a munkavállalási szerződés nem fedhet illegális munkavégzést,
 
• a munkavállalási engedély kedvezményezett külföldi munkavállalója illegális munkavégzéssel nem sérthette meg a külföldiek foglalkoztatásáról szóló törvényt,
 
• a kérelmet a helyi AMS (Service für Arbeitsuchende, Beschäftigung von Ausländerinnen [Munkaügyi központ – Külföldiek]) irodába kell elküldenie.


Hogyan kell adózni az Ausztriában szerzett jövedelem után?
A kettősadózási egyezmény alapszabálya szerint a fizetés, a bér és más hasonló térítés, amelyet a Magyarországon illetőséggel bíró személy nem önálló munkáért kap, Magyarországon adóztatható, kivéve, ha a munkát Ausztriában végzik. Amennyiben a munkát ott végzik, úgy az ezért kapott térítés Ausztriában adóztatható.

Tekintet nélkül a fenti szabályra, az a térítés, amelyet a Magyarországon illetőséggel bíró személy Ausztriában végzett nem önálló munkáért kap, csak Magyarországon adóztatható, ha naptári éven belül 183 napnál rövidebb volt a munkavégzés Ausztriában és a munkaadó nem osztrák adóilletőségű vállalkozás.

Tekintet nélkül az előbbi rendelkezésekre, a nemzetközi forgalomban üzemeltetett tengeri hajó, légi jármű vagy belvízi hajózás lebonyolítására szolgáló hajó fedélzetén végzett nem önálló munkáért járó térítés abban az államban adóztatható, amelyben az a személy illetőséggel bír, aki a nyereséget a hajó vagy légi jármű üzemeltetéséből eléri.

Mik a tb-szabályok?
A magyar illetőségű Ausztriában munkát vállaló az 1408/71 EGK rendelet (magyar Tbj. 13. § értelmében) szerint 1+1 évig az E101-es nyomtatvány alapján Magyarországon lehet biztosított. 1+1 évet meghaladóan pedig Ausztriában lesz biztosított. 

Ferencz Gyöngyi
VGD

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telek aktiválása

Nagy Norbert

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Családi kedvezmény válás után

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink